ΕΑΒ: Ξεπέρασαν τα 100 εκατ. ευρώ τα έσοδα από πωλήσεις το 2023 – Κέρδη για τρίτη διαδοχική χρονιά
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΑΒ: Ξεπέρασαν τα 100 εκατ. ευρώ τα έσοδα από πωλήσεις το 2023 – Κέρδη για τρίτη διαδοχική χρονιά

Ξεπέρασαν το 2023 τα 100 εκατ. ευρώ τα έσοδα από πωλήσεις της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ, που βελτιώνει συνεχώς τα οικονομικά της μεγέθη. Remaining Time -0:01 Fullscreen Mute

Η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) βελτιώνει συνεχώς ταοικονομικά της στοιχεία, ξεπερνώντας μέσα στο 2023 τα 100 εκατομμύρια ευρώ στα έσοδά της από πωλήσεις. Σε σύγκριση με τα 90εκατομμύρια ευρώ του 2022, τα 75 εκατομμύρια ευρώ του 2021 και τα 49 εκατομμύρια ευρώ του 2020, η ΕΑΒ έχει διπλασιάσει τα έσοδά τηςμέσα στην τελευταία τριετία και είναι για τρίτη συνεχόμενη χρονιάκερδοφόρα επιχείρηση έπειτα από πολλά έτη ζημιών. Η Εταιρείαστοχεύει σε υψηλότερες επιδόσεις έχοντας βελτιώσει σημαντικά τηνπαραγωγικότητα και τις δραστηριότητές της και εκτιμά ότι μέχρι το2027 θα έχει μεγεθύνει τον κύκλο εργασιών της κατά 100%, μεσυνεχώς αυξανόμενη κερδοφορία.

Η Εταιρεία σήμερα αριθμεί 1.900 εργαζομένους και με την περάτωσητης τελευταίας τρέχουσας προκήρυξης θα ξεπεράσει τα 2.000 άτομαστις αρχές του 2024. Σε σύγκριση με τα 1.300 άτομα της δεκαετίας του2010 αυτό αποτελεί αύξηση άνω του 50%. Οι εργαζόμενοι, πουαποτελούν μεγάλο κεφάλαιο για την Εταιρεία, είναι στο σύνολό τουςάριστα καταρτισμένοι και γνώστες της προηγμένης τεχνολογίας πουχρησιμοποιεί η Εταιρεία. Το προσωπικό ήταν η κινητήριος δύναμη πουεπέτρεψε στην ΕΑΒ να ανακάμψει ταχύτατα και να επιστρέψει σευγιείς ισολογισμούς, οι οποίοι της επιτρέπουν να σχεδιάζει το μέλλονμε μεγάλη αισιοδοξία. Να σημειωθεί, δε, ότι η ΕΑΒ ήταν η πρώτηεταιρεία του Δημοσίου που καθιέρωσε διά νόμου μέσα στο 2022ειδικό κίνητρο (πριμ) παραγωγικότητας.

Οι παραγωγικές δραστηριότητες και η εξωστρέφεια της Εταιρείαςήταν επίσης δύο σημαντικοί παράγοντες που συνέβαλαν στοαποτέλεσμα.

Μέσα στα τελευταία τρία (3) έτη η ΕΑΒ έδωσε προτεραιότητα στηνυποστήριξη του έργου των Ενόπλων Δυνάμεων, και ιδιαίτερα τηςΠολεμικής Αεροπορίας, με την παροχή υπηρεσιών υψηλών ποιοτικώνπροδιαγραφών. Συγκεκριμένα, αναβαθμίζει ογδόντα τρία (83) F-16 σεεπίπεδο Viper και μέχρι σήμερα έχει παραδώσει δεκαπέντε (15)αεροσκάφη τηρώντας αυστηρά το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος.Ταυτόχρονα εκτελεί το πολύ δύσκολο πρόγραμμα της αναβάθμισηςτων αεροσκαφών αεροναυτικής επιτήρησης και σήμερα εκτελούνταιδοκιμές εδάφους σε ένα (1) από τα τέσσερα (4) αεροσκάφη με στόχοτην παράδοσή του μέσα στο 2024. Παραδίδει με συνέπεια ταπυροσβεστικά αεροσκάφη στην Πολεμική Αεροπορία, ώστε ναυπάρχει πλήρης κάλυψη της πυροσβεστικής περιόδου. Εκτελεί τοπρόγραμμα συντήρησης των αεροσκαφών C-130 και ξεκίνησε ναπαραδίδει αεροσκάφη στην Πολεμική Αεροπορία.

Η ΕΑΒ εξάγει με συνέπεια στις παραδόσεις και με άριστη ποιότητα,ως υποκατασκευαστής της Lockheed Martin, το 30% των F-16 και των C-130 για την παγκόσμια αγορά και με τον τρόπο αυτό συντελεί, ωςεξαγωγική βιομηχανία, στην εισροή συναλλάγματος στη χώρα.Πρόσφατα, δε, υπέγραψε επέκταση αυτών των συμβάσεων κατά 190 εκατομμύρια ευρώ.

Η Εταιρεία αυξάνει τους ρυθμούς της εκπαιδευτικής τηςδραστηριότητας, εκτελώντας προγράμματα εκπαίδευσης εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ σε μαθητές από τα ΗΑΕ και το Μπαχρέιν.Επενδύει 20 εκατομμύρια ευρώ σε νέες εγκαταστάσεις, έχονταςπερατώσει σε χρόνορεκόρ το νέο Κτίριο Εκπαίδευσης εμβαδού 9.500τ.μ. και δρομολογεί την ακαδημαϊκή και γεωγραφική επέκταση τωνεκπαιδευτικών της προγραμμάτων, στοχεύοντας επίσης στην ίδρυσηΔιεθνούς Ιδιωτικού Πανεπιστημίου Αεροδιαστημικής. Η Εταιρείασυνεργάζεται με Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα της χώρας καιτου εξωτερικού για την έρευνα και ανάπτυξη εθνικών προϊόντων, καθώς και για την προώθηση της τεχνολογίας στην Ελλάδα.

Η ΕΑΒ αναπτύσσει Μη Επανδρωμένα Εναέρια Οχήματα (UAV), ταοποία στη συνέχεια θα κατασκευάζει και θα διαθέτει στη διεθνήαγορά. Τα προγράμματα «ΑΡΧΥΤΑΣ» και «ΓΡΥΠΑΣ» είναι τα πρώταUAV που αναπτύσσει η ΕΑΒ. Ο «ΑΡΧΥΤΑΣ» βρίσκεται στο στάδιοπαραγωγής του πρώτου πρωτοτύπου, ενώ η πρώτη δοκιμαστική τουπτήση θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο του 2024 και η έναρξη τηςμαζικής παραγωγής τον Μάιο του 2025.

Επίσης η ΕΑΒ εισέρχεται στον χώρο του Διαστήματος ξεκινώντας μετη συναρμολόγηση και στη συνέχεια με την κατασκευήμικροδορυφόρων, έχοντας εξασφαλίσει χρηματοδότηση από τηνΕυρωπαϊκή Αρχή Διαστήματος (ESAEuropean Space Agency). Οικατάλληλες υποδομές για το πρόγραμμα ήδη βρίσκονται στο στάδιουλοποίησης.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr