Ανασχηματισμός και στο βάθος αλλαγή εκλογικού νόμου; Οι πρώτες σκέψεις για αλλαγές στα υπουργεία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανασχηματισμός και στο βάθος αλλαγή εκλογικού νόμου; Οι πρώτες σκέψεις για αλλαγές στα υπουργεία

Ξαναμπαίνει στο τραπέζι των κυβερνητικών συζητήσεων θέμα αλλαγής εκλογικού νόμου

Ξαναμπαίνει στο τραπέζι των κυβερνητικών συζητήσεων θέμα αλλαγής εκλογικού νόμου, ώστε η χώρα να μην βρεθεί αντιμέτωπη με πολιτική αστάθεια και μάλιστα σε μια συγκυρία με έντονες οικονομικές αλλά και γεωπολιτκές αναταράξεις;

Έντονος είναι ο προβληματισμός και στο Μέγαρο Μαξίμου και στους κόλπους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ για το περιβάλλον που διαμορφώνεται με φόντο το τσουνάμι της ενεργειακής ακρίβειας που θα φέρει ο χειμώνας αλλά και την υπόθεση των υποκλοπών.

Πως θα μπορέσει η χώρα να διασφαλίσει την πολυπόθητη πολιτική σταθερότητα μετά τις εκλογές;

Η υπόθεση της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη έβαλε “ταφόπλακα” σε όποια πιθανότητα συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ με τη ΝΔ προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση αν και εφόσον, όπως αναμένεται, δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Από την άλλη, το θέμα της ακρίβειας και των ανοδικής τροχιάς του πληθωρισμού που πυροδοτεί, νομοτελειακά, όπως εκτιμούν πολλοί, θα επιφέρει δημοσκοπική φθορά στην κυβερνώσα παράταξη.

Οι εισηγήσεις στον Πρωθυπουργό

Υπό αυτό το πρίσμα πολλοί εισηγούνται στο Πρωθυπουργικό γραφείο να επανεξετάσει το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου, έτσι ώστε η χώρα να διασφαλίσει πολιτική σταθερότητα και να μην μπει σε περιπέτειες, έστω με μια μικρή περίοδο ακυβερνησίας, εξαιτίας της απλής αναλογικής. Και μάλιστα σε ένα ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον, με τον Ερντογάν να κλιμακώνει τις προκλήσεις, εν όψει και των δικών του εκλογών στην Τουρκία.

Οι εισηγήσεις στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη είναι να αυξηθεί το μπόνους των εδρών για το πρώτο κόμμα από τις 40 σήμερα, σε 50. Κίνηση που ενισχύει τη δημιουργία αυτοδύναμης κυβέρνησης, εν αντιθέσει με τον υπάρχοντα εκλογικό νόμο που ορθώνει γιγαντιαία εμπόδια.

Θα προχωρήσει σε στροφή 180 μοιρών ο Μητσοτάκης;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δύο φορές τους τελευταίους μήνες έχει διαβεβαιώσει με δημόσιες δηλώσεις του, ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Επιπλέον έχει αποδείξει ότι λειτουργεί θεσμικά, όπως σημειώνουν πηγές της κυβέρνησης, και μια τέτοια πρωτοβουλία θα μεταφραζόταν από τους αντιπάλους τους ως απόδειξη… “αδυναμίας” και “φόβου” για τις κάλπες,

Από την άλλη όμως οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού έγιναν σε ένα άλλο πολιτικό περιβάλλον, και τα δεδομένα έχουν αλλάξει σημαντικά…

Τότε το βασικό θέμα στην πολιτική ατζέντα ήταν η ακρίβεια εν όψει ενός δύσκολου χειμώνα… Σκόπελο που η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα μπορούσε να προσπεράσει χωρίς μεγάλες απώλειες, με συνεχή μέτρα στήριξης αλλά και ευρωπαικές παρεμβάσεις για την αναχαίτιση της ενεργειακής “καταιγίδας”.

Στη σημερινή συγκυρία ωστόσο πολλοί είναι οι “γαλάζιοι” βουλευτές και τα στελέχη που εκτιμούν ότι η αλλαγή του εκλογικού νόμου είναι μονόδρομος.

Μπόνους 50 εδρών στο πρώτο κόμμα

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση της Ντόρας Μπακογιάννη  η οποία παραδέχτηκε ανοιχτά ότι το θέμα απασχολεί τους βουλευτές της Ν καθώς η έλλειψη σταθερότητας θα είναι απειλή για τη χώρα, όπως είπε, ενώ αναφέρθηκε και στο παράδειγμα της Ιταλίας.

Αλλά και ο βουλευτής Λάρισας της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος έθεσε ευθέως το θέμα, προτείνοντας να “επανέλθουμε ενδεχομένως στο μπόνους των 50 εδρών, που έδινε ο προηγούμενος νόμος στο πρώτο κόμμα, προκειμένου να σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση. Γιατί το τελευταίο που χρειάζεται η χώρα είναι αστάθεια”, όπως τόνισε.

“Προχωράμε για τις εκλογές του 2023 με το θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει αυτή τη στιγμή” περιορίστηκε να απαντήσει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

“Διέξοδος” μέσω… ΔΕΘ και ανασχηματισμού; Οι πρώτες σκέψεις

Την ίδια ώρα, διέξοδο σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον για την κυβέρνηση, επιχειρεί το Μέγαρο Μαξίμου, με το νέο πακέτο μέτρων που θα ανακοινώσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ.

Σήμα επανεκκίνησης φέρεται να δρομολογείται και με ανασχηματισμό του Υπουργικού Συμβουλίου, πριν από την άνοδο του Κυριάκο Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη στις 10 Σεπτεμβρίου.

Μάλιστα τις τελευταίες ώρες υπάρχουν φήμες ότι οι ανακοινώσεις είναι προ των πυλών.

Οι εκτιμήσεις που υπάρχουν είναι ότι ο ανασχηματισμός δεν θα είναι δομικός αλλά… διορθωτικός. Απίθανο θεωρείται να αλλάξει η ηγεσία σε καίρια υπουργεία που χειρίζονται τις τρέχουσες μεγάλες κρίσεις.

Όπως για παράδειγμα τα υπουργεία Οικονομικών, Ενέργειας, Εξωτερικών, Εθνικής Άμυνας, ακόμη και το Παιδείας.

Στον αντίποδα συζητείται έντονα ότι θα δοθεί έμφαση σε περιοχές που η ΝΔ έχει δημοσκοπική φθορά, με υπουργοποίηση τοπικών βουλευτών, κυρίως σε θέσεις υφυπουργών.

Κοντός ψαλμός…!

Πηγή:newsit.gr

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr