Οι επιδοτήσεις για τα κυμαινόμενα τιμολόγια ρεύματος που θα ανακοινώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα καθοριστεί από το ύψος των τιμών των πράσινων τιμολογίων που θα ανακοινώσουν οι προμηθευτές την 1η Αυγούστου. Ακόμα θα προηγηθεί το ύψος της έκτακτης εισφοράς που θα πληρώσουν οι παραγωγοί ενέργειας από φυσικό αέριο.
Στόχος της παρέμβασης της κυβέρνησης είναι η εξασφάλιση ελεγχόμενων τιμών ρεύματος για τους οικιακούς καταναλωτές τον Αύγουστο όπως αναφέρθηκε χθες από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρο Σκυλακάκη κατά την εξειδίκευση των μέτρων στήριξης των νοικοκυριών.
Σύμφωνα με το ienergeia, οι επιδοτήσεις θα είναι οριζόντιες και μόνο για τα πράσινα και κίτρινα τιμολόγια, δηλαδή τα κυμαινόμενα τιμολόγια που συνδέονται άμεσα με τη χονδρική τιμή και όχι τα μπλε που έχουν κλειδωμένη τιμή. Το όριο κατανάλωσης της επιδότησης για τους οικιακούς καταναλωτές θα είναι οι 500 κιλοβατώρες (kWh) το μήνα. Εκτιμάται ότι θα επιδιωχθεί η χρέωση για τους καταναλωτές να μην ξεπεράσει τα 15-16 λεπτά την κιλοβατώρα ενώ ακόμη μεγάλυτερη θα είναι η έκπτωση για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου ώστε η επιβάρυνση στους λογαριασμούς να είναι μικρότερη.
Ενδείξεις αποκλιμάκωσης
Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει σε έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών για να επιδοτηθούν τα νοικοκυριά αλλά και την παρέμβαση ώστε να μην επιστραφούν από χιλιάδες επιχειρήσεις τα αναδρομικά από τις μειωμένες χρεώσεις ΕΤΜΕΑΡ που λάμβαναν χωρίς να τις δικαιούνται, η χονδρική αγορά ηλεκτρισμού παρουσιάζει ενδείξεις αποκλιμάκωσης. Κάτι που όπως υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς θα φανεί εκτεταμένα στη χονδρική αγορά μετά τις 22-24 Ιουλίου που εκτιμούν ότι θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση.
Αλλωστε, όπως αναφέρεται και σε ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με ερωτοαπαντήσεις σχετικά με το ενεργειακό κόστος και εξηγώντας πότε θα επανέλθουν οι τιμές λιανικής σε κανονικά για την εποχή επίπεδα «η πτώση των τιμών της λιανικής είναι συνάρτηση του είδους του τιμολογίου. Είναι άμεση στα κίτρινα, με υστέρηση ενός τουλάχιστον μήνα στα πράσινα, ενώ τα μπλε δεν επηρεάζονται στη διάρκεια των σχετικών συμβάσεων. Οι τιμές των futures για τον Αύγουστο, δηλαδή οι εκτιμήσεις της αγοράς για μελλοντικές τιμές, δείχνουν αποκλιμάκωση των τιμών χονδρικής για την Ελλάδα».
Πάντως χθες η μέση τιμή χονδρικής στο ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας διαμορφώθηκε κατά πολύ χαμηλότερα τόσο σε σχέση με χθες όσο και σε σχέση με τις γειτονικές χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Συγκεκριμένα η μέση τιμή στην εγχώρια αγορά διαμορφώνεται σήμερα Τετάρτη στα 153,95 ευρώ/MWh, κατά 29,63% χαμηλότερα σε σχέση με χθες, παρότι ο όγκος συναλλαγών αυξάνεται κατά 2%, στις 494,16 GWh και οι θερμοκρασίες παραμένουν υψηλά.
Αυτό που διαφοροποιεί την αγορά σήμερα σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες είναι ότι έχει αυξηθεί η συμμετοχή των λιγνιτικών μονάδων στο μείγμα παραγωγής. Συγκεκριμένα για σήμερα η συμμετοχή του λιγνίτη αυξάνεται στο 11,95%, με τις ΑΠΕ να έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο με 38,69% και το φυσικό αέριο να ακολουθεί στο 36,05%. Η χρήση των μεγάλων υδροηλεκτρικών σταθμών της ΔΕΗ υποχώρησε στο 4,75%, αν και οι προσφορές της υδροηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώνουν και πάλι τις υψηλές οριακές τιμές. Η μέγιστη τιμή για σήμερα είναι τα 500 ευρώ/MWh γύρω στις 9 το βράδυ και ελάχιστη τιμή στα 89, 68 ευρώ/MWh.
Η εικόνα στις γειτονικές αγορές είναι διαφορετικό. Το ράλι ανόδου συνεχίζεται και μάλιστα η μέση τιμή για σήμερα στη Βουλγαρία έχει εκτοξευθεί στα 238,78 ευρώ/MWh (+5,2%), δηλαδή κατά 84,83 ευρώ υψηλότερα από την αντίστοιχη τιμή στην ελληνική αγορά, με την οποία υπάρχει σύζευξη. Στην Αλβανία η μέση τιμή φθάνει στα 231,07 ευρώ/MWh (+ 43,8%) , στην Ουγγαρία στα 236,91 ευρώ/MWh (+3%) και στη Ρουμανία στα 244,74 ευρώ/MWh (+3,5%), τιμή που κατατάσσει τη χώρα στην ακριβότερη της Ευρώπης. Στη Δυτική και Βόρεια Ευρώπη πάντως οι τιμές παραμένουν κάτω από τα 100 ευρώ/MWh.
Πάντως η έκρηξη των τιμών στη ΝΑ Ευρώπη προκαλεί αναταράξεις και αντιδράσεις σε όλα τα επίπεδα. Τρεις σύνδεσμοι μεγάλων βιομηχανικών καταναλωτών, της Ελλάδας (ΕΒΙΚΕΝ), της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, τα μέλη των οποίων είναι εκτεθειμένα στις υψηλές τιμές της χονδρικής αγοράς, έστειλαν κοινή επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε αυτή αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι από τις 8 Ιουλίου σταμάτησε η λειτουργία γραμμής μεταφοράς μεταξύ Αυστρίας και Ουγγαρίας αφαιρώντας από την Ουγγαρία ισχύ 1.300 MW. Η απώλεια αυτή οδήγησε σε έκρηξη τιμών και οι βιομηχανικοί καταναλωτές απαιτούν αποζημίωση λόγω της στρεβλής λειτουργίας της αγοράς.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr