Με το διεθνές περιβάλλον να απειλεί με επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών και τα κόκκινα δάνεια είτε σε τράπεζες είτε σε εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων να μένουν «παγωμένα», ως ένα βαρίδι ιδιωτικού χρέους που περιορίζει σημαντικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις, το υπουργείο Οικονομικών πιέζει για επιτάχυνση των διαδικασιών.
«Κλειδί» αποτελεί ο εξωδικαστικός συμβιβασμός και ειδική «task force» που συστάθηκε με πρωτοβουλία της Ειδικής Γραμματέως Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Μαριαλένας Αθανασοπούλου έχει ήδη φέρει τα πρώτα αποτελέσματα. Σε λιγότερο από δύο μήνες ρυθμίστηκαν οφειλές συνολικού ύψους 45 εκατ. ευρώ που αφορούσαν 400 ιδιώτες και επιχειρήσεις. Το επόμενο βήμα είναι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για τη ρύθμιση χρεών ύψους 2,7 δισ. ευρώ. Εως τότε, 1,7 δισ. ευρώ αναμένεται να έχει ήδη ρυθμιστεί και οι πιστωτές να έχουν υποβάλει προτάσεις στους οφειλέτες για άλλο 1 δισ. ευρώ χρεών. Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι με αυτούς τους ρυθμούς θα μπουν σε τροχιά αποπληρωμής τα χρέη περισσότερων από 5.500 υπερχρεωμένων δανειοληπτών.
Πιέσεις
Καθώς πρόκειται για πρόβλημα για το οποίο η κυβέρνηση έχει ήδη νομοθετήσει τη λύση, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούραςφέρεται να ασκεί πιέσεις προς τους πιστωτές για να τρέξουν τις ρυθμίσεις. Από την άλλη πλευρά, τόσο οι τράπεζες όσο και οι διαχειριστές δανείων δεν βιάζονται να ρυθμίσουν τα δάνεια με τον εξωδικαστικό γιατί εκτιμούν ότι τα ποσοστά κουρέματος θα είναι αρκετά μεγάλα. Τα νούμερα των ρυθμίσεων, είτε μέσω εξωδικαστικού είτε με διμερείς συμφωνίες, αν και αυξημένα, είναι μακριά από το επιθυμητό για το υπουργείο Οικονομικών. Τα στοιχεία της Γραμματείας δείχνουν ότι οι τράπεζες απορρίπτουν το 67% των ρυθμίσεων, ποσοστό που πέφτει στο 34% για τις εταιρίες διαχείρισης δανείων. Αυτό είδαν στην οδό Νίκης και σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φάνηκε η ανάγκη για επιτάχυνση των ρυθμίσεων. Στη σύσκεψη αναφέρθηκε ότι 5.000 οφειλέτες έχουν ήδη ολοκληρώσει τις αιτήσεις τους για συνολικές οφειλές ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ, ενώ από τους πιστωτές είχαν εγκριθεί περί τα 1.000 αιτήματα, με αξία μεγαλύτερη των 200 εκατ. ευρώ. Οι οφειλέτες μέσα από την προβλεπόμενη διαδικασία κατάφεραν να κουρέψουν τα χρέη τους κατά τουλάχιστον 30%.
Ακτινογραφία
Ηδη η πρόοδος είναι σημαντική, δεδομένου ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου και από τους συνολικά 47.897 οφειλέτες που είχαν εισέλθει στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού και ξεκίνησαν την αίτησή τους, μόλις 2.084 αιτήσεις υποβλήθηκαν οριστικά και από αυτές μόλις 137 αιτήσεις είχαν θετική απάντηση από τους πιστωτές. Τώρα, σχεδόν 4,5 μήνες μετά βρισκόμαστε σε πάνω από 1.000. Ο εξωδικαστικός «πήρε μπρος» μετά και από την επίλυση διαδικαστικών ζητημάτων που αφορούσαν το Δημόσιο και τους διαχειριστές αφερεγγυότητας. Οι διαχειριστές συντάσσουν την έκθεση βιωσιμότητας της ρύθμισης και υπογράφουν για λογαριασμό του Δημοσίου. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ακόμα και αυτός ο αυξημένος ρυθμός δεν είναι αρκετός για να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος που αντιπροσωπεύει το αστρονομικό ιδιωτικό χρέος και οι πιέσεις για επιτάχυνση των ρυθμίσεων αναμένεται να συνεχιστούν.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr