ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λύση μέχρι τον Μάρτιο αναζητά η κυβέρνηση για τη αλλαγή χρήσης των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα

Λύση μέχρι τον Μάρτιο αναζητά η κυβέρνηση για τη αλλαγή χρήσης των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα
Φθάνουν τα 1,3 δισ. ευρώ ετησίως Πολιτική λύση μέχρι τον Μάρτιο του 2020 που θα επιτρέψει την αλλαγή χρήσης των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA’s – SMP’s) αναζητά η κυβέρνηση. Προς αυτή την κατεύθυνση πιέζει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ο οποίος θα επιδιώξει σήμερα στο περιθώριο του Eurogroup να χτίσει συμμαχίες με πρόσωπα – κλειδιά των θεσμών που θα […]

Φθάνουν τα 1,3 δισ. ευρώ ετησίως

Πολιτική λύση μέχρι τον Μάρτιο του 2020 που θα επιτρέψει την αλλαγή χρήσης των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA’s – SMP’s) αναζητά η κυβέρνηση. Προς αυτή την κατεύθυνση πιέζει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ο οποίος θα επιδιώξει σήμερα στο περιθώριο του Eurogroup να χτίσει συμμαχίες με πρόσωπα – κλειδιά των θεσμών που θα επιτρέψουν στην ελληνική πλευρά να ξεπεράσει τις ισχυρές αντιστάσεις των Γερμανών και των Ολλανδών πάνω σε αυτό το θέμα, έτσι ώστε μελλοντικές εκταμιεύσεις από αυτά τα κέρδη να κατευθυνθούν σε ώριμα επενδυτικά έργα.

Η κυβέρνηση επιδιώκει την αξιοποίηση των κερδών των ομολόγων για επενδύσεις, επειδή θα έχουν μεγαλύτερο πολλαπλασιαστικό όφελος για την οικονομία ανέφερε χθες ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Μιχάλης Αργυρού μιλώντας σε ειδική εκδήλωση του Οικονομικού Επιμελητηρίου για τον προϋπολογισμό του 2020.

Εφόσον οι Βρυξέλλες συμφωνήσουν να αξιοποιούνται τα ANFAs και SΜPs για επενδύσεις αντί για εξόφληση χρέους όπως γίνεται τώρα η κυβέρνηση θα εισηγηθεί μια λίστα με έργα που θα χρηματοδοτηθούν από τις επιστροφές των κερδών. Οι επενδύσεις θα πρέπει να συμφωνηθούν με τους θεσμούς. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΟΕ, η λίστα μπορεί να περιλαμβάνει μια μεγάλη γκάμα έργων με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα αφορά επενδύσεις υποδομών ψηφιακού προσανατολισμού, για διαχείριση απορριμμάτων σε τουριστικές περιοχές και για διασύνδεση λιμανιών με οδικά δίκτυα.

Η αξιοποίηση των κερδών των ομολόγων, που φθάνουν τα 1,3 δισ. ευρώ ετησίως ή περίπου 0,7% του ΑΕΠ, για επενδύσεις θα τονώσει την ανάπτυξη και έτσι θα επιτρέψει την ισόποση έμμεση μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα, καθώς ο στόχος υπολογίζεται ως ποσοστό του ΑΕΠ. Αν δεν ληφθεί η απόφαση για αλλαγή της χρήσης των κερδών από ελληνικά ομόλογα που διακρατούν κεντρικές τράπεζες και ΕΚΤ έως και το Μάρτιο τότε το τραίνο της επόμενης χρονιάς θα έχει χαθεί. Mε πληροφορίες του news.

Στο σημερινό Eurogroup αναμένεται να κλείσει η τέταρτη αξιολόγηση της ενισχυμένης εποπτείας και να δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση των κερδών των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA’s και SMP’s). Η εκταμίευση των 767 εκατ. ευρώ αναμένεται τον Ιανουάριο και αφού πρώτα λάβει την έγκριση από έξι κοινοβούλια της ευρωζώνης μεταξύ των οποίων και το γερμανικό. Ωστόσο, τα χρήματα αυτά, όπως και το 1 δισ. ευρώ που εκταμιεύθηκε τον περασμένο Μάιο, θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για την αποπληρωμή του χρέους.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr