ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες: Ενστάσεις και διαφωνίες στο παρά πέντε για τον Κώδικα Ρύθμισης Οφειλών

Τράπεζες: Ενστάσεις και διαφωνίες στο παρά πέντε για τον Κώδικα Ρύθμισης Οφειλών
Σημαντικό χάσμα εξακολουθεί να καταγράφεται μεταξύ τραπεζών και κυβέρνησης για τον νέο Κώδικα Ρύθμισης Οφειλών καθώς το προωθούμενο νομοσχέδιο προσφέρει στους κακοπληρωτές μεγάλο πεδίο ελιγμών Λίγες ώρες πριν την ολοκλήρωση της διαβούλευσης του νομοσχεδίου για τον νέο Κώδικα Ρύθμισης Οφειλών και Παροχής 2ης Ευκαιρίας και στις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών εξακολουθεί να υπάρχει δυσφορία και […]

Σημαντικό χάσμα εξακολουθεί να καταγράφεται μεταξύ τραπεζών και κυβέρνησης για τον νέο Κώδικα Ρύθμισης Οφειλών καθώς το προωθούμενο νομοσχέδιο προσφέρει στους κακοπληρωτές μεγάλο πεδίο ελιγμών

Λίγες ώρες πριν την ολοκλήρωση της διαβούλευσης του νομοσχεδίου για τον νέο Κώδικα Ρύθμισης Οφειλών και Παροχής 2ης Ευκαιρίας και στις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών εξακολουθεί να υπάρχει δυσφορία και έντονος προβληματισμός για αρκετά σημεία του νέου Πτωχευτικού κώδικά.

«Παρά τις αλλαγές της τελευταίας στιγμής και την σύγκλιση σε αρκετά θέματα, τονίζει στο news247.gr τραπεζίτης με γνώστη του αντικειμένου, υπάρχει ακόμη χάσμα μεταξύ τραπεζών και κυβέρνησης καθώς το προωθούμενο νομοσχέδιο προσφέρει στου κακοπληρωτές μεγάλο πεδίο ελιγμών».

Μάλιστα για τα «κενά» που εκτιμούν οι τράπεζες ότι υφίστανται στο προωθούμενο νομοσχέδιο ενημέρωσαν χθες αναλυτικά τόσο τον SSM όσο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Όπως εξηγεί η ίδια πηγή, «το χαρακτηριστικό του νέου νόμου, το οποίο μας προβληματίζει ιδιαίτερα είναι ότι η διαδικασία ρύθμισης οφειλών θα αφορά όλα τα χρέη του οφειλέτη, ιδιώτη και επιχείρησης ενήμερα και μη. Δηλ. στην αίτηση για ρύθμιση των οφειλών, μαζί π.χ. με μια οφειλή στην εφορία που δεν εξυπηρετείται, θα ρυθμίζεται και μία οφειλή που αφορά π.χ. ένα στεγαστικό δάνειο που εξυπηρετείται κανονικά». Είναι προφανές, συνεχίζει ο ίδιος ότι η συγκέντρωση όλων των οφειλών του φυσικού προσώπου ή της επιχείρησης αθροιστικά σε έναν “κουβά”, χωρίς να υπάρχει διάκριση στο είδος της οφειλής και στην ενημερότητά της, μπορεί να δημιουργήσει κίνητρο για αθέτηση πληρωμών σε ομαλά εξυπηρετούμενα δάνεια».

Ένα δεύτερο ζήτημα που έχει προκύψει μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών από το ενδεχόμενος συγκέντρωσης οφειλών σε δημόσιο και τράπεζες, είναι η πιθανή ανάγκη σχηματισμού νέων προβλέψεων από τα πιστωτικά ιδρύματα και η ύπαρξη κεφαλαιακών κενών στους ισολογισμούς.

Ο κυβερνητικός αντίλογος

Με την άποψη αυτή διαφωνεί πλήρως η κυβέρνηση η οποία εκτιμά πως τα φίλτρα ασφαλείας του νέου πτωχευτικού κώδικα για την ανάδειξη των κακοπληρωτών είναι πολλά και τέτοιο θέμα δεν συντρέχει. Μάλιστα κυβερνητικά στελέχη διευκρινίζουν ότι το ενδεχόμενο να υπάρχουν ιδιώτες και εταιρίες με χρέη και προς το Δημόσιο και τις τράπεζες, που τα δεύτερα να εξυπηρετούνται και τα πρώτα όχι, δεν υφίσταται καθώς εάν το Δημόσιο προχωρήσει σε μέτρα αναγκαστικής είσπραξής τότε θα κοκκινήσουν και τα δάνεια και προς τις τράπεζες που μέχρι τότε ήταν θεωρητικά ενήμερα.

Τα ίδια στελέχη ισχυρίζονται ότι ο νόμος περιλαμβάνει τη ρύθμιση όλων των οφειλών, διότι όταν κάποιος χρωστάει κάπου, η άλλη οφειλή που εξυπηρετείται είναι προφανώς πλασματικά εξυπηρετούμενη. Συγκεκριμένα, χρέος προς την εφορία οδηγεί σε κατασχετήριο που θίγει το ακίνητο, το οποίο συνδέεται με ένα εξυπηρετούμενο στεγαστικό δάνειο. Το σκεπτικό δηλαδή είναι ότι μία μη εξυπηρετούμενη οφειλή, μπορεί να συμπαρασύρει και όσες εξυπηρετούνται κανονικά, παράλληλα με το γεγονός ότι από τα έσοδα ενός οφειλέτη, θα πρέπει να εξυπηρετούνται αναλογικά όλοι οι πιστωτές του, προσθέτουν τα ίδια στελέχη.

Πόρισμα από την Deloitte

Υπ’ αυτές τις συνθήκες οι τράπεζες έχουν ζητήσει από την Deloitte  να υπολογίσει το σχετικό κόστος κάτι το οποίο θα στηρίξει περαιτέρω τις αιτιάσεις τους.

Ο οίκος θα επικεντρωθεί στον πιθανό αντίκτυπο στον ελληνικό τραπεζικό τομέα από τις προτεινόμενες αλλαγές του νέου νόμου περί αφερεγγυότητας, ειδικά όσον αφορά τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων λιανικής (δηλαδή δάνεια στεγαστικά, καταναλωτικά).

Η ανάλυση του οίκου θα εξετάζει τις πιθανές  κεφαλαιακές επιπτώσεις μέσα από τις προβλέψεις και τον κίνδυνο σταθμισμένου ενεργητικού, τους κινδύνους επαναταξινόμησης και τις επιπτώσεις στις συναλλαγές των κόκκινων δανείων

Το τελικό κείμενο θα είναι μια έκθεση που θα καταγράφει τον πιθανό αντίκτυπο στον ελληνικό τραπεζικό τομέα από τις προτεινόμενες αλλαγές του νέου πτωχευτικού και τις πιθανές μειωτικές επιπτώσεις στις δράσεις των τραπεζών από το καινούριο.

πηγή: news247.gr

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr