ΑΠΟΨΕΙΣ

Αυτά είναι τα μεγάλα στοιχήματα της κυβέρνησης για το 2025

Αυτά είναι τα μεγάλα στοιχήματα της κυβέρνησης για το 2025
Το ασταθές γεωπολιτικό σκηνικό φέρνει την Κυβέρνηση αντιμέτωπη με πολυεπίπεδες προκλήσεις στην αυγή της νέας χρονιάς.

Προκλήσεις που θα απαιτήσουν γρήγορες και αποφασιστικές κινήσεις από το κυβερνητικό στρατόπεδο εντός Ιανουαρίου, προκειμένου από τη μία να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του ελληνισμού στην Ανατολική Μεσόγειο έναντι της Τουρκίας (βλ. Συρία) και να εδραιωθούν κανάλια επικοινωνίας με τη νέα διακυβέρνηση Τραμπ (ορκίζεται στις 20 Ιανουαρίου). Από την άλλη ο Πρωθυπουργός στην εσωτερική πολιτική αρένα, καλείται να ανακοινώσει τις προθέσεις του για τον νέο/α Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να διασφαλίσει τη συνοχή της δεξιάς πτέρυγας της παράταξης, μετά την αποπομπή Σαμαρά και να εκπληρώσει τις υποσχέσεις του στην οικονομία για στήριξη της μεσαίας τάξης, αποφεύγοντας την κόπωση στην εφαρμογή κρίσιμων μεταρρυθμίσεων.

Το «σκάκι» στη Συρία και τα όνειρα Ερντογάν για υφαρπαγή ΑΟΖ

Οι εκτιμήσεις όλων των αναλυτών συγκλίνουν στο ότι με την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία και με την Τουρκία να έχει βάλει για τα καλά “μπότες” στο έδαφος της χώρας, ο Ερντογάν θα επιχειρήσει άμεσα να πειθαναγκάσει τη νέα Κυβέρνηση, πριν σταθεί καλά καλά στα πόδια της, να υπογράψει μαζί του συμφωνία για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, καταπατώντας πλήρως τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν εκτιμάται από Αθήνα και Λευκωσία πως θα επιχειρήσει να δημιουργήσει τετελεσμένα εφαρμόζοντας τη δική του παράνομη λογική για την χάραξη ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο με την υπογραφή συμφωνίας στα πρότυπα του Τουρκο-λιβυκού μνημονίου του 2019. Το τουρκικό σχέδιο αποκαλύπτει και ο Χουλουσί Ακάρ, πρώην Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας ο οποίος δήλωσε ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία με τη Συρία για περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο και επεσήμανε ότι αυτό θα δημιουργήσει μια νέα εξίσωση στη Μεσόγειο. Υπενθυμίζεται ότι ο Ακάρ ήταν που είχε κάνει και τις πρώτες κρούσεις στη λιβυκή κυβέρνηση για το Τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Είναι επιτακτική ανάγκη για την κυπριακή και ελληνική διπλωματία να αποτρέψουν την υπογραφή μιας δεύτερης συμφωνίας στη λογική της Γαλάζιας Πατρίδας και αυτή τη φορά η Αθήνα είναι αποφασισμένη να μην επαναληφθεί ο αιφνιδιασμός του 2019. Ήδη Ελλάδα και Κύπρος κινούνται προληπτικά. Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Χριστοδουλίδης ενημέρωσαν τους Ευρωπαίους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής και ζητούν τον ορισμό ειδικού απεσταλμένου της ΕΕ στη Συρία υπογραμμίζοντας πως διακυβεύονται τα δικαιώματα της Ευρώπης στα θαλάσσια σύνορα.

Οι μοχλοί πίεσης που μπορεί να χρησιμοποιήσει η Ελλάδα δεν είναι λίγοι, αλλά το παίγνιο είναι δυναμικό και πολυεπίπεδο. Από τη μία, αν η νέα διακυβέρνηση στη Δαμασκό αποφασίσει να ρισκάρει με την Τουρκία, τότε θα διαμηνυθεί πως αυτή η πρωτοβουλία θα την φέρει σε απευθείας σύγκρουση με την Ευρώπη καθώς θα πρόκειται για προσπάθεια υφαρπαγής τμήματος ΑΟΖ κράτους μέλους. Από την άλλη ρισκάρει να βρεθεί το νέο καθεστώς αντιμέτωπο με κυρώσεις και διακοπή της πολύτιμης βοήθειας σε πόρους που έχει ανάγκη να επιβιώσει.
Από την άλλη, ο σχεδιασμός της Άγκυρας είναι δεδομένο πως θα τορπιλίσει την όποια ελληνοτουρκική προσέγγιση και τα “ήρεμα νερά” στο Αιγαίο. Μέσα στον Ιανουάριο έχει προγραμματιστεί να λάβει χώρα το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας στην Άγκυρα, με βασικό ζητούμενο την εκτίμηση της προόδου σχετικά με την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Κανείς δεν μπορεί πλέον να προεξοφλήσει το αν αυτή κρίσιμη συνάντηση θα γίνει και το τι θα σηματοδοτήσει μια ακύρωσή της για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων οι οποίες βρέθηκαν σε καθεστώς “ήρεμων νερών” για σχεδόν δύο χρόνια.

Πηγές του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας διαμηνύουν πως “εάν η Τουρκία προχωρήσει στην οριοθέτηση ΑΟΖ με τη Συρία, καταπατώντας την Κυπριακη ΑΟΖ, δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να θεωρηθεί φιλική ενέργεια και είναι αυτονόητο ότι θα έχει επιπτώσεις στη σχέση μας με την Τουρκία”.

Τα νέα δεδομένα μετά την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ

Η επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ ως 47ου προέδρου των ΗΠΑ, δημιουργεί νέα δεδομένα σε παγκόσμιο επίπεδο σε μια συγκυρία όπου οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή είναι καταιγιστικές. Η έλευση του επηρεάζει περιφερειακές αντιπαραθέσεις και ανταγωνισμούς, κινητοποιεί την Ευρώπη να αναλάβει η ίδια την ευθύνη της άμυνά της και προκαλεί τεράστια ανησυχία για εμπορικούς πολεμους με απρόβλεπτες συνέπειες για την οικονομία.

Το πρώτο κρίσιμο στοίχημα για την Αθήνα είναι το πως θα αντιμετωπίσει ο Ντόναλντ Τραμπ τις αχόρταγες ορέξεις Ερντογάν στη Συρία και τα νεοοθωμανικά του όνειρα περί αναβίωσης ενός δεύτερου Χαλιφάτου. Η Αθήνα δεν είχε ιδιαίτερα προβλήματα στην σχέση της με την προηγούμενη κυβέρνηση Τραμπ, όμως σίγουρα οι δηλώσεις Τραμπ για την Τουρκία την επαύριο της πτώσης της Δαμασκού προκαλούν προβληματισμό σε Ελλάδα και Κύπρο.

«Νομίζω ότι η Τουρκία είναι πολύ έξυπνη […] Η Τουρκία έκανε μια “μη φιλική κατάληψη”, χωρίς να χαθούν πολλές ζωές. Μπορώ να πω ότι ο Ασαντ ήταν ένας σφαγέας, αυτό που έκανε στα παιδιά», δήλωσε ο Τραμπ στην κατοικία του στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντα. «Σωστές οι διαπιστώσεις Τραμπ» ανταπάντησε ο Τούρκος Πρόεδρος ο οποίος επανέλαβε ότι «η Τουρκία είναι μεγαλύτερη από την Τουρκία. Έχουμε στόχο να προστατεύσουμε τα εδάφη μας, να αναπτύξουμε τη χώρα μας και να κάνουμε βήματα μπροστά κρατώντας τις ρίζες μας».

Είναι σαφές πως αυτές οι δηλώσεις προκαλούν νευρικότητα στο Μέγαρο Μαξίμου. Από την άλλη ήταν η πρώτη διακυβέρνηση Τραμπ που πέταξε την Τουρκία εκτός του προγράμματος των F35 και σχεδόν διέλυσε την τουρκική οικονομία με αφορμή την υπόθεση του πάστορα Μπράνσον.

Όπως εξηγούν αναλυτές, η Κυβέρνηση Τραμπ θα επιδιώξει αναμφίβολα να αναδιαμορφώσει τη Μέση ανατολή και η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να διαδραματίσει καίριο ρόλο σε αυτή την προσπάθεια αλλά θα πρέπει να προβάλει άμεσα και με σαφήνεια τη στρατηγική αξία που μπορεί να προσφέρει. “Αν η Ελλάδα δεν αναλάβει ενεργό ρόλο και η Τουρκία ανακτήσει την περιφερειακή επιρροή και την προνομιακή σχέση με την Ουάσινγκτον που είχε στις απαρχές της Αραβικής Άνοιξης, η Άγκυρα θα αποκομίσει οφέλη εις βάρος της Αθήνας” προειδοποιούν.

Η Κυβέρνηση εκφράζει την πεποίθηση πως «οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις θα είναι σταθερά ισχυρές και παραγωγικές». Στο πίσω μέρος των ενοίκων του Μεγάρου Μαξίμου υπάρχει φυσικά η στενή προσωπική σχέση Ερντογάν – Τραμπ και συνυπολογίζεται πως ο έλεγχος μάλιστα και της Γερουσίας από τον νέο πρόεδρο μειώνει τις δικλείδες ασφαλείας στην περίπτωση που ο νέος πλανητάρχης θελήσει να αλλάξει πολιτική όσον αφορά τα F-35. Από την άλλη μπορεί να είναι ο κ. Τραμπ “φίλος” με τον κ. Ερντογάν, αλλά έχει ταυτόχρονα πολύ στενές προσωπικές σχέσεις με τον βασικό εχθρό του Ερντογάν, τον κ. Νετανιάχου. Οι στοχεύσεις του Ισραήλ στην περιοχή ευθυγραμμίζονται με τις ελληνικές και οι δύο χώρες διαθέτουν στρατηγική πλέον σχέση.

Πάντως “κλείνοντας το μάτι” στον Τραμπ, ο Πρωθυπουργός αρκετές φορές το τελευταίο διάστημα έχει παραδεχτεί πως ο Αμερικανός Πρόεδρος στο παρελθόν είχε δίκιο όταν έθεσε για πρώτη φορά τους Ευρωπαίους ηγέτες προ των ευθυνών τους λέγοντάς τους ξεκάθαρα το 2018 ότι “δεν γίνεται εγώ να πληρώνω για εσάς και εσείς να μην πληροίτε την ελάχιστη υποχρέωσή σας να δαπανάτε το 2% του ΑΕΠ στις αμυντικές δαπάνες”.

Υπενθυμίζεται πως και με πρωτοβουλία της Ελλάδας θα πραγματοποιηθεί αρχές Φεβρουαρίου άτυπη Σύνοδος Κορυφής επί βελγικού εδάφους με αποκλειστικό θέμα την ευρωπαϊκή άμυνα. Στόχος να κινητοποιηθούν περισσότεροι ευρωπαϊκοί πόροι, αλλά και να δημιουργηθεί ένα ευρωπαϊκό αμυντικό ταμείο.

«Θα είναι και ένα μήνυμα προς τις ΗΠΑ ότι ως Ευρωπαϊκή Ένωση αναλαμβάνουμε σοβαρά τις ευθύνες μας» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες.

Φυσικά, μέσα σε αυτό το πλαίσιο το ελληνικό λόμπι στις ΗΠΑ και οι σχέσεις του με τις αμερικανοεβραικές οργανώσεις αναμένεται να αποδειχθεί και πάλι πολύτιμο.

Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας «στη θάλασσα και στο βουνό»

Τρίτο ορόσημο μέσα στον Ιανουάριο η αποκάλυψη της πρότασης του Πρωθυπουργού για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Το δεύτερο 15ήμερο του Ιανουαρίου θα ανακοινώσει την πρότασή του για την προεδρία της Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως προανήγγειλε στην τελευταία τηλεοπτική του συνέντευξη στη δημόσια τηλεόραση. Η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, τον Φεβρουάριο, θα είναι και η τελευταία στροφή πριν η κυβέρνηση μπει στον καθαρό διάδρομο των δυόμισι χρόνων πριν από τις επόμενες εκλογές.

Το στίγμα που θα δώσει ο Πρωθυπουργός με την επιλογή του θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τον ρου των πολιτικών εξελίξεων που θα οδηγήσουν τη χώρα στην επόμενη εθνική κάλπη την ώρα που κάποιοι επιχείρησαν να συγκροτήσουν αντιπολίτευση με βάση την Προεδρία της Δημοκρατίας (βλ. πρόταση για τον Χρ. Ράμμο).

Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ακόμη το αν η πρόταση Μητσοτάκη θα κλείνει το μάτι στο ΠΑΣΟΚ για «συναινέσεις» ή στην δεξιά εντός του κόμματος του, που επιμένει να ζητά «δικό της» στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα, σπάζοντας μία παράδοση 50 ετών.

Πριν κάποιους μήνες ο Πρωθυπουργός δήλωνε πως «είναι σημαντικό ο ή η Πρόεδρος της Δημοκρατίας πάντα να μπορεί να έχει υπερκομματικά χαρακτηριστικά» αναφορά όμως που έχει αποφύγει να κάνει το τελευταίο διάστημα μετά τη διαγραφή Σαμαρά.

Ο Πρωθυπουργός έχει υπογραμμίσει την ανάγκη ο νέος/α Πρόεδρος να ψηφιστεί πολύ μεγάλη πλειοψηφία από τη Βουλή. “Άρα, κι αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό το οποίο είναι σημαντικό. Δεν νομίζω ότι το πνεύμα του Συντάγματος είναι να επιλεγεί ένας Πρόεδρος ο οποίος να έχει μόνο, αμιγώς κομματικά και όχι και θεσμικά χαρακτηριστικά” έχει υποστηρίξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να επιλέξει ανάμεσα σε τρεις κατηγορίες υποψηφίων. Η πρώτη αφορά μία καθαρά “γαλάζια” λίστα προσώπων κάτι που θα ικανοποιούσε και μέρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας αλλά δύσκολα θα ψηφιζόταν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και θα τορπίλιζε το όποιο κλίμα συναίνεσης επιχειρούν να οικοδομήσουν σε αυτή τη νέα φάση οι κύριοι Μητσοτάκης κια Ανδρουλάκης.

Η δεύτερη κατηγορία αφορά πρόσωπα που ανήκουν στο κεντρώο χώρο, θα ψηφιστούν από το ΠΑΣΟΚ αλλά και από τους γαλάζιους καθώς με κάποιο τρόπο θα έχουν συνδεθεί στο παρελθόν με τη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Η τρίτη κατηγορία, αφορά τα πρόσωπα έκπληξη, στην λογική της πρότασης Σακελλαροπούλου το 2019 από τον Πρωθυπουργό. Πρόσωπα που κανείς δεν έχει σκεφτεί παρά μόνο ο Πρωθυπουργός και θα εκφράζουν αξίες στις οποίες δύσκολα θα μπορεί να πει όχι και η αντιπολίτευση.

Πάταξη της φοροδιαφυγής και ενίσχυση της μεσαίας τάξης

Από τις βασικές προκλήσεις της Κυβέρνησης δεν θα μπορούσε να λείπει αυτή της οικονομίας καθώς οι πολίτες αξιολογούν διαχρονικά τις κυβερνήσεις με βάση την “τσέπη” τους.

Η Κυβέρνηση όπως δηλώνει ο Υπουργός Οικονομικών προχωρά το 2025 με 4 προτεραιότητες. Αυτές αφορούν τη δημοσιονομική σύνεση και σοβαρότητα, τη μείωση των φόρων με παράλληλη μείωση της φοροδιαφυγής, τη στήριξη της ανάπτυξης και της εξωστρέφειας και την ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής.

Ανώτατη Κυβερνητική πηγή εξηγούσε στο CNN Greece πως το μεγάλο βάρος της κυβέρνησης θα πέσει πάνω στην περαιτέρω πάταξη της φοροδιαφυγής, τα αυξημένα έσοδα θα γίνει προσπάθεια να δημιουργήσουν ένα ασφαλές δημοσιονομικό περιθώριο ώστε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης του 2025 ο Πρωθυπουργός να ανακοινώσει μειώσεις στους άμεσους φόρους που θα στοχεύουν στην ελάφρυνση των βαρών κυρίως της μεσαίας τάξης.

Ακόμη και τα 2 δισ. ευρώ μπορεί να φτάσουν τα επιπλέον κρατικά έσοδα του 2024 από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, ενώ λόγω ακριβώς αυτής της υπερεκτέλεσης το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος μπορεί να φτάσει και το 2,8% του ΑΕΠ από 2,5% που είναι ο στόχος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Γραφείου του Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή.

«Έχουμε ένα σχέδιο τριετίας και θέλω να επαναλάβω ότι γνωρίζουμε πολύ καλά ότι έχουμε κάνει αρκετά πράγματα για τα χαμηλότερα εισοδήματα, πιστεύω ότι θα κάνουμε περισσότερα πράγματα σε ορίζοντα τριετίας και για τη μεσαία τάξη» διαμηνύει ο Πρωθυπουργός.

Ο πονοκέφαλος του πληθωρισμού βέβαια παραμένει και ροκανίζει τις όποιες μειώσεις φόρων. Σύμφωνα με την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού σε ένα περιβάλλον διεθνούς αβεβαιότητας οι θεμελιώδεις μακροοικονομικές και δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελληνικής οικονομίας είναι από τις καλύτερες στην Ευρωζώνη, με τον πληθωρισμό, αν και σε καθοδική πορεία, να εξακολουθεί να είναι ανθεκτικός, ιδιαίτερα στον τομέα των υπηρεσιών.

Υπενθυμίζεται από τα μέσα Ιανουαρίου θα ισχύσουν και τα μέτρα για τις τράπεζες που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό και περιλαμβάνουν το μηδενισμό των βασικών χρεώσεων στους λογαριασμούς πληρωμών και πλαφόν στα εμβάσματα έως 5.000 ευρώ.

Ταυτόχρονα με εντολή του Πρωθυπουργού οι Υπουργοί καλούνται να πατήσουν “γκάζι” για το ταμείο ανάκαμψης το οποίο ολοκληρώνεται το 2026.

Αναταράξεις θα προκαλέσει στην οικονομία και η επάνοδος Τραμπ στην ηγεσία των ΗΠΑ. Ήδη ο νέος Πρόεδρος εξαπολύει απειλές για την επιβολή δασμών σε ευρωπαϊκά προϊόντα καλώντας την ΕΕ να καλύψει τις ανάγκες της σε ενέργεια με αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ.

Οι απειλές του για τελωνειακούς δασμούς θα μπορούσαν να έχουν αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία. Είναι πολύ νωρίς για να υπάρξει σαφέστερη εικόνα για το ποιες ακριβώς πολιτικές θα εφαρμοστούν μετά τις 20 Ιανουαρίου 2025 από το Λευκό Οίκο όταν θα αναλάβει επίσημα καθήκοντα ο Τραμπ, αλλά οι κεντρικοί τραπεζίτες βρίσκονται ήδη σε συναγερμό για την περίπτωση που νέες εμπορικές εντάσεις κάνουν πιο δύσκολη την αντιμετώπιση της ανόδου των τιμών, σχολιάζουν οι Τάιμς της Νέας Υόρκης.

Τέτοιες πολιτικές δημιουργούν σημαντική αβεβαιότητα όσον αφορά την πορεία του πληθωρισμού εκτιμά από την άλλη η Κριστίν Λαγκάρντ, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η Ελλάδα θα κληθεί να αναδείξει τη στρατηγική αξία των Ελληνοαμερικανικών οικονομικών σχέσεων και να απαντήσει πειστικά στην ανάγκη εξαίρεσης από τους δασμούς για τα
εξαγωγικά της προϊόντα. Μέσα σε αυτό το εκρηκτικό μείγμα, παράγοντες του Μαξίμου υπενθυμίζουν την κατάρρευση των Κυβερνήσεων σε Γαλλία και Γερμανία, εξέλιξη που βάζει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή οικονομία.

«Όχι» στη μεταρρυθμιστική κόπωση – 203 μεταρρυθμίσεις εντός 2025

Καθώς η Κυβέρνηση οδεύει στον έκτο χρόνο διακυβέρνησης καλείται να διαψεύσει όσους κάνουν λόγο για “μεταρρυθμιστική κόπωση”. Στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου παρουσιάστηκε το Ενοποιημένο Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής για το 2025, με απλά λόγια ο ετήσιος κυβερνητικός προγραμματισμός ανά Υπουργείο.

Στο σχεδιασμό της Κυβέρνησης για το 2025 περιλαμβάνονται 203 μεταρρυθμιστικές δράσεις και 257 έργα προς υλοποίηση.

Μεταξύ άλλων, το Υπουργείο Οικονομικών καλείται να φέρει εις πέρας τις παρεμβάσεις για τις αυξήσεις των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και τις απολαβές των ενστόλων, να υλοποιήσει τις παρεμβάσεις για τις τράπεζες και να προχωρήσει σε σημαντικές αποκρατικοποιήσεις όπως η Εγνατία και τα Λιμάνια Βόλου και Καβάλας. Το Υπουργείο Υγείας πρέπει να προχωρήσει στην αναβάθμιση των νοσοκομείων, να τρέξει με ταχύτητα τα απογευματινά χειρουργεία και να δρομολογήσει την δωρεάν πρόσβαση παιδιών σε παιδίατρο.

Το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας καλείται να υλοποιήσει το εμβληματικό πρόγραμμα “Σπίτι μου 2”. Από τις 15 Ιανουαρίου 2025 αρχίζει η υποβολή αιτήσεων για ένταξη στο πρόγραμμα που είναι συνολικού ύψους 2 δις ευρώ, και έχει ως στόχο 20.000 δικαιούχοι να αποκτήσουν, με χαμηλότοκο δάνειο, την πρώτη τους κατοικία. Μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Δημογραφικό θα έχει δεκαετή χρονικό ορίζοντα και θα περιλαμβάνει περισσότερες από 100 δράσεις, ενώ η κυβέρνηση το έχει προϋπολογίσει σε 20 δισ. ευρώ. Στόχος όπως έχει δηλώσει η αρμόδια Υπουργός Σ. Ζαχαράκη “ να βάλει ένα φρένο στο αρνητικό ισοζύγιο γεννήσεων-θανάτων και παράλληλα να αναβαθμίσει την οικονομία, δίνοντας ξανά πνοή στην ελληνική επαρχία, κίνητρα στη νέα γενιά να επενδύσει στον τόπο της και ενεργή συμμετοχή της τρίτης ηλικίας”.

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη καλείται να προμηθευτεί τις κάμερες σώματος για τους ένστολους και να τρέξει την ανέγερση νέων σωφρονιστικών καταστημάτων μεταξύ άλλων. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος έχει στο φάκελό του 20 έργα, μεταξύ των οποίων η θεσμοθέτηση των θαλάσσιων πάρκων στο Αιγαίο (εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων της Τουρκίας), η κύρωση των δασικών χαρτών, η διαχείριση των υδάτων, η κατάρτιση των πολεοδομικών σχεδίων και η ολοκλήρωση του θαλάσσιου χωροταξικού πλαισίου.

Στο μέτωπο της Παιδείας, με στόχο μέσα στο 2025 να ξεκινήσει η λειτουργία ιδιωτικών ΑΕΙ στην Ελλάδα ,η κυβέρνηση προχωρά ταχύτατα όλες τις σχετικές νομικές διαδικασίες τις οποίες θα πρέπει να ακολουθήσουν οι αιτούντες επενδυτές. Ταυτόχρονα, θεσμοθετείται η λειτουργάι του ΙΒ στα πρότυπα σχολεία, ιδρύεται Ανωτάτη Σχολή Παραστατικών Τεχνών και δρομολογείται η δημιουργία νέων φοιτητικών εστιών.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr