
Πάσχα με αυγά Ελληνοποιημένα – Τι καταγγέλλουν οι παραγωγοί
Δείτε την τιμή πώλησής τους στη λιανική.Τα αυγά έχουν την τιμητική τους ενόψει Πάσχα, καθώς πολλοί καταναλωτές τιμούν το έθιμο του βαψίματος, επιλέγοντας –σύμφωνα με την παράδοση– το κόκκινο χρώμα. Ωστόσο, πίσω από την πασχαλινή αυτή συνήθεια, η εγχώρια παραγωγή αυγών καλείται να αντιμετωπίσει ένα σοβαρό και διαχρονικό πρόβλημα: τις ελληνοποιήσεις.
Κατά την πασχαλινή περίοδο, η ζήτηση για αυγά αυξάνεται κατακόρυφα, και μαζί της κάνουν την εμφάνισή τους φαινόμενα παραπλάνησης του καταναλωτή, με εισαγόμενα αυγά να πωλούνται ως ελληνικά.
Το πρόβλημα όμως δεν περιορίζεται μόνο στην προέλευση. Σε πολλές περιπτώσεις, εισαγόμενα αυγά κλωβοστοιχίας “βαφτίζονται” ως αυγά ελευθέρας βοσκής ή αχυρώνα, δημιουργώντας συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού και υπονομεύοντας την εμπιστοσύνη του καταναλωτικού κοινού.
Ο γενικός διευθυντής της ΕΔΟΑΠΑ, Γιάννης Λιάρος υπογράμμισε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA πως, «η αλήθεια είναι ότι το πρόβλημα έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια όταν εξαιτίας της οικονομικής κρίσης απομειώθηκε το ζωικό κεφάλαιο αυγοπαραγωγής. Η μείωση ήταν έως και 40%. Ένα μέρος της ζήτησης έπρεπε να καλυφθεί με εισαγωγές. Προφανώς ήταν νόμιμες αλλά υπήρξαν και κάποιες που ήταν παράνομες και ακολούθησαν ελληνοποιήσεις».
Αυγά: Η τιμή πώλησής τους στη λιανική
- Κλουβιού: 30-35 λεπτά
- Αχυρώνα: 40 λεπτά
- Ελευθέρας βοσκής: 50 λεπτά
- Βιολογικά: 60 λεπτά
Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr