Επιστολή στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στέλνει ο Δήμαρχος Κύμης Αλιβερίου Θανάσης Μπουραντάς ζητώντας να παρθούν αποφάσεις και μέτρα και για την ανασυγκρότηση όλης της Εύβοιας, υπενθυμίζοντας ότι από τη μεγάλη πυρκαγιά του 2007 που κάηκαν οκτώ άνθρωποι και 250 χιλιάδες στρέμματα οι πυροπαθείς δεν βοηθήθηκαν ουσιαστικά από τις κυβερνήσεις. Αναφέρεται στο κεντρικό οδικό δίκτυο που έχει παραμεληθεί από την κεντρική ηγεσία και κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο Αλιβέρι -στο πρώτο ενεργειακό κέντρο της χώρας – στο οποίο δεν δόθηκε το παραμικρό αντιστάθμισμα στην μεταλιγνιτική περίοδο ενώ στην Κύμη υπάρχει ένα ολοκληρωμένο Λιμάνι που παραμένει αναξιοποίητο παρά τις χρόνιες προσπάθειες της Νομαρχίας και των δήμων.
Η επιστολή κοινοποιείται στους: Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνη Γεωργιάδη τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σίμο Κεδίκογλου, τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνη Σπανό τους Βουλευτές Ευβοίας , Θανάση Ζεμπίλη, Σπύρο Πνευματικό, Ευάγγελο Αποστόλου, Μιλτιάδη Χατζηγιαννάκη, Γεώργιο Μαρίνο και τον Σταύρο Μπένο Υπεύθυνο Ανασυγκρότησης της Εύβοιας
Η επιστολή
ΘΕΜΑ: Ανασυγκρότηση της Εύβοιας
Αλιβέρι: 28-12-2021
Αριθ. Πρωτ.: 20179
ΠΡΟΣ:
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ
Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,
Πρόσφατα επισκεφθήκατε την Βόρεια Εύβοια και δώσατε σημαντικές ελπίδες κυρίως στους ανθρώπους, που έχασαν τα πάντα, εκτός από τη ζωή τους.
Στα θέματα των υποδομών, οι προτάσεις που έγιναν είναι αναγκαίες και θα έπρεπε κανονικά να έχουν ξεκινήσει να κατασκευάζονται πριν από κάποιες δεκαετίες.
Αυτή την πρωτοβουλία την απέφυγαν όλες οι κυβερνήσεις που έχουν περάσει από την χώρα. Ήρθε η μεγάλη καταστροφή για να ενεργοποιηθεί η πολιτεία για ουσιαστικούς λόγους, αλλά και για να ξεπεράσει την πίεση από την μεγάλη καταστροφή που δεν κατάφερε να σταματήσει.
Για την Εύβοια, δεν είναι η μοναδική καταστροφική πυρκαγιά. Έχει ζήσει πάρα πολλές πυρκαγιές τα τελευταία 50 χρόνια. Η τελευταία είναι η μεγαλύτερη.
Η προηγούμενη μεγαλύτερη πυρκαγιά είναι το 2007, όταν μαζί με την Εύβοια υπήρχαν μεγάλες καταστροφές και σε άλλους έξι (6) Νομούς.
Τότε στην Εύβοια κάηκαν 250.000 στρέμματα, έχασαν τη ζωή τους οχτώ (8) άνθρωποι, κάηκαν δεκάδες σπίτια και άλλες κατασκευές, καλλιέργειες, ζώα και άλλα.
Ο τότε πρωθυπουργός, σε σύσκεψη στα Στύρα της Νότιας Εύβοιας μας είπε ότι οι μεγάλες καταστροφές είναι αφορμή για ανασυγκρότηση και ανάπτυξη των περιοχών.
Στην πράξη δεν έγιναν σοβαρά έργα τουλάχιστον στην Εύβοια. Μπορεί να έγιναν στις άλλες περιοχές. Δόθηκαν κάποια ποσά και ακόμα δόθηκε η δυνατότητα σε όλες τις επιχειρήσεις να πάρουν δάνεια με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.
Να σημειωθεί ότι τα δάνεια δεν δόθηκαν μόνο στις περιοχές των καταστροφών, αλλά σε ολόκληρο το Νομό.
Κύριε Πρωθυπουργέ, περιμέναμε να ακούσουμε κάτι και για τον υπόλοιπο Νομό, στον Τομέα των υποδομών κυρίως της οδοποιίας, αλλά δεν κάνατε καμία αναφορά.
Σας ενημερώνουμε ότι η τοπική κοινωνία αγωνίζεται για τον διαμήκη άξονα της Εύβοιας περισσότερο από 25 χρόνια, με κινητοποιήσεις στην Αθήνα στο Σχηματάρι, στη Χαλκίδα κλπ.
Υπενθυμίζουμε, ότι στην Εύβοια, από την καθιέρωση των ολοκληρωμένων Μεσογειακών Προγραμμάτων και των Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης, μέχρι σήμερα δεν έχει διατεθεί ούτε ένα ευρώ, από το Ταμείο Συνοχής, για την οδοποιία.
Με αυτή τη συμπεριφορά της Ελληνικής Πολιτείας, η Εύβοια, που βρίσκεται δίπλα στην Αττική, έχει το χειρότερο και πιο επικίνδυνο οδικό δίκτυο στη χώρα.
Οι κυβερνήσεις δεν έλαβαν ποτέ υπόψη τους, ότι χιλιάδες κάτοικοι της Αττικής έχουν αγοράσει ή έχουνκατασκευάσει κατοικίες, κυρίως στην Νότια Εύβοια και όλες τις γιορτές και τους περισσότερους μήνες του έτους η κίνηση είναι πάρα πολύ μεγάλη. Το πρόβλημα είναι επίσης ότι δεν έχει μετρηθεί και η κίνηση ώστε να γνωρίζουν αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις τι ακριβώς συμβαίνει.
Επομένως κ. Πρωθυπουργέ και ο Νομός της Εύβοιας που είναι ένας από τους δέκα (10) μεγαλύτερους Νομούςδικαιούται τις υποδομές που θα έπρεπε να έχει αποκτήσει πριν από κάποιες δεκαετίες.
Για να είμαστε όμως απολύτως ακριβείς, η Κυβέρνηση που ήταν πριν το 2010, προχώρησε σε ένταξη της παράκαμψης Βασιλικού με πιστώσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ (Εθνικοί Πόροι) και σε διαγωνισμό και ανατέθηκε το έργο σε ανάδοχο ενώ είχε συμφωνηθεί ότι αμέσως μετά θα προχωρούσε σε δημοπράτηση η παράκαμψη της Αμαρύνθου.
Παράλληλα είχε προτείνει στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να χαρακτηριστεί ο διαμήκης άξονας ως Διευρωπαϊκό Δίκτυο. Αυτό έγινε τον Νοέμβριο του 2013 και χαρακτηρίστηκε ως Εκτεταμένο Διευρωπαϊκό Δίκτυο.
Δυστυχώς η χώρα μας, όπως είναι γνωστό, έζησε μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις στην ιστορία της και όλοι οι σχεδιασμοί ματαιώθηκαν.
Κύριε Πρωθυπουργέ και εσείς έχετε δεσμευθεί για αυτά τα έργα, όπως άλλωστε και ο Υπουργός Υποδομών και επομένως είναι γεγονός πως περιμέναμε ότι δεν θα ξεχάσετε τις δεσμεύσεις σας.
Με την ευκαιρία θα σας θυμίσουμε ότι μας ξεχάσατε και σε ένα ακόμα σοβαρό θέμα, που έχει σχέση με την ΔΕΗ και τον Λιγνίτη.
Η ΔΕΗ μετά την ίδρυσή της κατασκεύασε τις πρώτες δυο (2) μονάδες Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας, στο Αλιβέρι με συνολική παραγωγική δυνατότητα 80 MW. Στην πορεία κατασκεύασε άλλες δυο (2) μονάδες με παραγωγική δυνατότητα 150 MW η κάθε μία.
Η τρίτη μονάδα είχε την δυνατότητα καύσης λιγνίτη ή μαζούτ και η τέταρτη μονάδα καύση μαζούτ.
Το πρώτο ενεργειακό κέντρο της ΔΕΗ στη χώρα έγινε στο Αλιβέρι για την χρησιμοποίηση του λιγνίτη όπου η εκμετάλλευση προϋπήρχε στην περιοχή.
Από την δεκαετία του 1980, έκλεισε το λιγνιτωρυχείο, αλλά και οι (4) μονάδες παραγωγής ενέργειας τα επόμενα χρόνια.
Από την πολιτεία δεν έγινε τίποτε για τη μεταλιγνιτικήπερίοδο για το Αλιβέρι, ούτε τα προηγούμενα χρόνια, ούτε τα πρόσφατα, αφού οι 1500 εργαζόμενοι οδηγήθηκαν στην σύνταξη και οι νεότεροι πήγαν στη Βόρεια Ελλάδα και σε άλλες περιοχές.
Η περιοχή επομένως διέθεσε το λιγνίτη πρώτη από τις άλλες περιοχές και αναπτύχθηκε η ΔΕΗ και η χώρα, αλλά δεν έγινε τίποτε για την μεταλιγνιτική περίοδο και ο τόποςχάνει μόνιμα τους νέους που πηγαίνουν σε άλλες περιοχές και στο εξωτερικό.
Η πολιτεία όμως ασχολήθηκε με άλλες περιοχές που δεν είχαν σχέση με τον λιγνίτη, αλλά η περιοχή μας αγνοήθηκε.
Κύριε Πρωθυπουργέ
Δεν αποτελεί δικαιολογία, ότι η Κεντρική και η Νότια Εύβοια δεν κάηκαν στην Τελευταία Πυρκαγιά και για αυτό τον λόγο θα πρέπει να περιμένουμε άλλα είκοσι χρόνια, για την κατασκευή του διαμήκη άξονα. Κάτι τέτοιο είναι άδικο και απαράδεκτο.
Η Κύμη διαθέτει ένα από τα πλέον ολοκληρωμένα λιμάνια, αλλά θα πρέπει να αξιοποιηθεί. Όπως γνωρίζετε στην περιοχή Οινοφύτων, Σχηματαρίου, Θηβών και Ριτσώνας Χαλκίδας, υπάρχει η μεγαλύτερη άτυπη βιομηχανική συγκέντρωση στη χώρα μας.
Η διακίνηση προϊόντων και πρώτων υλών είναι πολύ μεγάλη και δεν είναι εύκολο να εξυπηρετηθούν από τα λιμάνια που υπάρχουν.
Η πλέον πρόσφορη λύση, είναι η κατασκευή του δρόμου Χαλκίδα – Αλιβέρι – Κύμη, αλλά και η παράλληλη κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής, μέχρι το λιμάνι της Κύμης.
Με αυτά τα έργα λύνονται πολλά προβλήματα και θα συμβάλλουν καθοριστικά στην ανάπτυξη της χώρας, αλλά και στην ανάπτυξη της Εύβοιας και της γειτονικής Βοιωτίας.
Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ
Είναι λογικό, μετά από (25) χρόνια προσπάθειας να μην υπάρχει πλέον υπομονή από τους κατοίκους της Εύβοιας,από τις δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες, αλλά και από την αυτοδιοίκηση και τους άλλους φορείς του τόπου.
Θέλουμε να γνωρίζουμε τις προθέσεις της Κυβέρνησης, γιατί μπορεί να έχετε θετική πρόθεση την οποία εμείς δεν γνωρίζουμε.
|
|
Με εκτίμηση |
|
|
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ |
|
|
|
|
|
|
|
|
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΝΤΑΣ |
Κοινοποίηση: 1. Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων Υπουργό κ. Σπυρίδωνα – Άδωνη Γεωργιάδη 2.Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών Υπουργό κ. Κωνσταντίνο Καραμανλή 3. Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σίμο Κεδίκογλου 4..Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνη Σπανό 5 .Βουλευτές Ευβοίας : κκ,Αθανάσιο Ζεμπίλη, Σπυρίδωνα Πνευματικό, Ευάγγελο Αποστόλου, Μιλτιάδη Χατζηγιαννάκη, Γεώργιο Μαρίνο 6. κ. Σταύρο Μπένο Υπεύθυνο Ανασυγκρότησης της Εύβοιας
|
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr