Υπό σχεδιασμό βρίσκεται το κυβερνητικό πλάνο φοροελαφρύνσεων της επόμενης 4ετίας, με το πεδίο εφαρμογής κάποιων εξ αυτών να ορίζεται κατά το προεκλογικό έτος 2023. Το βάρος των παρεμβάσεων πέφτει σε επαγγελματίες, ΦΠΑ, συνταξιουχους και στη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος.
Αλλά και η χθεσινή ανακοίνωση για το εφάπαξ επίδομα των 600 ευρώ στα Σώματα Ασφαλείας, δείχνει ότι η προεκλογική περίοδος έχει μπει για τα καλά και τα μέτρα θα διαδέχονται το ένα το άλλο.
Οι δυνατότητες της οικονομίας θα κρίνουν τις ανακοινώσεις και για τα αναδρομικά των όλων συνταξιούχων.
Η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει λύσεις για την πληρωμή των περικοπών σε όλους, περαν από την απόφασης του ΣτΕ που προβλέπει να πληρωθούν αναδρομικά σε όσους έχουν εκκρεμείς δίκες. Στο οικονομικό επιτελείο μετρούν δυνατότητες ούτως ώστε να βρεθεί ο χώρος για να καταβληθούν τα αναδρομικά προς όλους τους συνταξιούχους. Ανάμεσα στα σενάρια είναι να πληρωθούν τα αναδρομικά σε δόσεις και εν λόγω αποφάσεις δεν αποκλείεται να γίνουν τέλη του έτους ή πιο πιθανό από Ιανουάριο.
Μία τέτοια απόφαση προσφέρει ανάσα όχι μόνο στους συνταξιούχους, αλλά και στην κυβέρνηση ενόψει των εκλογών καθώς απευθύνεται σε μία σημαντική δεξαμενή ψηφοφόρων.
Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι το συνολικό κόστος για όλους τους συνταξιούχους πλησιάζει τα 2,5 δισ. ευρώ. Αφορά τις επιστροφές 11 μηνών σε επικουρικές και Δώρα, και τα αναδρομικά 23 μηνών από τις κρατήσεις της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων που κρίθηκε αντισυνταγματική για τους συνταξιούχους του Δημοσίου για το διάστημα Φεβρουάριος 2017 ως Δεκέμβριος 2018. Αν πληρωθούν αναδρομικά μόνο σε όσους έχουν εκκρεμείς δίκες (60.000 συνταξιούχοι), τότε το κόστος είναι κοντά στα 450 εκατ. ευρώ.
Νέο πρόγραμμα για τη μεσαία τάξη και τις επενδύσεις
Ως προς το φορολογικό μέτωπο, η ΝΔ, από τις εκλογές του 2019, είχε βάλει πρώτο στην προεκλογική της ατζεντα τη μείωση των επιβαρύνσεων στα εισοδήματα, με τις κρίσεις να έχουν βάλει αρκετά από αυτ τα σχέδια στο πάγο. Ενόψει της νέας τετραετίας η κυβέρνηση οικοδομεί ένα νέο πρόγραμμα, όπου θα περιλαμβάνεται η νέα μείωση των συντελεστών ΦΠΑ, του φόρου των επιχειρήσεων. Στο τραπέζι προς υλοποίηση είναι, επίσης, το πάγιο αίτημα της αγοράς για την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
Η κυβέρνηση σχεδιάζει μία φορολογική μεταρρύθμιση με επανεξέταση του φορολογικού καθεστώτος για 1 εκατ. επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Σε συνάρτηση με τα δημοσιονομικά περιθώρια στο τραπέζι βρίσκονται οι αλλαγές στους συντελεστές της φορολογικής κλίμακας, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, η σταδιακή κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης, η προκαταβολή φόρου, οι ισχύουσες φοροαπαλλαγές και εξαιρέσεις.
Στα μέτρα της επόμενης τετραετίας μπορούν να περιλαμβάνονται:
- H μόνιμη μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ σε μη αλκοολούχα ποτά και αεριούχα νερά, εισιτήρια κινηματογράφων, μεταφορές προσώπων και αποσκευών τους καθώς και την εστίαση.
- Mείωση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων
- Αναστολή του ΦΠΑ 24% σε όλα τα ακίνητα και από το 2025 ενδεχομένως να μειωθεί
- Σενάριο για κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τις φορολογικές δηλώσεις του 2025. Το κόστος από την κατάργηση ανέρχεται στα 350 εκατ. Ευρώ.
- Ανατροπές στον τρόπο φορολόγησης των επαγγελματιών. Το υπουργείο Οικονομικών έχει αναθέσει στο ΙΟΒΕ καταρτιση ειδικής μελέτης.
- Επεξεργασία φορολογικής κλίμακας για τη φορολόγηση των εισοδημάτων από ακίνητα.
Σημειώνεται ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι από το 2020 είδαν τη φορολογική τους επιβάρυνση να μειώνεται ακόμα και κατά 60% λόγω της ευνοϊκότερης φορολογικής κλίμακας με τον συντελεστή 9% που εφαρμόζεται για τα εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, την «κατάργηση» της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, το «κούρεμα» της προκαταβολής φόρου. Για παράδειγμα ένας ελεύθερος επαγγελματίας με καθαρό εισόδημα 10.000 ευρώ ενώ μέχρι και το 2019 πλήρωνε φόρο 2.200 ευρώ με τη νέα κλίμακα ο φόρος «ξεφούσκωσε» στα 900 ευρώ με το όφελος να φθάνει τα 1.300 ευρώ.
Η κάλπη “θέλει” μόνιμες ελαφρύνσεις
Τα κρατικά ταμεία κατά της ακρίβειας θα ανοίξουν σε περίπτωση που χρειαστεί, παρά ταύτα η κυβέρνηση σχεδιάζει να επιστρέψει στην κοινωνία ότι έξτρα δημιουργείται από την ανάπτυξη. Το οικονομικό επιτελείο προσδοκά να μην υπάρξει ανάγκη για εκτεταμένα μέτρα κατά της ακρίβειας και να αποκλιμακωθεί,προκειμένου το αποθεματικό για το 2023 να διοχετευτεί σε μόνιμες παρεμβάσεις και ενδεχομένως σε φοροελαφρύνσεις. Η εξίσωση είναι δύσκολη, καθώς το 2023 αποτελεί ένα έτος που επιστρέφουν οι δημοσιονομικοί κανόνες, όπως επίσης ότι η Ελλάδα αναμένει να αναβαθμιστεί από τους οίκους αξιολόγησης στην επενδυτική βαθμίδα, γεγονός προϋποθέτει την επιστροφή σε πρωτογενή πλεονάσματα, στο 1%.
Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2023 περιλαμβάνει μέτρα στήριξης και ελαφρύνσεις 4,2 δισ. ευρώ που ενδεχομένως να φτάσουν και τα 5,2 δισ. Ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα έχει καλύτερη εικόνα για τα οικονομικά περιθώρια προς το τέλος του έτους. Ήδη καταγράφεται υπερβαση πάνω 5 δισ.ευρώ, στα φορολογικά έσοδα του 2022.
Η κυβέρνηση θα αποφασίσει πως θα μοιράσει το καλύτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2022, το οποιο θα μεταφερθεί το 2023. Οι εφεδρείες δημιουργούνται υπό τις ανησυχίες τα ελληνικά νοικοκυριά, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και δανειολήπτες να χτυπήσουν “κόκκινο” ως προς την ικανότητα αποπληρωμής των υποχρεώσεων σε δημόσιο, τράπεζες και λογαριασμούς. Με πληροφορίες από το in.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr