Σε μια πολύ δύσκολη περίοδο έχουν μπει οι λογιστές της χώρας, καθώς από τις 25 Απριλίου έχει ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.
Ήδη μετά το «διάλειμμα» του Πάσχα τα τηλέφωνα στα λογιστικά γραφεία έχουν αρχίσει να αυξάνονται, καθώς οι πολίτες θέλουν να ολοκληρώσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα την εκκρεμότητα με τις φορολογικές τους δηλώσεις. Και αυτό διότι φοβούνται ότι όλο και κάποιο πρόβλημα μπορεί να προκύψει, που θα τους κάνει να τρέξουν για γραφειοκρατικά ζητήματα.
Και πράγματι, ήδη κάτι τέτοιο αρχίζει να διαφαίνεται από την υποβολή των πρώτων φορολογικών δηλώσεων, με αποτέλεσμα οι λογιστές να «πονοκεφαλιάζουν».
Η διαδικασία φέτος έχει διαφοροποιηθεί σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, λόγω της αλλαγής στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ. Αλλά, και επειδή πλέον χρειάζεται να προστεθούν κάποια στοιχεία που δεν ήταν απαραίτητα τα προηγούμενα χρόνια.
Το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και οι λογιστές αυτήν τη χρονιά, έχει να κάνει με τον λογαριασμό τραπέζης, ο οποίος είναι υποχρεωτικό να δηλωθεί, ασχέτως εάν ο φορολογούμενος έχει επιστροφή χρημάτων ή όχι.
Και κάπου εδώ ξεκινά το βασικό πρόβλημα, που φτάνει σε σημείο παραλογισμού. Εάν κάποιος πολίτης δεν έχει λογαριασμό τραπέζης στο όνομά του, αλλά όντας υποχρεωμένος να δηλώσει iBAN ή αριθμό λογαριασμού, καλείται να πάει στην τράπεζα να βγάλει. Έλα, όμως, που οι τράπεζες για να εκδώσουν αριθμό λογαριασμού, απαιτούν εκκαθαριστικό σημείωμα!
Αυτό μπορεί να δημιουργήσει έναν φαύλο κύκλο για πολλούς πολίτες. Όπως οι σύζυγοι που κάνουν κοινή φορολογική δήλωση με τον/τη σύζυγό τους. Πλέον, καλούνται να πάνε σε κάποια τράπεζα για να μπουν ως συνδικαιούχοι στους λογαριασμούς με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Επίσης, μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα σε νέους, οι οποίοι μέχρι πέρσι μπορεί να μη χρειαζόταν να υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις και παράλληλα δεν έχουν λογαριασμούς στο όνομά τους. Καταλαβαίνει κανείς ότι αυτό είναι πρόβλημα. Σε αυτήν την περίπτωση καλείται ο γονέας να βάλει συνδικαιούχο το τέκνο του, ώστε να βρεθεί μια λύση.
Και φτάνουμε μέχρι την πιο ακραία περίπτωση. Σε περίπτωση που κάποιος είναι μετανάστης και εργάζεται από το 2023 στην Ελλάδα, χωρίς να έχει λογαριασμό ελληνικής τραπέζης στο όνομά του. Αυτό σημαίνει ότι καλείται να υποβάλει φορολογική δήλωση, αλλά ταυτόχρονα να ανοίξει λογαριασμό, φτάνοντας σε ένα αδιέξοδο για το οποίο μπορεί να μην υπάρχει λύση.
Τέλος, έχει παρατηρηθεί και το εξής πρόβλημα: Σε περίπτωση που τα στοιχεία κάποιων -κυρίως αλλοδαπών- στον τραπεζικό τους λογαριασμό δεν συμβαδίζουν με αυτά στην ΑΑΔΕ, τότε το σύστημα «κολλάει» σε εκείνο το σημείο και δεν μπορεί να ολοκληρωθεί η υποβολή της φορολγικής δήλωσης. Αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες που αντιμετωπίσουν αυτό το ζήτημα, πρέπει να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους, είτε στη ΔΟΥ στην οποία ανήκουν, είτε στην τράπεζά τους.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr