ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχονται αυξήσεις μισθών για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους -Ποιους αφορά, παραδείγματα

Έρχονται αυξήσεις μισθών για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους -Ποιους αφορά, παραδείγματα
Από την Πρωτοχρονιά

Περί τα 1,6 δισ. ευρώ θα ωφεληθούν εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα αλλά και οι επιχειρήσεις από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 μονάδες και την αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης.

Στην περίμετρο των ελαφρύνσεων μπαίνουν όμως και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, όσοι έχουν εισόδημα από ακίνητα ή μερίσματα και μάλιστα για τα φετινά τους εισοδήματα, τα οποία θα φορολογηθούν το ερχόμενο καλοκαίρι, καθώς η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης στη δική τους περίπτωση ισχύει αναδρομικά.

Τις λεπτομέρειες για τον «πάγο» στην εισφορά αλληλεγγύης, που στόχος είναι να μείνει μόνιμα στο χρονοντούλαπο από την επόμενη χρονιά, καθορίζει σχετική εγκύκλιος της ΑΑΔΕ. Συγκεκριμένα, για τη χρήση του 2021, που ξεκινά την Παρασκευή, η απαλλαγή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης θα έχει εφαρμογή αποκλειστικά και μόνο στον ιδιωτικό τομέα για τα εισοδήματα που αποκτώνται από μισθωτή εργασία, ενώ απαλλαγή θα ισχύσει και στις στις αμοιβές μελών Δ.Σ. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι οι κρατήσεις από την Πρωτοχρονιά θα είναι σημαντικά μικρότερες λόγω της αναστολής της εισφοράς αλληλεγγύης και της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών.

Ας δούμε χαρακτηριστικές περιπτώσεις μισθωτών, οι οποίοι θα δουν τις αποδοχές τους να αυξάνονται:

Μισθωτός χωρίς παιδιά, με αποδοχές 900 ευρώ, θα έχει μηνιαίο όφελος (δηλαδή αύξηση μισθού) 8,49 ευρώ, ενώ σε ετήσια βάση θα έχει κέρδος 118,92 ευρώ.
Μισθωτός χωρίς παιδιά, με αποδοχές 1.200 ευρώ, θα έχει μηνιαία αύξηση μισθού 14,53 ευρώ και ετήσιο όφελος 203,43 ευρώ.
Μισθωτός χωρίς παιδιά, με αποδοχές 2.000 ευρώ, θα έχει μηνιαίο όφελος 42,75 ευρώ και ετήσιο όφελος 598,54 ευρώ.
Μισθωτός με 1 παιδί και αποδοχές 1.500 ευρώ, θα έχει μηνιαία αύξηση μισθού 22,88 ευρώ και ετήσιο όφελος 320,29 ευρώ.
Μισθωτός με 2 παιδιά και αποδοχές 1.800 ευρώ, θα έχει μηνιαίο όφελος 32,59 ευρώ και ετήσιο όφελος 456,29 ευρώ.
Η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος αφορά στις ίδιες τις επιχειρήσεις, οι οποίες εν καιρώ «πολέμου» απαλλάσσονται από ένα σημαντικό βάρος. Ας δούμε δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα:

Για είκοσι εργαζόμενους, με μεικτές αποδοχές 1.000 ευρώ, το ετήσιο όφελος για τον εργοδότη τους από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών υπολογίζεται σε 5.000 ευρώ.
Για δέκα εργαζόμενους, με μεικτές αποδοχές 1.500 ευρώ, το ετήσιο όφελος για τον εργοδότη τους διαμορφώνεται σε 3.750 ευρώ.
Ποιους ΔΕΝ αφορά η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης; Κατ’ αρχάς τους συνταξιούχους. Διευκρινίζεται, μάλιστα, ότι το ασφάλισμα που καταβάλλεται στο πλαίσιο ομαδικών ασφαλιστηρίων συνταξιοδοτικών συμβολαίων, είτε καταβάλλεται εφάπαξ είτε με τη μορφή περιοδικής παροχής, αποτελεί εισόδημα από σύνταξη και όχι από μισθωτή εργασία και ως εκ τούτου δεν απαλλάσσεται της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης ούτε για το φορολογικό έτος 2020 ούτε για το φορολογικό έτος 2021. Δεύτερη κατηγορία που εξαιρείται είναι οι εργαζόμενοι στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Υπάρχει, όμως, ένα «παραθυράκι».

Μια προσεκτική ανάγνωση της εγκυκλίου επιβεβαιώνει ότι από την αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης ΔΕΝ αποκλείονται οι δημόσιοι υπάλληλοι ούτε οι συνταξιούχοι, εφόσον έχουν εισόδημα και από άλλες πηγές π.χ. από εκμίσθωση ακινήτων. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το εν λόγω εισόδημα που απέκτησαν το 2020 και θα φορολογηθεί το 2021, θα απαλλαγεί από την εισφορά αλληλεγγύης.

Σε μια τέτοια περίπτωση, για μηνιαίο εισόδημα 1.500 ευρώ από ακίνητα, ο εν λόγω δημόσιος υπάλληλος ή συνταξιούχος, θα απαλλαγεί από εισφορά αλληλεγγύης 132 ευρώ.

ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Αν προκύψει προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων που φορολογείται ως εισόδημα από μισθωτή εργασία για να μην επιβληθεί η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, πρέπει τα δύο προηγούμενα φορολογικά έτη (2019 και 2020), είτε να μην υπάρχει προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων είτε αυτή να έχει καλυφθεί έστω και με εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Αν και στις δύο προηγούμενες χρονιές, ο μισθωτός είχε φορολογηθεί με βάση το τεκμαρτό εισόδημα, τότε δεν απαλλάσσεται από την εισφορά αλληλεγγύης.

Ας δούμε τι προβλέπει η εγκύκλιος για τη χρήση του 2020, η οποία θα φορολογηθεί το ερχόμενο καλοκαίρι. ΔΕΝ επιβάλλεται ειδική εισφορά αλληλεγγύης στο εισόδημα από τις ακόλουθες κατηγορίες :

α) από «επιχειρηματική δραστηριότητα»,
β) από «κεφάλαιο» (μερίσματα, τόκοι, δικαιώματα και ακίνητη περιουσία)
γ) από «υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου».
Αναμφίβολα κερδισμένοι είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι υπέστησαν, βέβαια και αυτοί τις επιπτώσεις της πρωτοφανούς κρίσης. Με βάση την εγκύκλιο της ΑΑΔΕ, πέρα από το όφελος της μείωσης του εισαγωγικού συντελεστή στο 9%, που είχε θεσμοθετηθεί με πρώτη εφαρμογή στα εισοδήματα του 2020, θα έχουν και το “κούρεμα” της εισφοράς αλληλεγγύης, αναδρομικά στα φετινά εισοδήματα.

Ειδικότερα, οι μειώσεις του φόρου εισοδήματος που θα προκαλέσει η μείωση του εισαγωγικού συντελεστή στο 9% από 22%, θα φθάσουν μέχρι τα 1.300 ευρώ για τους αυτοαπασχολούμενους οι οποίοι δηλώνουν ετήσια καθαρά κέρδη έως 20.000 ευρώ, ενώ επιπλέον όφελος από 22 έως 176 ευρώ, θα έχουν όσοι αυτοαπασχολούμενοι έχουν ετήσια εισοδήματα από 13.000 έως 20.000 ευρώ, λόγω του «πάγου» στην εισφορά αλληλεγγύης. Φυσικά, όσο ανεβαίνουν τα εισοδήματα, τόσο διευρύνονται οι ελαφρύνσεις. Ενδεικτικά, για ελεύθερο επαγγελματία με εισόδημα 25.000 ευρώ το συνολικό όφελος φτάνει στα 1.776 ευρώ, για εισόδημα 30.000 ευρώ το όφελος ανεβαίνει στα 2.076 ευρώ, για εισόδημα 40.000 ευρώ σκαρφαλώνει στα 2.826 ευρώ.
Πηγή: iefimerida.gr

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr