Φυσικό αέριο: Παράταση του πλαφόν εξετάζει η ΕΕ
Εν μέσω ανησυχιών για νέα αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου, η ΕΕ εξετάζει το ενδεχόμενο να παρατείνει την ισχύ του πλαφόνΤο ενδεχόμενο παράτασης του πλαφόν που έχει εισαχθεί από τον Φεβρουάριο στην τιμή του φυσικού αερίου, μελετούν οι Βρυξέλλες, εν μέσω φόβων ότι η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή και η δολιοφθορά ενός αγωγού της Βαλτικής θα μπορούσαν να ανεβάσουν ξανά τις τιμές αυτόν τον χειμώνα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους Financial Times, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε αναφορά που δόθηκε σε διπλωμάτες από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, τονίζει ότι δεν υπάρχουν «ενδείξεις αρνητικών επιπτώσεων» από τη στιγμή που το μέτρο είχε τεθεί σε ισχύ και ότι οι τιμές του φυσικού αερίου είναι πλέον σχεδόν 90% χαμηλότερες από πέρυσι.
Το ανώτατο όριο εισήχθη μετά από πολλές εβδομάδες τεταμένων συζητήσεων μεταξύ των κρατών μελών, με τη Γερμανία και την Αυστρία να έχουν αρχικά αντιταχθεί στην εισαγωγή του υποστηρίζοντας ότι θα στρεβλώσει τις αγορές και θα επιδεινώσει την κρίση προσφοράς. Ωστόσο, η Κομισιόν τονίζει ότι κάτι τέτοιο δεν συνέβη και πως το πλαφόν δεν επηρέασε τις εισαγωγές φυσικού αερίου στην ΕΕ.
Προκλήσεις
Ανώτεροι διπλωμάτες και αξιωματούχοι της ΕΕ είπαν στους FT ότι παρά την πτώση των τιμών της ενέργειας και την αποθήκευση φυσικού αερίου της ΕΕ σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ, οι προμήθειες αυτόν τον χειμώνα θα μπορούσαν να επηρεαστούν από τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς και πιθανές πράξεις δολιοφθοράς στις υποδομές φυσικού αερίου.
«Δεν ξέρουμε τι θα γίνει φέτος. Έχουμε την κατάσταση στο Ισραήλ και δεν ξέρουμε πώς αυτό θα επηρεάσει τις εισαγωγές από τη Μέση Ανατολή», δήλωσε ένας διπλωμάτης της ΕΕ.
Πρόσθεσαν ότι ένας αγωγός φυσικού αερίου στη Βαλτική Θάλασσα που υπονομεύτηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ήταν μια άλλη ανησυχία και «θα ήταν καλό να έχουμε ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο».
Σε παράταση του πλαφόν στο φυσικό αέριο καταλήγουν οι Βρυξέλλες
Η συμφωνία
Στο αποκορύφωμα της ενεργειακής κρίσης, η οποία προέκυψε από τη διακοπή της παροχής φυσικού αερίου στην Ευρώπη από τη Μόσχα μετά την εισβολή της στην Ουκρανία το 2022, οι τιμές έφτασαν τα 300 ευρώ ανά MwH, αλλά όχι για παρατεταμένη χρονική περίοδο. Τα κράτη μέλη συμφώνησαν τελικά ότι το ανώτατο όριο θα τεθεί σε ισχύ εάν οι τιμές έφταναν τα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τρεις συνεχόμενες ημέρες.
Όπως γράφουν οι FT, το έγγραφο, που εστάλη στην Επιτροπή αυτό το Σαββατοκύριακο, ζητά να παραταθεί η χωριστή νομοθεσία έκτακτης ανάγκης που εισήχθη κατά τη διάρκεια της κρίσης και η οποία επέτρεψε στα κράτη μέλη να επιταχύνουν την αδειοδότηση αιολικών πάρκων και ηλιακών πάρκων.
«Ο ρωσικός επιθετικός πόλεμος κατά της Ουκρανίας δείχνει επίσης την ευπάθεια της Ευρώπης λόγω της εξάρτησής της από μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και κρίσιμες εισαγωγές πρώτων υλών. Αυτή η εξάρτηση αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλεια και τροφοδοτεί τον πληθωρισμό με αρνητικές επιπτώσεις στην κοινωνική συνοχή και την ανταγωνιστικότητα», αναφέρει η έκθεση της Κομισιόν.
Ζητά επίσης χαλάρωση των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και για καλύτερες συνδέσεις με την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε γειτονικές περιοχές της ΕΕ.
Πηγή: ot.gr
Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr