Οι μελλοντικοί… συνταξιούχοι που θα συνταξιοδοτηθούν το 2025 αναμένεται να λάβουν μεγαλύτερη αύξηση στις συντάξεις, καθώς θα υπάρξει αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού.
Το νέο σύστημα θεωρείται βελτιωμένο, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε αυξήσεις που υπερβαίνουν τον πληθωρισμό και προσφέρει μεγαλύτερη ανταπόδοση στις συντάξεις.
Με το τρέχον σύστημα υπολογισμού των συνταξιοδοτικών αποδοχών, οι ασφαλισμένοι κερδίζουν μόνο στις περιόδους υψηλού πληθωρισμού.
Με εξαίρεση το έτος 2022, όπου ο πληθωρισμός ήταν στο 9,9%, οι αυξήσεις δεν υπερέβησαν το 3% στα προηγούμενα έτη. Ωστόσο, με την αλλαγή που θα τεθεί σε ισχύ από το 2025, οι μελλοντικοί συνταξιούχοι που θα συνταξιοδοτηθούν μεταξύ 2025 και 2028 αναμένεται να λάβουν μεγαλύτερη ανταποδοτική σύνταξη, καθώς θα υπολογιστεί με αυξήσεις μισθών κατά 5% ετησίως.
Τονίζεται ότι αυτή η αλλαγή που θα επέλθει το 2025 θα ωφελήσει τους νέους συνταξιούχους, προσφέροντάς τους υψηλότερη ανταπόδοση στις συντάξεις τους.
Οι διατάξεις προβλέπουν τον τρόπο αναπροσαρμογής των συντάξιμων αποδοχών για τα έτη έως και το 2024, ο οποίος γίνεται κατά τη μεταβολή του μέσου ετήσιου Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή που καταγράφεται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή. Από το 2025 και στη συνέχεια, η προσαύξηση των συντάξιμων αποδοχών θα γίνεται με βάση τον δείκτη μεταβολής μισθών που υπολογίζεται από την ΕΛΣΤΑΤ.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον νόμο Βρούτση από την 1η Ιανουαρίου 2025 και μετά, το ανώτατο όριο των ασφαλιστέων αποδοχών θα αυξάνεται ετησίως κατά τον δείκτη μεταβολής μισθών, αντί για την προηγούμενη μέθοδο της τιμαριθμοποίησης των μισθών και της σύνδεσής τους με τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή που ισχύει μέχρι το 2024.
Ο συγκεκριμένος δείκτης θα αναδεικνύει την αύξηση του μέσου μισθού για την οικονομία συνολικά κάθε χρόνο από το 2002 και μετά, και θα προσαρμόζει αντίστοιχα τις συντάξιμες αποδοχές των ασφαλισμένων που αποχωρούν από την 1η Ιανουαρίου 2025 και μετά.
Αρχικά, ο νόμος προέβλεπε την εφαρμογή αυτής της διάταξης από το 2021, αλλά επειδή δεν ήταν εφικτό να την καθορίσει η ΕΛΣΤΑΤ, αναβλήθηκε για να τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2025.
Με το τρέχον σύστημα υπολογισμού των συντάξιμων αποδοχών, οι ασφαλισμένοι επωφελούνται μόνο τις χρονιές με υψηλό πληθωρισμό.
Με την αλλαγή που θα επέλθει από το 2025, όσοι ασφαλισμένοι συνταξιοδοτηθούν από τα έτη 2025 έως και 2028 θα λάβουν μεγαλύτερη ανταποδοτική σύνταξη. Αυτή θα υπολογίζεται με αύξηση των μισθών κατά 4,5% έως 5% ετησίως.
Ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση, όπως γράφει η εφημερίδα «Τα Νέα» επισημαίνουν ότι από το 2025 και μετά, η αναπροσαρμογή των συνταξιοδοτικών αποδοχών θα διαφέρει: για τα έτη 2002 έως 2023 θα γίνεται βάσει του πληθωρισμού, ενώ από το 2025 και μετά θα εξαρτάται από το μέσο ποσοστό αύξησης των μισθών του προηγούμενου έτους για όλους τους εργαζόμενους.
Τα οφέλη από τον νέο τρόπο υπολογισμού
Παρατηρείται ότι πολλοί ασφαλισμένοι που επιλέξουν να επεκτείνουν την εργασιακή τους ζωή μπορούν να λάβουν μεγαλύτερη σύνταξη, κυμαίνοντας από 26,2 ευρώ έως 254 ευρώ.
Οι μεγαλύτεροι ωφελούμενοι από το νέο σύστημα συνταξιοδότησης, σε σύγκριση με τον νόμο Κατρούγκαλου, είναι όσοι συνταξιοδοτούνται μετά από 40 χρόνια ασφάλισης και πληρωμένων εισφορών.
Τα οφέλη φαίνονται ιδιαίτερα στα 40 έτη ασφάλισης σε σύγκριση με τους τρέχοντες συντελεστές.
Οσον αφορά την περίοδο 30,1-40 ετών ασφάλισης, η σύνταξη αυξάνεται ανάλογα με τα χρόνια εργασίας.
Η σημαντική αύξηση εμφανίζεται στην πενταετία 35-40 έτη ασφάλισης.
Για παράδειγμα, για συντάξιμες αποδοχές 3.500 ευρώ, η αύξηση για 40 χρόνια φτάνει τα 254 ευρώ σε σύγκριση με τα τρέχοντα ποσοστά.
Αντίστοιχα, για συντάξιμες αποδοχές 1.000 ευρώ, η αύξηση φτάνει τα 72 ευρώ σε σύγκριση με τα τρέχοντα ποσοστά.
Για την περίοδο 35 ετών, η αύξηση για συντάξιμες αποδοχές 1.000 ευρώ φτάνει τα 35 ευρώ, ενώ για συντάξιμες αποδοχές 3.500 ευρώ ανεβαίνει στα 123 ευρώ.
Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι συντάξιμες αποδοχές είναι το βασικό κριτήριο υπολογισμού της σύνταξης, δηλαδή ο μισθός ή το εισόδημα επί του οποίου έχουν πραγματοποιηθεί ασφαλιστικές εισφορές κατά τη διάρκεια της εργασιακής ζωής.
Επίσης, υπενθυμίζεται ότι οι συντάξιμες αποδοχές υπολογίζονται με βάση τον μέσο όρο των μηνιαίων αποδοχών των ασφαλισμένων από το 2002 και μετά, πριν τη συνταξιοδότηση, με αναφορά στις οποίες έχουν πραγματοποιηθεί ασφαλιστικές κρατήσεις κύριας σύνταξης.
Οι μήνες υπολογίζονται βάσει 14 μηνών ετησίως λόγω των δώρων. Ο μέσος όρος υπολογίζεται από το σύνολο των μισθών κατά τους μήνες ασφάλισης από το 2002 και μετά
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr