Είδος… πολυτελείας το ψωμί στην Εύβοια: Τι «βλέπουν» για τις αυξήσεις οι αρτοποιοί στο evima.gr
Αρτοποιοί από την Εύβοια ειδικότερα, μιλώντας στο evima.gr επιβεβαιώνουν το ανησυχητικό της κατάστασηςΜπορεί η “φρατζόλα πολυτελείας” να αποτελεί απλώς όνομα για έναν συγκεκριμένο τύπο ψωμιού ωστόσο ο όρος κατα πως φαίνεται τείναι να γίνει γενικός για όλα τα αρτοσκεύασματα αφού σε συνεχείς σε ανατιμήσεις έως και 10 λεπτά ανά μήνα προχωρούν και οι φούρνοι στην Εύβοια τόσο στο αποκαλούμενο φθηνό ψωμί όσο και στα πιο εξεζητημένα είδη αυτού.
Αναλυτικότερα, η τιμή του μισού κιλού ψωμιού το βάρος του οποίου τις περισσότερες φορές δεν υπερβαίνει τα 350γρ από τα 0,90 – 1,10 που πωλούνταν την περίοδο του Πάσχα, σήμερα είναι στα 1,20- 1,30.
Παράλληλα καταγράφονται επιπρόσθετες χρεώσεις στο ζημωτό ψωμί, το σικάλεως και το ολικής αλέσεως, οι τιμές των οποίων διαμορφώνεται χωρίς πλαφόν.
Οι καταναλωτές μιλούν για ανύπαρκτους ελέγχους με συνέπεια αρκετοί φούρνοι κυρίως οι αλυσίδες να παρασκευάζουν το ψωμί με χαμηλότερης ποιότητας προϊόντα.
Αξίζει να σημειωθεί παράλληλα ότι έχουν αυξηθεί οι τιμές στα κρύα σάντουιτς, αφού τυριά, αλλαντικά, λαχανικά έχουν ακριβύνει εξίσου.
Αυξήσεις της τάξεως του 10% – 20% παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες και στα αναψυκτήρια.
Οι απλές σφολιάτες στοιχίζουν 1,30 ευρώ και φτάνουν μέχρι 3.
Η λουκανικόπιτα απο 1,80 μέχρι 2,50 ευρώ. Κρουασάν βουτύρου από 1,30 ευρώ, ενώ τα σοκολάτας από 1,90 ευρώ. Η πίτσα (το κομμάτι) στοιχίζει 2 ευρώ, ωστόσο η τιμή αυξάνεται ανάλογα με τα υλικά που περιέχει.
Ούτε το ψωμί λοιπόν δε γλίτωσε από την ακρίβεια που μαστίζει την Ευρώπη και φυσικά τη χώρα μας με τεράστιο αντίκτυπο στην τσέπη των νοικοκυριών.
Η τιμή του ψωμιού στην Εύβοια έχει εκτοξευθεί στα ύψη, καθώς πλέον έχει φτάσει ακόμα και το 1,20 ευρώ.
Από 2,5 έως 3,1 ευρώ κοστίζει πλέον ένα κιλό ψωμί, όταν μέχρι πριν από έξι μήνες δεν ξεπερνούσε τα 2,8 ευρώ.
Σχεδόν κατά 20% αυξήθηκε η τιμή του ψωμιού στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μόνο τον μήνα Αύγουστο, σύμφωνα με στoίχεια της Eurostat, γεγονός που συνακόλουθα εκτόξευσε τις τιμές τόσο στην Εύβοια όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Ολοένα αυξανόμενη είναι αναλυτικότερα η τιμή του σταριού μετά και την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο που οδήγησε σε διακοπές εξαγωγών μέσω της Μαύρης Θάλασσας επί μήνες.
Ταυτόχρονα, καθώς οι Ρώσοι παραγωγοί έχασαν την πρόσβαση στα λιμάνια της Βαλτικής Θάλασσας, τα οποία και χρησιμοποιούσαν για να στέλνουν αμμωνία σε όλον τον κόσμο, περιορίστηκαν και οι εξαγωγές λιπασμάτων.
Η μέση τιμή του ψωμιού στην ΕΕ ήταν κατά 18% υψηλότερη τον Αύγουστο, σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, με βάση στοιχεία της Eurostat.
Αυτή είναι η μεγαλύτερη αύξηση από τον Δεκέμβριο του 2017, όταν η Eurostat ξεκίνησε να κρατά στατιστικά στοιχεία.
Τον Αύγουστο του 2021 η μέση τιμή του ψωμιού αυξήθηκε κατά 3% σε ετήσια βάση.
Οι μεγαλύτερες αυξήσεις σε ετήσια βάση καταγράφονται στην Ουγγαρία και τη Λιθουανία, με 66% και 33% αντίστοιχα. Οι χαμηλότερες καταγράφονται στη Γαλλία (8%), την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο (10%).
Στην Ελλάδα, ο μέσος όρος μεταβολής της τιμής του ψωμιού διαμορφώθηκε πολύ πιο πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, φτάνοντας στο 22,8%.
Η χώρα μας βρίσκεται στην 11η θέση στην κατάταξη με τις μεγαλύτερες αυξήσεις της τιμής του ψωμιού, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.
Την Παρασκευή η Eurostat επιβεβαίωσε ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη έφτασε σε υψηλό όλων των εποχών, στο 9,1% τον Αύγουστο, λόγω των υψηλών τιμών στην ενέργεια και τα τρόφιμα.
Αρτοποιοί από την Εύβοια ειδικότερα, μιλώντας στο evima.gr επιβεβαιώνουν το ανησυχητικό της κατάστασης παρατηρώντας πως ο πόλεμος στην Ουκρανία έδωσε σε πολλές επιχειρήσεις “χαριστική βολή” με φούρνους να μειώνουν την παραγωγή και μην καταφέρνουν να ανταπεξέλθουν στα μηνιαία έξοδα εξαιτίας του κόστους σε πρώτες ύλες.
“Kαι εμείς το ψωμί, ψωμάκι λέμε” τονίζει χαρακτηριστικά επαγγελματίας του κλάδου.
Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr