Προς το παρόν, πρόκειται για μία πιλοτική πρωτοβουλία, ωστόσο, ο στόχος τους είναι να ανακυκλώνουν έως και 100.000 κιλά «παλιό» ψωμί σε ετήσια βάση. Για την πρωτοβουλία αυτή, επιχειρηματίες του κλάδου λαμβάνουν και επιδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μάλιστα το δημοσίευμα του netherlands.postsen.com, αναφέρει πως η ιδέα αυτή προήλθε από τα αρτοποιία της Ολλανδίας τα οποία είχαν περίσσευμα 700.000 καρβέλια ψωμιού σε ημερήσια βάση.
Για το θέμα της ανακύκλωσης του παλιού ψωμιού μίλησε ο αρτοποιός της Bakkersgrondstof, Πωλ Μπεμτσεν. Όπως είπε, αυτό έχει σημαντικά οφέλη για το περιβάλλον και πρόσθεσε πως οι αρτοποιοί μπορούν να χρησιμοποιούν περίπου το 20% με 30% του παλιού τους ψωμιού στο καινούργιο. Για αυτόν τον λόγο δεν χρειάζονται να χρησιμοποιήσουν νέο σιτάρι και τεχνητό λίπασμα για να φτιάξουν ψωμί, εξήγησε.
Την άποψη του για το θέμα αυτό εξέφρασε στο netherlands.postsen.com και ο εκπρόσωπος της Ένωσης Αρτοποιών, Topbakkers Ρομπ Μπέσελινγκ.
Η ανακύκλωση του παλιού ψωμιού ενδιαφέρει από οικονομικής άποψης και τους αρτοποιούς. «Αρχικά το παλιό ψωμί συλλέγονταν από εταιρείες ζωοτροφών» είπε ο Μπέσελινγκ και πρόσθεσε πως αυτό τους κόστιζε 8 λεπτά το κιλό, ωστόσο, τώρα το κόστος αυτό ανέρχεται στα 3,50 ευρώ με 5 ευρώ το κιλό.
Για το ίδιο θέμα μίλησε ο Μπέσελινγκ και στο Euronews Greek. «Για τους καταναλωτές είναι λίγο περίεργο. Δύσκολα θα αγοράσουν παλιό ψωμί κι ας είναι φρέσκο. Οπότε νομίζω πως αυτό το ψωμί πρέπει να καταλήγει σε μια εταιρεία catering. Οι καλεσμένοι το βρίσκουν ιδιαίτερα νόστιμο. Ενδιαφέρον έχουν δείξει ενώσεις αρτοποιών και από άλλες χώρες» σημείωσε.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr