ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Καυτός ο οβελίας» φέτος το Πάσχα: Πώς διαμορφώνονται οι τιμές

«Καυτός ο οβελίας» φέτος το Πάσχα: Πώς διαμορφώνονται οι τιμές
Από την πλευρά των κτηνοτρόφων επισημαίνεται ότι το κόστος παραγωγής φέτος φτάνει κοντά στα 10 ευρώ ανά κιλό, έναντι των 8,5-9 ευρώ ανά κιλό πέρυσι, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να διαθέσουν φέτος για το Πάσχα αμνοερίφια σε κόστος κάτω των 9 ευρώ ανά κιλό.

Για να απολαύσουν εφέτος τον παραδοσιακό οβελία οι καταναλωτές θα πρέπει να σηκώσουν τον «σταυρό» της ακρίβειας, ενώ την ίδια στιγμή τα «μαρτύρια» των κτηνοτρόφων, μετά την απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης για ένταξη των αμνοεριφίων στο «καλάθι του Πάσχα», αυξάνονται.

Πώς διαμορφώνονται οι τιμές

Αυτές τις μέρες στα κρεοπωλεία οι τιμές λιανικής στο ελληνικό αρνί γάλακτος διαμορφώνονται στα 14 ευρώ το κιλό και 15 ευρώ το κιλό στο κατσίκι.

Αντίστοιχα στα σούπερ μάρκετ το αρνί διατίθεται προς 10,7 – 10,9 ευρώ το κιλό και το κατσίκι στα 11,4 – 12 ευρώ το κιλό.

Θυμίζουμε ότι πέρσι δύο εβδομάδες πριν το Πάσχα η τιμή λιανικής στη Βαρβάκειο για το αρνί διαμορφωνόταν στα 10-12 ευρώ, ενώ για το κατσίκι στα 13 ευρώ.

Στη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας οι τιμές αυξήθηκαν προσεγγίζοντας έως και τα 13,5 με 14,5 ευρώ το κιλό αντίστοιχα.

Από τα στοιχεία του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας προκύπτει ότι η επικρατούσα τιμή χονδρικής στο αρνί διαμορφώθηκε χθες σε 9,2 ευρώ και 9 ευρώ στο κατσίκι.

Το εύρος τιμής χονδρικής στο αρνί διαμορφώνεται μεταξύ 8,8 -9,5 ευρώ όταν πέρυσι στην ίδια περίοδο διαμορφώθηκε μεταξύ 7- 8,5 ευρώ.

Αντίστοιχα το εύρος τιμής χονδρικής στο κατσίκι κυμαίνεται 8,8 – 9,3 ευρώ όταν πέρυσι κυμαινόταν μεταξύ 7,5 και 9,5 ευρώ το κιλό.

Στα «κόκκινα» η κόντρα

«Δεν νοείται ‘καλάθι του Πάσχα’ χωρίς αρνί και κατσίκι» δηλώνει υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης στον ΟΤ, εξ ου και η ένταξή τους στο «καλάθι του Πάσχα» αν και αρχικά το σχέδιο ήταν να φτιαχτεί το «καλάθι της Βαρβακείου».

Ενώ σε ότι αφορά τις τιμές επισημαίνει πως αυτές «καθορίζονται από τη ζήτηση και τη δυνατότητα εισαγωγών».

Την απόφαση ένταξης των αρνιών και των κατσικιών στο λεγόμενο «καλάθι του Πάσχα» με συμφωνημένη τιμή κοντά στα 10 ευρώ το κιλό (ράφι), έκανε γνωστή ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης από τους τηλεοπτικούς δέκτες παρά τις διαβεβαιώσεις που έδινε προ ολίγων ημερών ο ίδιος, επίσης μέσω τηλεοράσεων, ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί.

Από την πλευρά των κτηνοτρόφων επισημαίνεται ότι το κόστος παραγωγής φέτος φτάνει κοντά στα 10 ευρώ ανά κιλό, έναντι των 8,5-9 ευρώ ανά κιλό πέρυσι, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να διαθέσουν φέτος για το Πάσχα αμνοερίφια σε κόστος κάτω των 9 ευρώ ανά κιλό.

Η αντιπαράθεση μεταξύ παραγωγών και υπουργείου Ανάπτυξης χτυπάει «κόκκινο», καθώς με κοινή ανακοίνωσή τους ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας και η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων επισημαίνουν ότι δεν υπήρξε καμία διαβούλευση με το ΥΠΑΝ.

Στην ουσία απαντούν στις δηλώσεις Γεωργιάδη ο οποίος ανέφερε: «Πρέπει να πω ότι κάναμε αρκετά μεγάλη συζήτηση και με τους παραγωγούς -τους κτηνοτρόφους, αρκετούς από αυτούς, όχι όλους- και με τα σούπερ μάρκετ για την τιμή που θα μπορούμε να έχουμε στο αρνί και στο κατσίκι».

«Καλούμε τον υπουργό να αναθεωρήσει άμεσα και να έρθει σε διαβούλευση με τα θεσμικά όργανα των κτηνοτρόφων και κρεοπωλών», επισημαίνουν οι κτηνοτρόφοι.

Σε αντίθετη περίπτωση οι κτηνοτρόφοι δηλώνουν ότι θα κινηθούν νομικά «προς όλους τους εμπλεκόμενους δηλαδή υπουργούς και σούπερ μάρκετ για την σύσταση ΚΑΡΤΕΛ στην αγορά κρέατος».

Οι λόγοι της ακρίβειας

Εκτός από το αυξημένο λειτουργικό κόστος των παραγωγών, καθοριστικός παράγοντας για τη διαμόρφωση των τιμών είναι και ο εορτασμός του Καθολικού Πάσχα που προηγείται του Ορθόδοξου.

Οι ελλείψεις στις αγορές του εξωτερικού – μεταξύ άλλων – σε Ιταλία, Γαλλία, Αυστρία, Ισπανία και Πορτογαλία, έχουν εκτινάξει τις εξαγωγές ελληνικών αμνοεριφίων.

Από τις αρχές του χρόνου οι εξαγωγές σημειώνουν αύξηση κατά τουλάχιστον 20% έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος με τις τιμές παραγωγού να κινούνται άνω των 8,50 ευρώ το κιλό.

Σημειώνεται ότι πέρυσι την περίοδο πριν το Πάσχα 60.000 αμνοερίφια «ταξίδεψαν» για τις αγορές του εξωτερικού.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι την περασμένη εβδομάδα, ελληνικά αμνοερίφια πωλούνταν στην λιανική αγορά της Ιταλίας, στην τιμή των 18 ευρώ το κιλό.

Ευνοούνται οι εισαγωγές

Υπό αυτές τις συνθήκες, το «κενό», όπως συμβαίνει άλλωστε εδώ και χρόνια, καλύπτεται από τις φθηνότερες εισαγωγές από Ρουμανία και Βουλγαρία.

Εκτιμάται ότι οι τιμές λιανικής στα εισαγόμενα κατσίκια και αρνιά θα διαμορφωθούν, σύμφωνα με τη συνήθη πρακτική, 1 – 1,5 ευρώ χαμηλότερα, συγκριτικά με τα εγχώρια αμνοερίφια.

Άλλωστε τα φθηνότερα εισαγόμενα αρνιά και κατσίκια «εξυπηρετούν» και την επιδίωξη για χαμηλότερες τιμές στο ράφι, μιας και τιμή καταναλωτή 10 ευρώ, συνεπάγεται τιμή παραγωγού κοντά στα 7 ευρώ.

Σε σχετική ερώτηση προς το υπουργείο Ανάπτυξης όσον αφορά τους ελέγχους προκειμένου να γνωρίζει ο καταναλωτής τι αγοράζει, αλλά και οι Έλληνες παραγωγοί να αποκομίσουν μια δίκαιη τιμή για τον κόπο τους, τονίζεται ότι θα υπάρχουν εκτεταμένοι έλεγχοι και θα μπουν πρόστιμα στις όποιες παραβάσεις εντοπιστούν.

Το «καλάθι του Πάσχα»

Αύριο, Τετάρτη 5 Απριλίου, ξεκινάει το «Καλάθι του Πάσχα» το οποίο θα περιλαμβάνει αρνί, κατσίκι, τσουρέκι και σοκολατένια αυγά.

Πρόκειται να λειτουργήσει στην ίδια λογική με το «καλάθι στης Σαρακοστής», σε μια προσπάθεια τα νοικοκυριά να βρουν συγκρατημένες τιμές σε προϊόντα που παραδοσιακά καταναλώνονται στο πασχαλινό τραπέζι.

Σημειώνεται ότι το «Καλάθι του Πάσχα» θα διαρκέσει έως και το Μεγάλο Σάββατο 15 Απριλίου.

Την ίδια ώρα το «καλάθι των νονών» θα μπει στη δεύτερη εβδομάδα με αυξημένο των αριθμό των επιχειρήσεων παιχνιδιών που συμμετέχουν, φθάνοντας στις 34 από 29 αρχικά.

Τα συνολικά προϊόντα που περιλαμβάνονται στις λίστες ξεπερνούν τους 1.500 κωδικούς, μεταξύ των οποίων παιχνίδια, λαμπάδες και σοκολατοειδή.

OT

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr