ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατάργηση εισφοράς αληλλεγγύης και μείωση εισφορών: Πόσα κερδίζουν το χρόνο μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες

Κατάργηση εισφοράς αληλλεγγύης και μείωση εισφορών: Πόσα κερδίζουν το χρόνο μισθωτοί, ελεύθεροι  επαγγελματίες
Προτεραιότητα στον ιδιωτικό τομέα και στη μεσαία τάξη, αποφάσισε να δώσει η κυβέρνηση, καταργώντας την εισφορά αλληλεγγύης, η οποία σε συνδυασμό με το «ψαλίδισμα» των ασφαλιστικών εισφορών, θα δώσει εισοδηματικές ανάσες από την Πρωτοχρονιά. Αν και είναι σαφές ότι ενδεχομένως θα υπάρχει πολιτικό κόστος από την εξαίρεση στην παρούσα φάση των δημοσίων υπαλλήλων, η λογική […]

Προτεραιότητα στον ιδιωτικό τομέα και στη μεσαία τάξη, αποφάσισε να δώσει η κυβέρνηση, καταργώντας την εισφορά αλληλεγγύης, η οποία σε συνδυασμό με το «ψαλίδισμα» των ασφαλιστικών εισφορών, θα δώσει εισοδηματικές ανάσες από την Πρωτοχρονιά.

Αν και είναι σαφές ότι ενδεχομένως θα υπάρχει πολιτικό κόστος από την εξαίρεση στην παρούσα φάση των δημοσίων υπαλλήλων, η λογική ήταν πως πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα και στους επαγγελματίες, οι οποίοι βρέθηκαν στη δίνη της πρωτοφανούς κρίσης. Το κόστος για τον Προϋπολογισμό και αντιστοίχως το όφελος γι’ αυτούς τους φορολογούμενους υπολογίζεται σε περίπου 1,6 δισ ευρώ, εκ των οποίων πάνω από το 50% είναι η ελάφρυνση από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Ποιοι εξαιρούνται από την κατάργηση της έκτακτης εισφοράς

Πέρα από τους εργαζομένους στο δημόσιο τομέα, οι οποίοι δεν υπέστησαν μειώσεις μισθών ούτε κατά την περίοδο της καραντίνας, από την κατάργηση της έκτακτης εισφοράς εξαιρούνται στην παρούσα φάση και οι συνταξιούχοι, οι οποίοι αφενός δεν υπέστησαν εισοδηματικές απώλειες λόγω της πανδημίας, αφετέρου στην πλειοψηφία τους κινούνται εισοδηματικά κάτω από το όριο των 12.000 ευρώ, όπου ως γνωστόν δεν επιβάλλεται ούτως ή άλλως εισφορά αλληλεγγύης. Και στις δύο αυτές κατηγορίες φορολογούμενων, ο Πρωθυπουργός έκλεισε το μάτι, επαναλαμβάνοντας ότι παραμένει η πρόθεση για κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για το σύνολο των φορολογούμενων, με ένα κόστος που ανέρχεται σε 1,2 δισ ευρώ.

Οι αλλαγές στους μισθούς των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα -Παραδείγματα

Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα θα δουν διαφορά στο μισθό τους από τον Ιανουάριο, όταν στην εκκαθάριση θα έχουν μείωση των εισφορών τους κατά περίπου 1 ποσοστιαία μονάδα (οι άλλες 2 μονάδες αφορούν στη μείωση των εργοδοτικών εισφορών), ενώ η παρακράτηση φόρου δεν θα επιβαρύνεται με εισφορά αλληλεγγύης. Ας δούμε τις εξής περιπτώσεις εργαζομένων:

Μισθός 1.000 ευρώ:

3,14 ευρώ από εισφορά αλληλεγγύης
10 ευρώ από ασφαλιστικές εισφορές
Μισθός 1.500 ευρώ:

16,14 ευρώ από εισφορά αλληλεγγύης
15,5 ευρώ από ασφαλιστικές εισφορές
Μισθός 2.500 ευρώ:

71,5 ευρώ από εισφορά αλληλεγγύης
26 ευρώ από ασφαλιστικές εισφορές
Ποιος κλάδος βγαίνει κερδισμένος

Κερδισμένοι μπορούν να χαρακτηριστούν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι θα πρέπει να κάνουν υπομονή ως την υποβολή των φορολογικών τους δηλώσεων την Άνοιξη του 2021, όπου θα αποτυπωθεί η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης αλλά και ο χαμηλότερος φόρος εισοδήματος.

Καθαρά κέρδη 20.000 ευρώ:

176 ευρώ από την εισφορά αλληλεγγύης
1.300 ευρώ από το φόρο εισοδήματος
Καθαρά κέρδη 30.000 ευρώ:

676 ευρώ από την εισφορά αλληλεγγύης
1.400 ευρώ από το φόρο εισοδήματος
Το στοίχημα της επιδότησης για νέες θέσεις εργασίας

Μεγάλο στοίχημα χαρακτηρίζεται το πρόγραμμα επιδότησης νέων θέσεων εργασίας. Το κόστος κάλυψης ασφαλιστικών εισφορών για 100.000 θέσεις υπολογίζεται στα 350 εκατ. Ευρώ, ωστόσο αν η ζήτηση υπερκαλύψει αυτόν τον αριθμό, η απόφαση είναι να διατεθεί μεγαλύτερο κονδύλι, αξιοποιώντας και τις χρηματοδοτικές ροές από τα κοινοτικά κονδύλια.

«Επιτέλους μετά από πολλά χρόνια, φαίνεται να μπαίνει φρένο στο άρμεγμα της «ιερής αγελάδας» των παραγωγικών δυνάμεων, με τον δραστικό περιορισμό του μη μισθολογικού κόστους μέσω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, που βελτιώνει αυτόματα την ανταγωνιστικότητα όλων των κλάδων της οικονομίας», ήταν η πρώτη αντίδραση από τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών, ο οποίος ζητά, όμως, την άμεση εφαρμογή της ρύθμισης για τα χρέη της κρίσης, τη βελτίωση των όρων χρηματοδότησης από τις τράπεζες κι ένα συγκεκριμένο σχέδιο ένταξης του εμπορίου στο «πακέτο» του Ταμείου Ανάκαμψης.

Πηγή: iefimerida.gr

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr