«Σπίτι μου 2»: Λίγες εγκρίσεις και πολλά εμπόδια για τα στεγαστικά δάνεια
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Σπίτι μου 2»: Λίγες εγκρίσεις και πολλά εμπόδια για τα στεγαστικά δάνεια

Το πιο σοβαρό εμπόδιο εντοπίζεται στην έκδοση της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου.

Το στεγαστικό πρόγραμμα «Σπίτι μου 2», που ξεκίνησε να εφαρμόζεται στα μέσα Ιανουαρίου, φαίνεται να αντιμετωπίζει σημαντικές δυσκολίες, οι οποίες – σύμφωνα με ειδικούς της κτηματαγοράς – ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά την αποτελεσματική υλοποίησή του.

Το σχέδιο προβλέπει τη χορήγηση περίπου 20.000 δανείων για αγορά πρώτης κατοικίας, με το συνολικό ύψος της χρηματοδότησης να αγγίζει τα 2 δισ. ευρώ. Ωστόσο, εμπόδια όπως η έλλειψη διαθέσιμων ακινήτων, οι υψηλές τιμές στην αγορά και η αυξημένη γραφειοκρατία φαίνεται να καθυστερούν τη διαδικασία, προκαλώντας προβληματισμό τόσο στους ενδιαφερόμενους όσο και στους φορείς που εμπλέκονται στην υλοποίηση του προγράμματος.

Μέχρι στιγμής, οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί φτάνουν περίπου τις 160.000. Από αυτές, έχουν εγκριθεί μόλις 4.600 δάνεια, συνολικής αξίας 550 εκατ. ευρώ, όπως ανέφερε στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών η διευθύνουσα σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, Ισμήνη Παπακυρίλλου.

Αυτό σημαίνει ότι μέχρι στιγμής έχει εγκριθεί το 25% των δανείων του προγράμματος, ενώ τα υπόλοιπα τρία στα τέσσερα παραμένουν ανεκμετάλλευτα. Ο μέσος όρος του ποσού των δανείων που έχουν χορηγηθεί αγγίζει τις 120.000 ευρώ.

«Από το αρμόδιο υπουργείο υπολογίζουν ότι θα δοθούν 20.000 δάνεια, όμως εκτιμώ πως ούτε τα μισά εξ αυτών δεν θα εκταμιευθούν τελικά, κυρίως λόγω των κριτηρίων Επιλεξιμότητας των ακινήτων», δηλώνει στην εφημερίδα τα «ΝΕΑ» ο οικονομολόγος και ιδιοκτήτης μεσιτικών γραφείων, Κωνσταντίνος Αλεξίου.

Σπίτι μου 2: Ποιο είναι το κύριο πρόβλημα

Σύμφωνα με τον ίδιο, το πιο σοβαρό εμπόδιο εντοπίζεται στην έκδοση της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου (ΗΤΚ), η οποία αποτελεί βασική προϋπόθεση για την έγκριση του δανείου.

Ο δανειολήπτης υποχρεούται να καταθέσει στην τράπεζα που θα του χορηγήσει το δάνειο τη βεβαίωση επιλεξιμότητας, η οποία επιβεβαιώνει ότι πληροί τα ηλικιακά, εισοδηματικά και λοιπά κριτήρια, καθώς και την ΗΤΚ του ακινήτου που σκοπεύει να αγοράσει.

Όπως εξηγεί ο Κωνσταντίνος Αλεξίου, αποτυπώνοντας τα προβλήματα που αναδεικνύονται στην αγορά, μόλις ένα 10% των διαθέσιμων ακινήτων που υπολογίζονται ως επιλέξιμα από το υπουργείο –σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Ελλήνων Κτηματομεσιτών (ΣΕΚ)– διαθέτουν ήδη την απαιτούμενη ΗΤΚ.

Η κύρια αιτία του προβλήματος εντοπίζεται στο γεγονός ότι οι περισσότεροι ιδιοκτήτες που επιθυμούν να πουλήσουν το ακίνητό τους αποφεύγουν την έκδοση της ΗΤΚ, λόγω του οικονομικού και χρονικού κόστους που αυτή συνεπάγεται.

«Η έκδοση ΗΤΚ χωρίς τακτοποιήσεις δεν έχει μεγάλο κόστος, 300-500 ευρώ. Όμως, αν πρέπει να διευθετηθούν πρόστιμα και να γίνουν τακτοποιήσεις στο ακίνητο, η έκδοση ΗΤΚ μπορεί να κοστίσει ακόμα και 5.000-10.000 ευρώ, ενώ ενδέχεται και να καθυστερήσει, με αποτέλεσμα να χάνεται η 6μηνη διορία που δίνουν οι τράπεζες για την υποβολή των εγγράφων», επισημαίνει ο Κωνσταντίνος Αλεξίου.

Παράλληλα, η προσφορά επιλέξιμων ακινήτων είναι ιδιαίτερα περιορισμένη, γεγονός που οδηγεί σε εκτόξευση των τιμών για τα ελάχιστα σπίτια που πληρούν τα κριτήρια του προγράμματος.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr