Το χρονοδιάγραμμα του e-ΕΦΚΑ προβλέπει την έκδοση των νέων αιτήσεων, με την διαδικασία fast track, σε 3 μήνες από την έκδοση της κύριας, γεγονός που σημαίνει ότι οι νέοι συνταξιούχοι θα λαμβάνουν, εφόσον ο στόχος επιτευχθεί, κύρια και επικουρική σύνταξη το αργότερο μέσα σε 6 μήνες.
Ωστόσο υπάρχουν και πολύ δύσκολες περιπτώσεις, με διαδοχική και παράλληλη απασχόληση σε διαφορετικά ταμεία, κυρίως αυτοαπασχολούμενων (πχ νομικών, μηχανικών κλπ) με τις αρμόδιες υπηρεσίες αυτό το διάστημα, να εκκαθαρίζουν περιπτώσεις της περιόδου 2015 – 2016.
Στον κλάδο των επικουρικών συντάξεων η αναμονή σήμερα μπορεί να φτάσει τα 4,5,6 ακόμα και τα 7 χρόνια σε ακραίες περιπτώσεις, όταν ο υποψήφιος συνταξιούχος έχει διανύσει διαδοχικώς ασφαλιστικό χρόνο σε περισσότερα από ένα ταμεία, συνθήκη που αφορά τους μισούς Ελληνες εργαζόμενους. Οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις σημειώνονται στις υποθέσεις που εμπλέκεται το πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
Ο βασικός λόγος που καθυστερεί η έκδοση των επικουρικών συντάξεων στο πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ είναι ότι έχει μεταφερθεί μεγάλος αριθμός υπαλλήλων στην έκδοση των κύριων συντάξεων, στην οποία έχει δοθεί έμφαση προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της εκκαθάρισης των εκκρεμών κύριων συντάξεων έως τον Ιούνιο του 2022.
Μεγάλες καθυστερήσεις σημειώνονται επίσης στο ταμείο επικουρικής των εμποροϋπαλλήλων (ΤΕΑΥΕΚ), στο ταμείο νομικών, μηχανικών ακόμα και στο δημόσιο. Η επικουρική σύνταξη ενός δημοσίου υπαλλήλου μπορεί να εκδοθεί 3-4 χρόνια μετά την έκδοση της κύριας σύνταξης. Το ίδιο διάστημα (3-4 χρόνια) μπορεί να καθυστερήσει η επικουρική και στο ταμείο νομικών.
Για την έκδοση της επικουρικής σύνταξης, ισχύει ως ανελαστικός κανόνας, η προηγούμενη έκδοση της κύριας σύνταξης. Μετά την έκδοση της συντριπτικής πλειοψηφίας των κύριων συντάξεων, όλες οι υπηρεσίες θα στραφούν στην έκδοση των επικουρικών.
Ο ΕΦΚΑ με στόχο τη σημαντική μείωση της ταλαιπωρίας των πολιτών που υποβάλλουν ξεχωριστή αίτηση συνταξιοδότησης για τη λήψη επικουρικής σύνταξης λόγω γήρατος, έθεσε σε λειτουργία τη διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής και για τον δημόσιο τομέα.
Υπενθυμίζεται ότι το ίδιο ισχύει και για την υποβολή αίτησης για επικουρική σύνταξη λόγω γήρατος, η οποία καλύπτει όλα τα τέως ταμεία του ιδιωτικού τομέα, που αντιστοιχούν περίπου στο 80% του συνόλου των αιτημάτων.
Η πλειονότητα των δικαιολογητικών θα αντλείται μέσω διαλειτουργικότητας με το μητρώο πολιτών και άλλους φορείς του δημόσιου τομέα. Έτσι, ένας ασφαλισμένος θα μπορεί να υποβάλλει ηλεκτρονικά αίτημα για κύρια σύνταξη και την ίδια ημέρα να υποβάλλει και αίτημα για επικουρική σύνταξη λόγω γήρατος μέσω της ίδιας ηλεκτρονικής υπηρεσίας.
Ο νέος τρόπος υπολογισμού της επικουρικής σύνταξης που ισχύει από 1/1/ 2015 καθορίζει το ύψος της σύνταξης με πλήθος μεταβλητών, όπως το προσδόκιμο ζωής και τα έτη συσσώρευσης εισφορών. Όσο περισσότερα ασφαλιστικά χρόνια έχει διανύσει μετά το 2015 ο μελλοντικός συνταξιούχος τόσο πιο πολύ θα επηρεαστεί το ύψος της σύνταξης.
Εφάπαξ
Παράλληλα με τις επικουρικές συντάξεις θα επιδιωχθεί και η έκδοση των περίπου 8.581 εκκρεμών εφάπαξ, με μέσο κόστος ανά δικαιούχο τα 13.285 ευρώ, ήτοι συνολικό κόστος 114 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι ο νόμος ορίζει πως πλέον τα νέα εφάπαξ θα πρέπει να έχουν εκδοθεί σε έξι μήνες από την υποβολή της σχετικής αίτησης. Με πληροφορίες από τα dikaiologitika.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr