Το 10- 15% αγγίζει η αύξηση της τιμής στα χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα καθώς η τιμή κουραμπιέ και μελομακάρονου ξεκινά από 11 έως και 15 ευρώ, ενδεικτικά όπως δήλωσε ο πρόεδρος των αρτοποιών Εύβοιας Γιάννης Παπαθανασίου στο evima.gr.
Όπως εξηγεί η αύξηση πρώτων υλών και το κόστος ενέργειας έχει συντελέσει στο παραπάνω και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν πως μιλάμε για χειροποίητα προϊόντα και όχι βιομηχανίας.
Επίσης, αναφέρει ότι οι φούρνοι έχουν απορροφήσει σε μεγάλο ποσοστό τις ακραίες αυξήσεις που έχουν δεχθεί για αυτό και βλέπουμε χαμηλές τιμές στο ψωμί που αν ακολουθούσαμε το ράλλυ ανόδου των τιμών σε ρεύμα, πετρέλαιο άλευρα, ηλιέλαιο, βούτυρα, είδη συσκευασίας κλπ,κλπ αυτή τη στιγμή θα μιλούσαμε για 5 ευρώ το ψωμί.
“Ενδεικτικά εγώ στο αρτοποιείο μου πλήρωνα ρεύμα το μήνα γύρω στα 900 ευρώ και τώρα έχουμε φτάσει στα 1800 και πάνω, πετρέλαιο που θέλω γύρω στα 1000 λίτρα το μήνα ξεπερνάμε τα 2000 ευρώ” τονίζει.
Σύμφωνα με τον κο Παπαθανασίου, όσον αφορά το καλάθι του νοικοκυριού που εφαρμόζει η κυβέρνηση δυστυχώς σπρώχνει τους καταναλωτές στα μεγάλα super markets δημιουργώντας έναν αθέμιτο ανταγωνισμό προς τις μικρές πολύ μικρές επιχειρήσεις της γειτονιάς.
“Ελπίζω το καινούργιο χρόνο να βγούμε από αυτή τη λαίλαπα που σκοτώνει το λαϊκό νοικοκυριό και διαλύει το κοινωνικό ιστό κλείνοντας τα μικρομάγαζα και ειδικότερα για πρώτη φορά έχουμε πάνω από 240 αρτοποιεία κλειστά σε δω όλη τη χώρα” συνοψίζει.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο Παναγιώτης Σαχινίδης, Πρόεδρος Συντεχνίας Aρτοποιών Aθηνών, Προαστίων και Περιχώρων, μίλησε στο Newsbomb.gr για τις αυξήσεις που έχουν πάρει τα εποχιακά γλυκίσματα σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά αλλά και για τις πωλήσεις που δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα.
«Οι τιμές έχουν ανέβει 5% με 10% σε σχέση με πέρυσι. Οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα στην αγορά κυμαίνονται από 12 ευρώ έως και 15 ευρώ. Και μιλάμε για κουραμπιέδες και μελομακάρονα που φτιάχνουμε εμείς οι ίδιοι οι αρτοποιοί, που δεν είναι έτοιμοι, βιομηχανοποιημένοι. Αν και έχει αρχίσει η ζήτηση δεν έχουμε σύμμαχο μας τον καιρό. Οι πωλήσεις σε αυτά τα προϊόντα γίνονται όταν χειμωνιάζει, η καλοκαιρία δεν βοηθάει».
Η αύξηση στα προϊόντα του αρτοποιείου οφείλεται στις αυξήσεις των πρώτων υλών, που όπως ανέφερε ο κ. Σαχινίδης σε πολλές από αυτές έφτασε ακόμα και την διπλή τιμή.
«Οι τιμές έχουν ανέβει πολύ στις πρώτες ύλες. Πριν ένα χρόνο για ένα σακί αλεύρι (25 κιλών) κόστιζε 10 ευρώ με 12 ευρώ και σήμερα έχει φτάσει να το αγοράζουμε 22 ευρώ με 25 ευρώ. Άλλο ένα παράδειγμα της μεγάλης ανατίμησης των πρώτων υλών είναι και το ηλιέλαιο, το οποίο η τιμή λίτρου είχε ένα ευρώ και σήμερα είναι στα 2,20 ευρώ».
Ωστόσο, οι τιμές στο ψωμί έχουν πάρει αύξηση, αλλά συγκρατημένα καθώς σύμφωνα με τον Πρόεδρο Συντεχνίας Aρτοποιών Aθηνών, Προαστίων και Περιχώρων «όσο μπορέσαμε απορροφήσαμε τις τιμές αλλά ήδη προχωρήσαμε σε μια μικρή αύξηση των προϊόντων».
Και συνέχισε λέγοντας «εμείς είμαστε οι αποδέκτες των παραπόνων του κόσμου, όλης της δυσμένειας, γιατί όλα έχουν αυξηθεί και οι μισθοί παραμένουν ίδιοι».
Το κόστος της ενέργειας τους έχει γονατίσει, χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του κ. Σαχινίδη, ο οποίος στον φούρνο του από 500 ευρώ φυσικό αέριο πληρώνει τώρα 2.000 ευρώ.
«Όσο και να βάλω το ψωμί δεν βγαίνει. Για να μπορέσουμε να βγάλουμε τα έξοδα το ψωμί θα έπρεπε το ψωμί να το δίνω στα 5 ευρώ. Γίνεται να πουλάς ψωμί στα 5 ευρώ; Μετά δεν θα λέγεται ψωμί, αλλά παντεσπάνι».
Μιλώντας με αγανάκτηση ο κ. Σαχινίδης ανέφερε πως το καλάθι του νοικοκυριού είναι «αθέμιτος ανταγωνισμός.
Γιατί να έχει μόνο προϊόντα από το σούπερ μάρκετ; Τα άλλα μαγαζιά; Είναι ενάντια στην ελεύθερη αγορά. Ο μπακάλης, ο μανάβης, ο ζαχαροπλάστης, ο αρτοποιός, όλοι αυτοί τι είναι; Γιατί σε αυτούς να μην έρθει ο κόσμος ο ψωνίσει και στέλνουν τον κόσμο να ψωνίσει στα σούπερ μάρκετ».
ΠΗΓΗ: EVIMA- NEWSBOMB
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr