ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βενζίνη: Εφιαλτικά σενάρια ότι θα αγγίξει τα 3 ευρώ το λίτρο

Βενζίνη: Εφιαλτικά σενάρια ότι θα αγγίξει τα 3 ευρώ το λίτρο
Νέες αυξήσεις αναμένονται στις τιμές των καυσίμων.

Μια ανάσα πριν από τα 119 δολάρια το βαρέλι βρίσκεται η τιμή του πετρελαίου, η οποία έχει αυξηθεί μέσα στη χρονιά κατά 51%, καθώς ήταν στα 78 δολάρια το βαρέλι την τελευταία ημέρα του 2021. Η ανατίμηση φτάνει στο 71% αν η σύγκριση γίνει με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, όταν και το βαρέλι δεν κόστιζε περισσότερο από 69 δολάρια.

Με αυτές τις τιμές πετρελαίου, έχουν εκτοξευθεί κι εκείνες της βενζίνης. Η αμόλυβδη στην Ελλάδα έχει φτάσει να πωλείται 2,26 ευρώ/λίτρο κατά μέσο όρο τινάζοντας στον αέρα τους προϋπολογισμούς νοικοκυριών κι επιχειρήσεων που ήδη πλήττονται κι από το δυσθεώρητο κόστος των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας.

Η κατάσταση μπορεί να χειροτερέψει. Η διαφαινόμενη συμφωνία για την επιβολή εμπάργκο στο Ρωσικό πετρέλαιο έστω και με το διαχωρισμό των παραδόσεων που θα γίνονται δια θαλάσσης κι αυτών που θα γίνονται μέσω αγωγών (για να ικανοποιηθεί και η Ουγγαρία) αναμένεται να μειώσει ακόμη περισσότερο τις ρωσικές εξαγωγές μαύρου χρυσού. Σε ένα τέτοιο σενάριο η Bankof America εκτιμά ότι η τιμή του πετρελαίου θα ξεπερνούσε κατά πολύ τα 150 ευρώ/βαρέλι, φέρνοντας όλο και πιο κοντά το εφιαλτικό σενάριο των 3 ευρώ/ λίτρο στην αμόλυβδη και στην Ελλάδα!!

Επιπλέον παρά τις εκκλήσεις των G7, o ΟΠΕΚ δεν έχει καμιά πρόθεση να επιταχύνει την αύξηση παραγωγής πετρελαίου για μια σειρά λόγων. Πρώτος και κύριος είναι ότι δεν μπορούν όλες οι χώρες μέλη του να το κάνουν αφού δεν έχουν γίνει οι επενδύσεις που πρέπει. Κυρίως όμως οι λόγοι είναι πολιτικοί. Οι μεγάλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες δεν επιθυμούν να …δέχονται διαταγές από τη Δύση αφενός, αφετέρου μέλος του ΟΠΕΚ είναι και η Ρωσία και κανένας από τους υπόλοιπους δεν θέλει να την «κακοκαρδίσει». Η …επίσημη δικαιολογία πάντως που χρησιμοποιείται από το λόμπι των πετρελαιοπαραγωγών χωρών είναι ότι δεν υπάρχει ανισορροπία στην αγορά αφού η προσφορά καλύπτει την ζήτηση.

Η ζήτηση όμως αναμένεται να αυξηθεί αφού στην Κίνα, πολλές πόλεις ετοιμάζονται να βγουν από την καραντίνα και η οικονομική δραστηριότητα θα αποκατασταθεί, ενώ η 30η Μαΐου – η μέρα της μνήμης – αποτελεί για τις ΗΠΑ την έναρξη της θερινής περιόδου κατά την οποία η ζήτηση για καύσιμα βρίσκεται στο απόγειο της.

Πηγή: skai.gr – Χρυσόστομος Τσούφης

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr