Ποιο είναι το επάγγελμα που ανοίγει θέσεις εργασίας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιο είναι το επάγγελμα που ανοίγει θέσεις εργασίας

Χιλιάδες πτυχιούχους πληροφορικής θα χρειαστεί τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Χιλιάδες πτυχιούχους πληροφορικής θα χρειαστεί τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Σύμφωνα με μελέτη ΣΕΠΕ θα λείπουν 300.000 ειδικοί πληροφορικής τα επόμενα χρόνια από τη χώρα .

Η ίδια μελέτη αναφέρει ότι υπάρχουν μεγάλες ανάγκες στην αγορά, με την εκτίμηση να λέει για επιπλέον ζήτηση ειδικών πληροφορικής είναι 15.000 με 16.000 ετησίως, έως το 2030.

Στον αντίποδα, η προσφορά είναι 8.000-8.500.

Έτσι, προκύπτει ένα κενό ζήτησης –προσφοράς, περίπου 7-7,5 χιλιάδων θέσεων, που οφείλεται, μεταξύ άλλων, στη μετανάστευση νέων επιστημόνων και στις αδυναμίες του επαγγελματικού προσανατολισμού.

Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), το 81% των εργοδοτών στον κλάδο της Πληροφορικής στην Ελλάδα δεν βρίσκει εργαζόμενους με τις κατάλληλες δεξιότητες.

Σε επίπεδο τεχνικών δεξιοτήτων το 23% των εργοδοτών δηλώνει ότι λείπουν τα skills της Πληροφορικής και των Δεδομένων, το 19% της Μηχανικής, το 18% του Ανθρώπινου δυναμικού, το 17% των Κατασκευαστικών/παραγωγικών και το 15% τα technical skills των Πωλήσεων / Μάρκετινγκ.

Στο μεταξύ, το 27% των Ελλήνων εργοδοτών, που συμμετείχαν στην έρευνα, δηλώνει ότι από πλευράς soft skills υπάρχει έλλειψη σε Υπευθυνότητα, Αξιοπιστία και Πειθαρχία ενώ το 26% ότι δεν βρίσκει ταλέντα με Κριτική σκέψη και ανάλυση.

Εν τω μεταξύ, χαμηλό ποσοστό αποφοίτησης (γύρω στο 50% τα έτη 2015-21) από τα 35 τμήματα Πληροφορικής και Μηχανικών Υπολογιστών των ελληνικών ΑΕΙ , παρά τις πολύ θετικές προοπτικές απασχόλησης στην Ελλάδα την ίδια περίοδο, διαπιστώνει η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), όπως αποτυπώθηκε συνάντηση εργασίας με με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ) και τους προέδρους των συγκεκριμένων τμημάτων.

Συγκεκριμένα, στο σύνολο των ΠΠΣ με στόχευση την Πληροφορική/Υπολογιστές που λειτουργούν σήμερα (37 σε Τμήματα ΑΕΙ και 24 των πρώην ΤΕΙ) εισάγονται κάθε χρόνο από το 2015 μέχρι το 2020 8-9.000 νέες και νέοι, ενώ αποφοιτούν μόνο 4-5.000.

Αναφορικά με το πώς αντιμετωπίζουν οι εργοδότες το χάσμα δεξιοτήτων, το 60% απαντά ότι επενδύει στην εκπαίδευση του ήδη υπάρχοντος ανθρώπινου δυναμικού, το 54% στη μόνιμη πρόσληψη νέων ταλέντων και το 45% σε περισσότερη τεχνολογία.

Επίσης, σε ποσοστό 47% οι εργοδότες αναφέρουν ότι προκειμένου να αντιμετωπίσουν την πρόκληση της έλλειψης ταλέντου, προσφέρουν μεγαλύτερη ευελιξία στον τόπο ή τον χρόνο εργασίας. Το 14% δηλώνει πρόθυμο να προσλάβει ταλέντα εκτός των συνόρων ειδικά για τους κλάδους Καταναλωτικά Αγαθά & Υπηρεσίες (Συμπεριλαμβάνεται ο Τουρισμός) και Υγεία & Βιο-επιστήμες.

Πηγή: aftodioikisi.gr

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr