Η φοροδιαφυγή υπάρχει σε πολύ μεγάλο βαθμό στους ελεύθερους επαγγελματίες. Τρεις μεγάλες στρεβλώσεις αυτού του νομοσχεδίου φαίνεται ότι λειαίνονται πλέον, είπε στην ΕΡΤ ο οικονομικός σύμβουλος Γιάννης Χατζησαλάτας.
Πρώτη μεγάλη στρέβλωση έχει να κάνει με το τεκμαρτό εισόδημα.
Το τεκμαρτό εισόδημα, το οποίο ήταν μαχητό σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, φαίνεται πλέον ότι δεν θα υπάρχουν συγκεκριμένες περιπτώσεις που θα είναι μαχητό αυτό το τεκμαρτό εισόδημα.
Απλά ο κάθε αδικημένος ελεύθερος επαγγελματίας θα θέτει τον εαυτό του προ ελέγχου.
Θα δίνεται το δικαίωμα στην ΑΑΔΕ να ελεγχθεί με έμμεσες τεχνικές ελέγχου, δεν θα πηγαίνει κάποιος ελεγκτής, ηλεκτρονικά στην ουσία θα γίνεται ο έλεγχος, και φυσικά θα δίνει και το δικαίωμα να ανοιχτούν οι τραπεζικοί λογαριασμοί σε περίπτωση που όντως δεν έχει βγάλει τα χρήματα τα οποία πάει να φορολογήσει η πολιτεία.
Δεύτερη στρέβλωση, η οποία φαίνεται έχει να κάνει με εποχικά επαγγέλματα, όπως είναι τα τουριστικά επαγγέλματα ή τα κυλικεία των σχολείων που δεν δούλευαν όλο το χρόνο.
Έτσι λοιπόν το τεκμαρτό κατά πάσα πιθανότητα θα σπάσει στα δώδεκα, κάθε δωδέκατο θα είναι ένας μήνας ο οποίος θα πολλαπλασιάζεται με τους μήνες λειτουργίας της επιχείρησης.
Ένα κυλικείο π.χ. που δουλεύει 9 μήνες θα έχει 9/12 στην ουσία. Άρα λοιπόν και εκεί φαίνεται ότι θα υπάρχει μια προς το καλύτερο πλέον κατεύθυνση.
Τρίτη στρέβλωση αφορά στο πολύ μεγάλο θέμα του τζίρου.
Δηλαδή το αρχικό σχέδιο προέβλεπε όσο μεγαλύτερο τζίρο έχει κάποιος, τόσο πιο πολύ θα προσαυξάνεται το τεκμαρτό του εισόδημα, με αποτέλεσμα αυτό να φτάνει στο σημείο να διπλασιάζεται.
Δηλαδή είμαι τίμιος, δηλώνω μεγαλύτερο τζίρο, τιμωρούμε με μεγαλύτερο τεκμαρτό. Φαίνεται ότι κι εδώ οι συντελεστές πλέον θα λειανθούν και θα πάνε σε πιο ορθολογιστική μορφή.
Άρα λοιπόν είναι τρεις στρεβλώσεις, οι οποίες αν φύγουν από τη μέση και δεδομένο το ότι υπάρχει μεγάλη φοροδιαφυγή και δεδομένου δεν υπάρχουν τόσοι ελεγκτές να κάνουν έλεγχο, φέρνουν αυτό το νομοσχέδιο σε πολύ καλή κατεύθυνση.
Σχετικά με την αύξηση που θα δοθεί από 1/1/2024 στους συνταξιούχους, προκύπτει είπε από την πρόσθεση του της αύξησης του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος με τον πληθωρισμό και το σύνολο διαιρείται δια δύο. Έτσι λοιπόν, εφόσον έχουμε αύξηση 3%, σημαίνει ότι εφέτος ο πληθωρισμός έχει πέσει σε σχέση με πέρυσι, με αποτέλεσμα να έχουμε πολύ μικρότερη αύξηση από ότι πέρυσι.
Σχετικά με το επίδομα προσωπικής διαφοράς για τους συνταξιούχους, είπε ότι σε 750.000 συνταξιούχους θα δοθεί ένα επίδομα 200 ευρώ, αν η σύνταξή τους είναι μικρότερη των 700 ευρώ. Το επίδομα πάει στα 150 ευρώ, αν η σύνταξη είναι μεταξύ 700 ευρώ και 1.100 ευρώ και αν η σύνταξη είναι μεταξύ 1.100 και 1.600, το επίδομα γίνεται 100 ευρώ. Άνω των 1.600 ευρώ δεν υπάρχει πλέον αυτό το επίδομα.
Υπάρχει μία έκτακτη επιδότηση 150 ευρώ για τους συνταξιούχους, οι οποίοι είτε δεν έχουν προσωπική διαφορά ή η προσωπική τους διαφορά είναι μέχρι 10 ευρώ. Εδώ λοιπόν θα πάρουν 150 ευρώ και μαζί με αυτούς τους συνταξιούχους θα είναι και οι 33.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες.
Σχετικά με την αύξηση του αφορολογήτου, είπε ότι προβλέπεται αύξηση του αφορολόγητου επιπλέον 1.000 ευρώ για κάθε κατηγορία. Τι σημαίνει αυτό. Όταν κάποιος συνταξιούχος έχει ανήλικο τέκνο το οποίο σπουδάζει, θα έχει αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ, που σημαίνει ένα κέρδος είτε 90 ευρώ, είτε 220 ευρώ, ανάλογα με τη φορολογική του κλίμακα.
Σχετικά με τους εργαζόμενους συνταξιούχους είπε ότι ένας εργαζόμενος συνταξιούχος που μέχρι τώρα έχανε το 30% της σύνταξης του θα παίρνει πλέον όλη τη σύνταξη του στο σύνολό της αλλά θα υπάρχουν δύο διαχωρισμοί:
Αν ο εργαζόμενος συνταξιούχος είναι μισθωτός, ο εργοδότης θα παρακρατά το 10% από το μισθό του και θα το αποδίδει στον ΕΦΚΑ. Αν ο εργαζόμενος συνταξιούχος είναι ελεύθερος επαγγελματίας θα πληρώνει επιπλέον 50% στο ασφάλιστρο του.
Υπάρχουν και δύο κόφτες που είναι πρώτα από όλα τα 413 ευρώ. Αυτή η επιβάρυνση δεν μπορεί να υπερβεί τα 413 ευρώ που είναι η εθνική σύνταξη ή αν κάποιος έχει πολλές αποδοχές, αυτές δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να μειώνουν 30% το εισόδημα του.
Σχετικά με την δυνατότητα σύνταξης που δίνεται σε αυτούς οι οποίοι είναι εν δυνάμει συνταξιούχοι αλλά χρωστούν σε Ταμεία, ενώ νόμος έλεγε ότι στον ΟΑΕΕ π.χ. αν έχεις χρέος πάνω από 20.000 ευρώ θα πρέπει να καταβάλεις όλα τα χρήματα, ή στους αγρότες πάνω από 6.000 ευρώ, εδώ πλέον μεγαλώνει αυτό το όριο.
Από τις 20.000 πάμε στις 30.000 και από τις 6.000 στις 10.000 αντίστοιχα. Αν σε περίπτωση φυσικά δώσει ο συνταξιούχος το δικαίωμα να ανοιχτεί λογαριασμός, τότε αν έχει καταθέσει πάνω από 12.000 ευρώ και το διάστημα μεταξύ 20.000 έως 30.000 που είναι το νέο αυτό όριο θα παίρνει το 40% της σύνταξης του. Μέχρι να φτάσουμε στο σημείο να φτάσουμε στα 20 χιλιάρικα που ήταν το προηγούμενο όριο και όταν φτάσουμε στο προηγούμενο όριο θα υπάρχουν 60 μηνιαίες δόσεις για να αποπληρωθεί πλέον το σύνολο του χρέους.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr