ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γενικός Γραμματέας του Επιμελητηρίου Ευβοίας: Μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε συνεχή διωγμό

Γενικός Γραμματέας του Επιμελητηρίου Ευβοίας: Μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε συνεχή διωγμό
Όπως τονίζει ο Γενικός Γραμματέας του Επιμελητηρίου Ευβοίας, σήμερα στην χώρα μας υπάρχουν 810.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες αποτελούν το 90% του συνόλου της Επικρατείας.

Για συνεχή διωγό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κάνει λόγο σε σχετική του ανακοίνωση ο Γιάννης Μαραγκός, Γενικός Γραμματέας του Επιμελητηρίου Ευβοίας.

Όπως τονίζει σήμερα στην χώρα μας υπάρχουν 810.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες αποτελούν το 90% του συνόλου της Επικρατείας.

Απασχολούν 2.3 εκατομμύρια εργαζόμενους αξιοπρεπώς αμειβόμενους, με ετήσιο τζίρο 240 δις, ενώ ο μέσος όρος επενδύσεων αυτών των επιχειρήσεων ανέρχεται στα 9,3 δις ετησίως.

“Αποδεδειγμένα και χωρίς ίχνος υπερβολής η μικρομεσαία επιχείρηση αποτελεί την ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας η οποία όμως, πλην ελαχίστων περιπτώσεων όχι μόνο δεν έχει βρεί την ανάλογη στήριξη, αντίθετα βρίσκεται σε διαρκή διωγμό που στόχο έχει την συρρίκνωση ή γιατί όχι και την εξαφάνιση της” δηλώνει προσθέτοντας πως κατά διαστήματα έχουν παρουσιαστεί διάφορες ανεφάρμοστες λύσεις εντυπωσιασμού και αυτό αποδεικνύεται από την απαγορευτική συμμετοχή των υποψηφίων επιχειρήσεων προς ένταξη, ή από την αναποτελεσματικότητα όσων συμμετείχαν.

Στα πλαίσια μιας ειλικρινούς και ουσιαστικής βοήθειας προς τις επιχειρήσεις που σημειωτέον δέν ευθύνονται για τις πολιτικές αστοχίες που οδήγησαν στην οικονομική κρίση του 2010, όπως επίσης δεν ευθύνονται, για την λάθος διαχείριση του COVID 19 με τις ανάλογες επιπτώσεις στις μικρές επιχειρήσεις έναντι των μεγάλων ομίλων, ο επιχειρηματικός κόσμος βλέπει πλέον σαν μονόδρομο μία σειρά μέτρων που είναι:

• Άμμεση λύση στο υψηλό κόστος ενέργειας.

• Καθιέρωση ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού.

• Κατάργηση Τέλους επιτηδεύματος.

• Κατάργηση ή μείωση στα Τεκμήρια διαβίωσης.

• Μείωση φορολογίας με γοργούς ρυθμούς,
ώστε σταδιακά στα επόμενα πέντε έτη να σταθεροποιηθεί στο 12%.

• Καθιέρωση μιάς δυνατής (εφικτής) πάγιας ρύθμισης για οφειλές προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία για χρέη που δημιουργήθηκαν στην περίοδο της οικονομικής κρίσης και την περίοδο της πανδημίας.

• Αναστολή όλων των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης από εφορία, ΕΦΚΑ και ΚΕΑΟ έως ότου επέλθει η επιχειρηματική κανονικότητα.

• Επαναφορά αφορολόγητου στους επαγγελματίες σύμφωνα με οτι ισχύει για όλες τις κοινωνικές τάξεις φορολογουμένων.

• Εύρεση ενός νέου έξυπνου τρόπου επιδότησης ανεργίας, άμμεσα συνδεδεμένο με την έπιδότηση θέσεων εργασίας.

• Είσπραξη χρημάτων των επιχειρήσεων από προγράμματα ΟΑΕΔ το αργότερο εντός τριμήνου

• Δυνατότητα πραγματικής συμμετοχής των ΜμΕ σε προγράμματα ΕΣΠΑ

• Δυνατότητα ουσιαστικής συμμετοχής των Μμε στο ταμείο ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

• Ευκολότερη πρόσβαση των ΜμΕ στο τραπεζικό σύστημα.
Από τις 810,000 ΜμΕ μόνο οι 40,000 τυγχάνουν τραπεζικού ενδιαφέροντος.

“Τα αιτήματα του επιχειρηματικού κόσμου έχουν ελάχιστο έως μηδενικό δημοσιονομικό κόστος, δέν είναι ανέφικτες προτάσεις και παρέχουν ουσιαστικές λύσεις. Το μόνο που χρειάζεται είναι πολιτική βούληση” συνοψίζει.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr