Οι στρατηγικοί κακοπληρωτές και ο νόμος «Κατσέλη» στο «μάτι» των θεσμών
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι στρατηγικοί κακοπληρωτές και ο νόμος «Κατσέλη» στο «μάτι» των θεσμών

Αυστηρές συστάσεις έχουν κάνει εσχάτως σύμφωνα με πληροφορίες οι εποπτικές αρχές των τραπεζών στα πιστωτικά ιδρύματα, ώστε να ενταθεί η πίεση στους στρατηγικούς κακοπληρωτές το ποσοστό των οποίων εκτιμάται κοντά στο 25% σε ό,τι αφορά τα στεγαστικά δάνεια.

Εν όψει δε και των αλλαγών στο νόμο Κατσέλη οι θεσμοί και ειδικότερα ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πιέζουν ώστε να μην υπάρξουν παρατάσεις που θα αποτελέσουν «κρυψώνα» για τους κακοπληρωτές.

Σημειώνεται ότι οι θεσμοί θεωρούν ότι το άρθρο 9 του νόμου Κατσέλη που λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2018 συχνά αποτελεί άλλοθι σε πολλούς να μην έλθουν σε διαδικασία συνεννόησης με τις τράπεζες για τα δάνειά τους. Το άρθρο αυτό με βάση την αξία ακινήτου, την οικογενειακή κατάσταση, το εισόδημα κ.λπ. αποτρέπει τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και δημιουργεί προϋποθέσεις «κουρέματος» οφειλών.Ωστόσο λόγω του φόρτου των δικαστηρίων έχει οδηγήσει σε «πάγωμα» πολλών υποθέσεων καθώς εάν κάποιος έχει καταθέσει αίτηση για υπαγωγή στο νόμο τότε εάν δεν υπάρξει δικαστική απόφαση δεν μπορεί να υπάρξουν διαδικασίες διευθέτησης του δανείου από τις τράπεζες. Έτσι θέτει εκτός πλειστηριασμών ακίνητα αντικειμενικής αξίας 100.000 – 150.000 ευρώ. Γιαυτό ο SSM πιέζει για απόρριψη κάθε έννοιας παράτασης και για επιλογές μιας πιο «σκληρής» διαχείρισης των δανείων. Ουσιαστικά, ο φόβος, είναι να μη δημιουργηθεί νέα «φουρνιά» στρατηγικών κακοπληρωτών.

Μάλιστα προχθές ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Νικόλας Καραμούζης, μιλώντας σε συνέντευξη τύπου στο ΣΕΒ τόνισε ότι 18 δισεκ, στεγαστικών δανείων είναι «εγκλωβισμένα» στις διαδικασίες του νόμου Κατσέλη και θα πρέπει να βρεθεί μια λύση γιαυτό. Σημείωσε, δε, ότι οι τράπεζες είναι έτοιμες να συμφωνήσουν με την κυβέρνηση για ένα πλαίσιο προστασίας που δεν θα δημιουργεί παρενέργειες, ώστε τα κατώτερα στρώματα με τη βοήθεια της πολιτείας να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση, με δηλώσεις του αρμόδιου για το τραπεζικό σύστημα υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη, έχει αφήσει να εννοηθεί ότι με κάποιο τρόπο η προστασία της πρώτης λαϊκής κατοικίας θα υπάρχει και μετά την 31/12/2018.

Το πιο πιθανόν πάντως είναι να αυστηροποιηθούν ακόμα περισσότερο τα κριτήρια προστασία, καθώς, όπως αναφέρουν οι τράπεζες, ήδη διαπιστώνεται ότι πολλοί δανειολήπτες τηρούν στάση αναμονής και δεν προχωρούν σε ρυθμίσεις των οφειλών τους, καθώς θεωρούν ότι μελλοντικά θα πετύχουν μια καλύτερη ρύθμιση.

Το όλο πάντως ζήτημα πάει παράλληλα με τους στόχους μείωσης των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ/NLPs) για τους οποίους έχουν δεσμευτεί οι τράπεζες.

Γιώργος Αλεξάκης

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr