Πάνω από 20%, έπεσε φέτος η παραγωγή κρασιού στη χώρα μας, την ίδια στιγμή που η παγκόσμια παραγωγή οίνου, θα έχει φέτος τη μεγαλύτερη μείωση εδώ και 62 χρόνια.
Η πτώση προκλήθηκε από τις πολύ κακές καιρικές συνθήκες, αλλά και τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.
Η παραγωγή κρασιού φέτος μειώθηκε σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έτσι, στην Ισπανία καταγράφεται πτώση 14% ενώ στην Ιταλία 12%. Και στις δύο χώρες η ξηρασία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη μείωση της φετινής συγκομιδής σταφυλιών. Στη Γαλλία, ωστόσο, η παραγωγή έμεινε σχετικά σταθερή.
Όπως αναφέρει στο Dnews, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου, Γιάννης Βογιατζής, «η παραγωγή στην Ελλάδα είναι φέτος μειωμένη και λόγω των ασθενειών, αλλά και γιατί κλιματολογικά είχαμε μία δύσκολη χρονιά. Υπάρχουν βέβαια και περιοχές, που δεν επηρεάστηκαν από αυτές τις συνθήκες. Συγχρόνως δεν έχουμε αύξηση των εκτάσεων με αμπελώνες, την ίδια στιγμή που κάποιοι αμπελώνες βγαίνουν από την παραγωγή».
Όπως αναφέρει ο κ. Βογιατζής, επειδή υπάρχει φέτος αυξημένη ζήτηση, θα έχουμε και αύξηση στην τιμή του κρασιού.
Ειδικά φέτος, η ζήτηση είναι μεγάλη, σε σχέση με την παραγωγή και αυτό έχει ως συνέπεια οι τιμές να ανεβαίνουν. Για κάποιες ποικιλίες περισσότερο, για κάποιες λιγότερο.
Σε ότι αφορά την κλιματική κρίση, αυτή επηρεάζει την παραγωγή κρασιού, αλλά και την ποιότητά του. «Η κλιματική κρίση έχει επηρεάσει το αμπέλι. Όχι όμως μόνο στον τομέα της παραγωγής αλλά και της ποιότητας, με τόσα έντονα καιρικά φαινόμενα. Επίσης στην Ελλάδα είχαμε φέτος, φαινόμενο πρόωρου περονόσπορου και καταπολεμήθηκε δύσκολα από τους αμπελουργούς. Αυτό προκλήθηκε από τις πολλές βροχές του Μαΐου και του Ιουνίου. Καταστρέφει εύκολα την παραγωγή και δεν είναι εύκολα αντιληπτό», αναφέρει.
Οι κυριότερες επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, επηρεάζουν σε τέτοιο βαθμό τον ελληνικό αμπελώνα, που υπάρχει κίνδυνος να χαθούν κάποια χαρακτηριστικά κρασιών, που παράγονται στη χώρα μας από την αρχαιότητα.
«Για την Ελλάδα που είναι παραδοσιακή χώρα παραγωγής κρασιού και για κάποιες ποικιλίες που καλλιεργούνται από την αρχαιότητα, υπάρχει κίνδυνος να χαθούν κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Το μοσχοφίλερο στην Τρίπολη για παράδειγμα, αντέχει στις κλιματολογικές συνθήκες και προσαρμόστηκε και είναι και μία ποικιλία που δίνει πάρα πολύ ωραία κρασιά. Η εμπειρία των αμπελουργών, τη διατήρησε μέσα στο χρόνο. Όμως για πρώτη φορά τώρα, η κλιματική αλλαγή διαταράσσει αυτές τις συνθήκες. Το μοσχοφίλερο λοιπόν, με την αύξηση της θερμοκρασίας, μπορεί να μην δίνει στην περιοχή της Τρίπολης, τα κρασιά με το άρωμα που ξέρουμε. Τα κρασιά στην Ελλάδα είναι συνδεδεμένα με τις περιοχές και αυτό κινδυνεύει να σπάσει, αφού πολλές μελέτες δείχνουν ερημοποίηση κάποιων περιοχών», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Βογιατζής.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr