Εκλογές 2023: Τι θα φέρει η πρώτη κάλπη
Το μεγάλο ζητούμενο για τους πολιτικούς μονομάχους είναι να αποφευχθεί μία χαλαρή ψήφος στην κάλπη της απλής αναλογικής και στο πλαίσιο αυτό εντείνεται η προσπάθεια για την προσέλκυση του δύσκολου κοινού των αναποφάσιστων.Η επόμενη εκλογική αναμέτρηση θα γίνει το Μάιο και οι μηχανές στα κομματικά επιτελεία μαρσάρουν, με στόχο την αύξηση των ποσοστών συσπείρωσης.
Το μεγάλο ζητούμενο για τους πολιτικούς μονομάχους είναι να αποφευχθεί μία χαλαρή ψήφος στην κάλπη της απλής αναλογικής και στο πλαίσιο αυτό εντείνεται η προσπάθεια για την προσέλκυση του δύσκολου κοινού των αναποφάσιστων.
Μέσα σε αυτό το ρευστό πολιτικό σκηνικό τρεις είναι οι λόγοι για τους οποίους τα κόμματα εστιάζουν στην κάλπη της απλής αναλογικής:
1. Θα φανεί ποιο είναι το πρώτο κόμμα αλλά και η διαφορά από το δεύτερο
2.Θα ξεκαθαρίσει αν υπάρχουν περιθώρια για μια κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ κάποιων κομμάτων αλλά και αν είναι εφικτός ο στόχος για αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος σε περίπτωση δεύτερης αναμέτρησης
3.Θα φανεί η δυναμική των μικρότερων κομμάτων και κυρίως πόσα από αυτά θα τα καταφέρουν να περάσουν τον πήχη του 3% για να μπουν στη Βουλή.
Το γεγονός αυτό είναι κρίσιμο και σε περίπτωση δεύτερης αναμέτρησης, όπου θα εφαρμοστεί ο εκλογικός νόμος που ψηφίστηκε το 2020. Με βάση αυτό το νόμο όσο περισσότερα κόμματα μπουν στη Βουλή τόσο δυσκολεύει ο στόχος της αυτοδυναμίας αλλά ισχύει και το αντίστροφο.
Από τη Νέα Δημοκρατία μιλούν για διπλές εκλογές και εστιάζουν στο στόχο της αυτοδυναμίας στην δεύτερη αναμέτρηση. Ωστόσο αναγνωρίζουν πως απαιτείται μια καλή επίδοση στις πρώτες εκλογές ώστε να σταλεί μήνυμα πως είναι εφικτή η αυτοδυναμία στις δεύτερες κάλπες.
Σήμερα στο διακύβευμα της επόμενης αναμέτρησης αλλά και στα διλήμματα της κάλπης θα αναφερθεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην περιοδεία που πραγματοποιεί στη Λαμία.
Στόχος του Μαξίμου είναι μία σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα και προγραμματίζονται ήδη οι επόμενες περιοδείες (σύμφωνα με πληροφορίες επόμενος σταθμός θα είναι τα Ιωάννινα)
Την ίδια στιγμή από το ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ μιλούν για το στόχο της προοδευτικής διακυβέρνησης και επικεντρώνονται στην ανάγκη πολιτικής αλλαγής από την πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής.
Σχετικά μηνύματα αναμένεται να εκπέμψει σήμερα το απόγευμα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας σε παρέμβαση του στο συνέδριο του Ινστιτούτου ΕΝΑ με θέμα «μια προοδευτική ατζέντα για την επόμενη δεκαετία».
Παράλληλα άμεσα θα παρουσιαστούν και οι θέσεις του κόμματος για το ιδιωτικό χρέος, καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση αναγνωρίζει πως η οικονομία θα επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό το εκλογικό αποτέλεσμα (μαζί βέβαια με θέματα που άπτονται της καθημερινότητας των πολιτών).
Είναι εμφανές πως οι πολιτικοί μονομάχοι πυκνώνουν τις δημόσιες παρεμβάσεις τους, καθώς ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τις επόμενες εκλογές που θα γίνουν εκτός απροόπτου στις 21 Μαΐου (ή εναλλακτικά στις 28).
Πάντως το «ούτε Μητσοτάκης ούτε Τσίπρας» του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ , που μίλησε για τρίτο πρόσωπο στη θέση του πρωθυπουργού, εξακολουθεί να πυροδοτεί αντιδράσεις. Και όπως όλα δείχνουν στο δρόμο προς τις κάλπες θα κυριαρχήσουν οι πολιτικές μονομαχίες, με κεντρικό στόχο την προσέλκυση των αναποφάσιστων.
Τι ακολουθεί την πρώτη κάλπη
Μετά την εκλογική αναμέτρηση της απλής αναλογικής ξεκινά ο κύκλος των διερευνητικών εντολών. Οι διερευνητικές εντολές θα δοθούν με τη σειρά στους αρχηγούς των τριών πρώτων κομμάτων, οι οποίοι μπορεί να τις κρατήσουν μέχρι και τρεις ημέρες.
Να σημειωθεί πως μπορούν να παραδώσουν την εντολή και μέσα στην ίδια μέρα αν κρίνουν πως δεν υπάρχει περιθώριο σχηματισμού κυβέρνησης.
Σε περίπτωση λοιπόν που οι εκλογές γίνουν στις 21 Μαΐου , η διαδικασία θα ολοκληρωθεί το διάστημα από τις 24 έως τις 30 του μήνα. Εφόσον ολοκληρωθεί αυτός ο κύκλος χωρίς να σχηματιστεί κυβέρνηση η Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους πολιτικούς αρχηγούς για να συζητηθεί το ενδεχόμενο οικουμενικής κυβέρνησης.
Αν υπάρξει αδιέξοδο ορίζεται υπηρεσιακός πρωθυπουργός (το πρόσωπο θα επιλεγεί από τους προέδρους των τριών ανώτατων δικαστηρίων της χώρας) και υπηρεσιακή κυβέρνηση.
Τότε θα ακολουθήσει η συνεδρίαση της Βουλής και η εκλογή προεδρείου, ενώ αμέσως μετά θα προκηρυχθούν εκ νέου εκλογές.
Σε περίπτωση που μετά τις δεύτερες εκλογές προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση θα γίνει η ορκωμοσία, ωστόσο σε περίπτωση που κανένα κόμμα δεν συγκεντρώσει τουλάχιστον 151 βουλευτές ξεκινά από την αρχή η διαδικασία των διερευνητικών.
Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr