Με πολύ μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 3o TEDxChalkida
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με πολύ μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 3o TEDxChalkida

Με πολύ μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 3ο TEDxChalkida το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2019 στο κατάμεστο Συνεδριακό Κέντρο της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας με κεντρικό θέμα το Ήθος / Ethos. Το κοινό που συγκεντρώθηκε και παρακολούθησε το συνέδριο έζησε μια αξέχαστη βιωματική και διαδραστική εμπειρία.

Η θεματική του 3ου TEDxChalkida ήταν το Ήθος / Ethos. Την έννοια αυτή προσπάθησαν να αποκωδικοποιήσουν οι 10 ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες.

Στις 16:00 ο Χαλκιδαίος μουσικός Τάσος Λαδογιάννης εμφανίστηκε στη σκηνή του 3ο TEDxChalkida σημαίνοντας την έναρξη του συνεδρίου και της πρώτης ενότητας με τίτλο «Ήθος» με την κιθάρα του. Αμέσως μετά, τη σκυτάλη πήρε η MAIC, ένα «ρομπότ» τεχνητής νοημοσύνης, προλογίζοντας τον παρουσιαστή Χρήστο Κιούση, αλλά και την πρώτη ομιλήτρια του συνεδρίου, την κ. Φερενίκη Παναγοπούλου, Είκουρη Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Η κ. Παναγοπούλου έθεσε στο κοινό τα ζητήματα, ηθικά και νομικά, που προκύπτουν από την τεχνητή νοημοσύνη.

Ακολούθησε ο ηθοποιός Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, ο οποίος κάνοντας μία εκ βαθέων ανασκόπηση στα χρόνια της δουλειάς του στο θέατρο, αναρωτήθηκε αν η υποκριτική τέχνη μπορεί να φέρει τον άνθρωπο πιο κοντά στο φως, πιο κοντά στο ήθος.

Τρίτος σε σειρά ομιλητής ήταν ο αστροφυσικός Δρ. Γιάννης Τσάπρας από το Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης, ο οποίος και έχει συμμετάσχει με την ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου στην ανακάλυψη του εξωπλανήτη Εγγύτερος Κενταύρου (Proxima B). Ο κ. Τσάπρας έθεσε το ηθικό ζήτημα αν θα μπορούσε ποτέ να υπάρξει ζωή σε πλανήτες εκτός της Γης.

Στο πρώτο διάλειμμα οι συμμετέχοντες του συνεδρίου είχαν την ευκαιρία να μυηθούν σε 3 διαδραστικά εργαστήρια / Workshops. Ένα ιδιότυπο εργαστήριο Μεταξοτυπίας, υπό την επίβλεψη των καλλιτεχνών Χαρίτονα Μπεκιάρη και Κώστα Ζησιμόπουλου. Για το συγκεκριμένο εργαστήριο, ο Χαρίτων Μπεκιάρης δημιούργησε ένα μοναδικό σχέδιο για το TEDxChalkida, το οποίο οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να τυπώσουν ζωντανά πάνω σε μπλούζες και τσάντες επιλέγοντας τα χρώματα και κάνοντας το τύπωμα μόνοι τους.

Το δεύτερο εργαστήριο είχε να κάνει με την ομορφιά της βιώσιμης ανάπτυξης και το διηύθυνε η Αναστασία Δάλμα. Η βιωσιμότητα σε επίπεδο σχεδιασμού, υλοποίησης και σχέσης του ατόμου με την κοινωνία, το περιβάλλον, τον πολιτισμό και την παιδεία αποτέλεσαν την κεντρική ιδέα του εργαστηρίου την οποία η Αναστασία Δάλμα προσέγγισε με διασκεδαστικό και εφευρετικό τρόπο. Με ένα διαδραστικό 3D puzzle, μία μακέτα βιώσιμης πόλης, ειδικά σχεδιασμένης και κατασκευασμένης για το TEDxChalkida & τους θεατές του.

Στο τρίτο εργαστήριο, ο Ανδρέας Στεφανίδης και η Ακαδημία Επιχειρηματικότητας ανέλυσαν στους συμμετέχοντες το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανταλλαγής για Νέους Επιχειρηματίες.

Τη δεύτερη Ενότητα του συνεδρίου «πάθος», άνοιξε ο διεθνούς φήμης μουσικός Σεραφείμ Τσοτσώνης, παρουσιάζοντας στο κοινό το κομμάτι που συνέθεσε αποκλειστικά για τη Χαλκίδα και το 3ο TEDxChalkida το οποίο και ονόμασε «Γέφυρα του Ευρίπου». Στη συνέχεια, η δημοσιογράφος και παρουσιάστρια Ελεονώρα Μελέτη αναρωτήθηκε αν εκτός από την «αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι» υπάρχει και «αβάσταχτη ελαφρότητα του ήθους», ενώ ο ο πέμπτος στη σειρά ομιλητής, κ. Αντώνης Καλογερόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Επικοινωνίας και Media στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, παρουσίασε την έρευνά του που αφορά στον τρόπο με τον οποίο ενημερώνονται οι Έλληνες σήμερα.

Στη συνέχεια, ο μουσικοσυνθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Δελφών, Δημήτρης Μαραμής, οδήγησε το κοινό με συνοδοιπόρο τη μελωδία που συνέθεσε για την όπερα «Ερωτόκριτος» στην Εναλλακτική σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στο ήθος του Δημιουργού. Τη δεύτερη ενότητα ολοκλήρωσε ο Ειδικός Σεξουαλικότητας Δρ. Ευάγγελος Λιότζης, αποδεικνύοντας πως υπάρχει και η πιο θετική πλευρά της πορνογραφίας.

Στο δεύτερο διάλειμμα του συνεδρίου οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να συνομιλήσουν με τα Νέα της Τέχνης (Όλινκα Βαρβιτσιώτη και Αννίτα Αποστολάκη) και να πραγματοποιήσουν μια συζήτηση γύρω από την ηθική των μουσείων.

Η stand up comedian ‘Ηρα Κατσούδα άνοιξε την τρίτη ενότητα του συνεδρίου «Λόγος», παρασύροντας το κοινό σε ξέφρενο γέλιο και διαδραστικό διάλογο. Ο όγδοος κατά σειρά ομιλητής, Δρ. Κωνσταντίνος Τασούλης, Αναπληρωτής Καθηγητής Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού στο Αμερικανικό Κολλέγιο της Ελλαδας, μίλησε για την επιχειρησιακή ακεραιότητα στην Ελλάδα, αντιπαραβάλλοντας παραδείγματα από έρευνες στο εξωτερικό. Η Μάρθα Μάτσα, πρωταθλήτρια κολύμβησης και αναπληρώτρια δασκάλα, αφηγήθηκε πώς ξεκίνησε τη δράση «κολύμβηση για καλό» με σκοπό να βοηθήσει παιδιά από το μεταναστευτικό κύμα να αντιμετωπίσουν τον φόβο τους για το νερό. Την αυλαία του 3ου TEDxChalkida έκλεισε η Δρ. Ειρήνη Αγαπηδάκη, Ψυχολόγος, Λέκτορας Δημόσιας Υγείας της Ιατρικής Σχολής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Η κ. Αγαπηδάκη μίλησε στο κοινό για τη σχέση που έχει το λάθος με το χτίσιμο της εμπιστοσύνης στην Ελλάδα.

Εκτός από τις παραπάνω ομιλίες, το κοινό περιηγήθηκε και στην εικαστική έκθεση Ex-Seen. Η έκθεση ex-Seen παρουσίασε τη δουλειά δύο εικαστικών, της Γεωργίας Κοτρέτσος και της Άννας Φαφαλιού, σε μία καινοτόμο επιμέλεια του ιστορικού τέχνης Δημητρίου Σπύρου.

Για την υλοποίηση της μοναδικής αυτής διαδραστικής εμπειρίας που προσέφερε για τρίτη συνεχή χρονιά το TEDxChalkida, εκφράζονται θερμές ευχαριστίες σε όλους τους εθελοντές αλλά και τους χορηγούς που μερίμνησαν για την άψογη οργανωτική υποστήριξη και για την πραγματοποίηση των γευστικών διαλειμμάτων, καθώς και του καθιερωμένου After Party στο backyard του Μεγάρου.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr