ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις στο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη στέγη»

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις στο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη στέγη»
Τις επόμενες ημέρες θα ανοίξει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις στο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη» με την πρώτη φάση του προγράμματος να αφορά περί τις 40.000 δικαιούχους.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, «έχει εξασφαλιστεί μέσω νομοθετικής ρύθμισης ηλεκτρικός χώρος για συνολικά 300.000 δικαιούχους.

Ο πρώτος κύκλος του προγράμματος που επιδοτεί αυτήν την εγκατάσταση, εξαρτάται και από το μέγεθος του συστήματος, αφορά περίπου 40.000».

Όπως είπε, για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένα φιλολαϊκό και καινοτόμο πρόγραμμα επιδότησης συστήματος φωτοβολταϊκών με στέγη στα νοικοκυριά και σε αγρότες.

Δηλαδή, οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα θα έχουν μία επιδότηση της τάξης 60% επί του συνόλου της επένδυσης και θα μειώνεται στο 50% η επιδότηση για νοικοκυριά με υψηλότερο εισόδημα».

Αναφερόμενος δε στην εξοικονόμηση που μπορεί να πετύχει μια οικογένεια έφερε ως παράδειγμα το κόστος εγκατάστασης ενός φωτοβολταϊκού στις 10.000 με την επιδότηση στις 6.000. Με ένα μικρό δάνειο 4.000 ευρώ και σύντομη διάρκεια αποπληρωμής τεσσάρων χρόνων η οικογένεια μπορεί να πληρώνει μόνο το τραπεζικό δάνειο αφού δεν έχει το κόστος των λογαριασμών ρεύματος κάνοντας έτσι πολύ σύντομα απόσβεση του κόστους.

Υπενθυμίζεται ότι ωφελούμενοι του προγράμματος συνολικού προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ είναι νοικοκυριά και αγρότες. Η επιδότηση του φωτοβολταϊκού φτάνει έως και 75% για νοικοκυριά και 60% για τους αγρότες, με όριο τις 16 χιλ. ευρώ για νοικοκυριά και 10 χιλ. ευρώ για αγρότες ενώ οι δικαιούχοι του προγράμματος – σύμφωνα με το ΥΠΕΝ- θα μπορέσουν να δουν εξοικονόμηση στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος που αγγίζει τις 3 χιλ. ευρώ ετησίως.

Για τα νοικοκυριά η εγκατάσταση αποθηκευτικού συστήματος είναι υποχρεωτική ενώ οι αγρότες μπορούν να επιλέξουν αν ο φωτοβολταϊκός σταθμός θα συνδυάζεται με σύστημα αποθήκευσης ή όχι.

Κάθε νοικοκυριό μπορεί να κάνει μόνο μια αίτηση είτε για την κύρια είτε για τη δευτερεύουσα κατοικία είτε μισθωμένη είτε παραχωρημένη και φυσικά η παροχή δεν μπορεί να είναι κοινόχρηστη.

Σε περίπτωση που απορριφθεί ή ακυρωθεί η αίτηση επιτρέπεται η υποβολή νέας αίτησης, εφόσον υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι στην εν λόγω κατηγορία ενώ δεν επιτρέπεται η ακύρωση αίτησης από τον ίδιο αιτών πάνω από δύο φορές.

Ο φωτοβολταϊκός σταθμός μπορεί να τοποθετηθεί στη στέγη ή το δώμα κτιρίου (στα οποία συμπεριλαμβάνονται και στέγαστρα, βεράντες, προσόψεις, σκίαστρα και πέργκολες), σε βοηθητικούς χώρους του κτιρίου ή της αγροτικής έκτασης (π.χ. αποθήκες και χώροι στάθμευσης), ή στο έδαφος.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος, από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, κατανέμεται σε τέσσερις κατηγορίες:

• Ειδική μέριμνα λαμβάνεται για τα ευάλωτα νοικοκυριά, με τη διάθεση 35 εκατομμυρίων ευρώ αποκλειστικά γι’ αυτούς, ενώ προβλέπεται ειδικό bonus 10% για άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ), μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες.

• Αποκλειστικά για πολίτες με ατομικό εισόδημα <= 20,000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα <= 40,000 ευρώ: 85 εκατ. ευρώ.

• Αποκλειστικά για πολίτες με ατομικό εισόδημα > 20,000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα > 40,000 ευρώ: 50 εκατ. ευρώ.

• Αποκλειστικά για επαγγελματίες αγρότες ή αγρότες ειδικού καθεστώτος: 30 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr