Εύβοια: Το κρέας της Τσικνοπέμπτης «τσουρουφλίζει»… τσέπες- Πόσο θα κοστίσει
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εύβοια: Το κρέας της Τσικνοπέμπτης «τσουρουφλίζει»… τσέπες- Πόσο θα κοστίσει

Κρεοπώλες αλλά και ιδιοκτήτες ψητοπωλείων και εστιατορίων στην Εύβοια, εκτίμησαν πως οι συνθήκες στην αγορά κατά πάσα πιθανότητα θα έχουν ως αποτέλεσμα μειωμένη προσέλευση στα καταστήματα εστίασης

«Αντίστροφα μετράνε» οι καλοφαγάδες σε Εύβοια και όχι μόνο για τον εμβληματικό θεσμό της Τσικνοπέμπτης με την κάρβουνα και τις ψησταριές ωστόσο κυριολεκτικά να φαίνεται πως δεν… θα πάρουν φωτιά εξαιτίας της μεγάλης ανόδου στις τιμές του κρέατος που παρατηρούνται φέτος.

Εμποροι, πολίτες και καταστηματάρχες στην εστίαση επισημαίνουν τα πλέον, δυσθεώρητα, ύψη στα οποία έχουν «σκαρφαλώσει οι τιμές τροφίμων και υλών γίνεται λόγος για το, ενδεχομένως, πιο ακριβό τραπέζι Τσικνοπέμπτης τα τελευταία χρόνια.

Συγκεκριμένα, το χοιρινό από 5 ευρώ πέρσι κοστίζει φέτος 7 ευρώ, ενώ το μοσχάρι από 11 ευρώ πέρσι φέτος θα το βρει κάποιος περίπου 14 ευρώ.

Μέσα σε 3 χρόνια οι αυξήσεις στα κρέατα έχουν φτάσει το 25%.

Μάλιστα, οι αυξήσεις πλέον παρατηρούνται στα κρέατα ακόμη και από μήνα σε μήνα.

Την ίδια ώρα, τεράστιες είναι οι αυξήσεις και στο αρνί με την τιμή του να κυμαίνεται σήμερα από 12 μέχρι 15 ευρώ όταν πέρσι κόστιζε από 9 έως 11.

Ακόμα και το κοτόπουλο, το κατεξοχήν οικονομικό λευκό κρέας, κοστίζει σήμερα από 3,5 μέχρι 5,5 ευρώ, όταν πέρσι κόστιζε από 2 έως 3μιση.

Αναλυτικά, πόσο θα κοστίσει το κρέας στο τραπέζι της Τσικνοπέμπτης

                                                                2023                                              2024 (τιμή/κιλό)

  • Μπριζόλες χοιρινές                            5,50 – 6€                                    6,50 – 7€
  • Σουβλάκια                                            8 – 11€                                        8,50 – 11,50€
  • Λουκάνικα                                            7 – 9,50€                                    8 – 10€
  • Κοτόπουλο ολόκληρο                         3 – 3,50€                                    3,50€ – 5,50€
  • Μοσχαρίσιος κιμάς (εισαγ.)                 7€                                             8€
  • Μπιφτέκια μόσχου(έτοιμα)               8 – 11,50€                                   9 – 12€
  • Εγχώριο κατσικάκι γάλακτος            10 – 11€                                      11 – 13€
  • Εγχώριο αρνάκι γάλακτος                  10 -11€                                       11 – 13€
  • Παϊδάκια                                                 14,50 – 15€                                15,50 – 16,90€

Όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, οι τιμές στα κρέατα, θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν όσο το ζωικό κεφάλαιο παραμένει χαμηλό.

Κρεοπώλες αλλά και ιδιοκτήτες ψητοπωλείων και εστιατορίων στην Εύβοια, εκτίμησαν πως οι συνθήκες στην αγορά κατά πάσα πιθανότητα θα έχουν ως αποτέλεσμα μειωμένη προσέλευση στα καταστήματα εστίασης με το κρέας εν τέλει όχι απλώς να μην έχει την τιμητική του αλλά μάλλον να εμφανίζεται ως… εκλεκτός μεζές, που δεν θα είναι για χόρταση, στο τραπέζι.

Οι καταναλωτές εδώ και καιρό έχουν μειώσει τις ποσότητες που αγοράζουν αλλά και τη συχνότητα της κατανάλωσης του κρέατος, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες τιμές που φτάνουν στον πάγκο του χασάπη.

Έτσι, μια παρόμοια εικόνα φαίνεται πως θα δούμε και την Τσικνοπέμπτη με τον κόσμο να τσικνίζει φέτος με φειδώ.

Πάντως οι παραγγελίες ξεκίνησαν από νωρίς καθώς οι τα νοικοκυριά προσπαθούν να κάνουν έναν προγραμματισμό των εξόδων τους.

Πολλοί καταναλωτές, προσπαθώντας να ρίξουν το κόστος, προμηθεύτηκαν πολύ νωρίς τα απαραίτητα για το παραδοσιακό τραπέζι της Τσικνοπέμπτης.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr