Παρατείνονται οι δηλώσεις πόθεν έσχες για τα έτη 2022 και 2023 και θα υποβληθούν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2025 αντί για την 31η Δεκεμβρίου 2024.
Η κυβέρνηση με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή έδωσε παράταση μετά τα προβλήματα που διαπιστώθηκαν στη διαδικασία υποβολής δηλώσεων.
Η παράταση στις δηλώσεις πόθεν έσχες
Η τροπολογία με την παράταση στο πόθεν έσχες κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την αναδιάρθρωση του σιδηροδρομικού τομέα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι παράταση είχε ζητήσει με επιστολή προς την ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας.
Ο πρόεδρος του ΟΕΕ ζητούσε τη μετάθεση της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων Πόθεν Έσχες, που λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2024.
Ο κ. Κόλλιας ανέφερε ότι η νέα πλατφόρμα υποβολής, που άρχισε να λειτουργεί με καθυστέρηση, καταγράφει σημαντικά τεχνικά προβλήματα, ενώ ταυτόχρονα οι αρμόδιοι φορείς του Δημοσίου, οι τράπεζες, τα επιμελητήρια και άλλοι, αδυνατούν να αναρτήσουν τα απαιτούμενα στοιχεία.
Δεδομένου και ότι η νέα ψηφιακή πλατφόρμα περιλαμβάνει σημαντικές αλλαγές για τη συμπλήρωση του Πόθεν Έσχες σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, και μετά από αιτήματα λογιστών – φοροτεχνικών, ο Πρόεδρος του ΟΕΕ ζητά τη μετάθεση της προθεσμίας στις 31 Μαρτίου 2025.
Η νέα πλατφόρμα
Η νέα πλατφόρμα αξιοποιεί διαλειτουργικά με χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για την υποστήριξη της συμπλήρωσης των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης (ΔΠΚ) από τους υπόχρεους. Επιπλέον, οι σύζυγοι των υπόχρεων προσώπων καθίστανται πλέον αυτοτελώς υπόχρεοι και οφείλουν να συμπληρώσουν και να υποβάλλουν διακριτές ΔΠΚ.
Πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι εφόσον έχει οριστικοποιηθεί εμπρόθεσμα η δήλωση, επιτρέπεται η υποβολή τροποποιητικής δήλωσης από τον υπόχρεο, εντός 30 ημερών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής. Ουσιαστικά αν αντιμετωπίζει κάποιος πρόβλημα να ολοκληρώσει τη δήλωση μπορεί να την υποβάλλει ακόμη και χωρίς να έχει αναγράψει ούτε ένα στοιχείο και στη συνέχεια εντός προθεσμίας ενός μηνός να προχωρήσει και να ολοκληρώσει τη διαδικασία αυτή τη φορά οριστικά και αναγράφοντας όλα όσα χρειάζονται.
Στοιχεία όπως Α.Φ.Μ, Επώνυμο, Όνομα, Όνομα Πατρός συμπληρώνονται αυτόματα με τα στοιχεία από την Α.Α.Δ.Ε και δεν δίνεται στο χρήστη η επιλογή της επεξεργασίας τους. Σε περίπτωση που ο υπόχρεος δεν συμφωνεί με αυτά και για όποια αλλαγή, θα πρέπει να επικοινωνήσει με την αρμόδια υπηρεσία. Ενώ Δ.Ο.Υ, Α.Μ.Κ.Α, Α.Δ.Τ/Α.Γ.Μ, Όνομα Μητρός, Ημ/νία Γέννησης, Διεύθυνση Εργασίας, Σταθερό και Κινητό τηλέφωνο είναι πεδία τα οποία μπορεί να επεξεργαστεί ο χρήστης.
Πηγή:ot.gr
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr