ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εύβοια: 71 νέα έργα, προϋπολογισμού 380 εκατομμυρίων ευρώ ανακοίνωσε ο Σταύρος Μπένος

Εύβοια: 71 νέα έργα, προϋπολογισμού 380 εκατομμυρίων ευρώ ανακοίνωσε ο Σταύρος Μπένος
Το πρόγραμμα για την ανασυγκρότηση της Εύβοιας είναι δεκαετές, θα τελειώσει το 2030 και περιλαμβάνει 71 νέα έργα ύψους 380 εκατ ευρώ

Την «νέα» Εύβοια έχουμε αρχίσει να την βλέπουμε από τα έργα που έχουν ήδη ξεκινήσει, αλλά «θα τη δούμε με μια πολύ πιο καθαρή ματιά του χρόνου το καλοκαίρι» αποκάλυψε ο επικεφαλής της Επιτροπής για την ανασυγκρότηση της Εύβοιας, Σταύρος Μπένος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα.

Το master plan αποτελείται από 71 έργα, προϋπολογισμού 380 εκατομμυρίων ευρώ και οι χρηματοδοτήσεις αντλούνται από όλα τα ευρωπαϊκά και τα εθνικά μας ταμεία. Το πρόγραμμα είναι δεκαετές, θα τελειώσει το 2030, είναι όμως εμπροσθοβαρές, σημείωσε ο κ. Μπένος, ενώ όλα τα έργα έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν εντός του 2022 και του 2023, εκ των οποίων, περίπου 25 έργα ήδη έχουν αρχίσει ή αρχίζουν φέτος.

Το πρόγραμμα είναι ευρωπαϊκό και έχει ενταχθεί στα μεγάλα έργα που τα παρακολουθεί η ίδια η Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ένα από τα περίπου 100 σε όλη την ΕΕ, γεγονός που εγγυάται την συνέχεια του έργου όποιες και αν είναι οι πολιτικές εξελίξεις στην χώρα μας έως το 2030. «Αυτό σημαίνει ότι κάθε έργο έχει την εγγύηση των θεσμών της Ευρώπης. Είναι απαλλαγμένο από τις όποιες αβελτηρίες και συγκρούσεις και τοξικότητα που πολλές φορές έχει το πολιτικό σύστημα της χώρας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπένος.

Μιλώντας καταρχήν για το κομμάτι της αποκατάστασης με τις καταστροφικές πυρκαγιές, ο κ. Μπένος, αναφέρθηκε σε δύο υποπρογράμματα, τα οποία εμπεριέχονται στο master plan.

«Το ένα το παρακολουθούσε ο κ. Τριαντόπουλος, υφυπουργός για τις φυσικές καταστροφές, ήταν η περίφημη πλατφόρμα αρωγή. Τα πράγματα έγιναν ταχύτατα και με εξαιρετική επιτυχία και το λέω εγώ που είμαι ένας νηφάλιος αξιολογητής, γιατί εγώ δεν ανήκω στην κυβερνητική παράταξη, αλλά συνεργάστηκα με τον κ. Τριαντόπουλο και με τον κ. Αμυρά, τον υφυπουργό Περιβάλλοντος που ήταν αρμόδιος για τα δάση, για όλο το κομμάτι των αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων, εξαιρετικά. Ανεπιφύλακτα τους βάζω άριστα. Ποτέ στην πατρίδα μας, εγώ παρακολουθώ 40 χρόνια τις φυσικές καταστροφές, τα πράγματα δεν έγιναν τόσο γρήγορα και τόσο καλά» ανέφερε ο κ. Μπένος. Όσο αφορά στα αντιδιαβρωτικά έχουν τελειώσει εδώ και πολύ καιρό, γεγονός που χαρακτήρισε «πρωτοφανές», ενώ τα αντιπλημμυρικά είναι όλα σε εξέλιξη, προσέθεσε, «προχωράνε με ταχύτατους ρυθμούς και με εξαιρετική ποιότητα».

Σε σχέση με το δάσος και την έντονη οικονομική δραστηριότητα που συνδεόταν με αυτό, ο κ. Μπένος επισήμανε ότι πράγματι είχε δύο πολύ δυναμικές κοινότητες, τους ρετσινοσυλλέκτες που είναι 600 οικογένειες και τους μελισσοκόμους. «Και από τις δύο αυτές κατηγορίες, πάνω από το 70% της παραγωγής στο μέλι που βγαίνει από τα πεύκα αλλά και σε ρετσίνι, η παραγωγή ήταν εκεί, ήταν στη Βόρεια Εύβοια» ανέφερε.

Υπάρχει, καταρχήν, είπε ο κ. Μπένος, το σχέδιο που εκπονήθηκε από το δασολογικό τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που αφορά στο κομμάτι της αναγέννησης και της αναδάσωσης του καμένου δάσους. Το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας ασχολείται με το κύριο θέμα της μελέτης, την οικονομία του δάσους και ο τρίτος πυλώνας είναι η Επιτροπή Γκολντάμερ, η πιο αναγνωρίσιμη Διεθνής Επιτροπή για την Προστασία του Δάσους.

Είναι τρία υποπρογράμματα, τα οποία όμως συνδέονται μεταξύ τους, η προστασία, η αναγέννηση, αναδάσωση και η οικονομία του δάσους.

Σε σχέση με το πιο κεντρικό σημείο, «τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση του προγράμματος, την οικονομία του δάσους» ο κ. Μπένος, αναφέρθηκε στην μελέτη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για την δημιουργία ΚοινΣΕπ, ενός κοινωνικού συνεταιρισμού «στον οποίο θα κυριαρχούν οι άνθρωποι του δάσους, δηλαδή οι ρετσινάδες, οι μελισσοκόμοι, οι καρβουνάδες, αυτοί οι άνθρωποι θα αξιοποιήσουν τα υπολείμματα του δάσους, τα οποία σήμερα είναι η βασική αιτία των πυρκαγιών». «Θα τους βοηθήσουμε για 2-3 χρόνια με μια μορφή επιδότησης από τα ευρωπαϊκά προγράμματα, προκειμένου (από τα υπολείμματα) στη συνέχεια να παράγεται βιομάζα, βιοκάρβουνο, ξυλώδεις κατασκευές» εξήγησε ο κ. Μπένος. Μάλιστα συμπλήρωσε ότι από την οικονομοτεχνική μελέτη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας «φαίνεται από την πρώτη εικόνα που έχουμε ότι αυτό το πράγμα μπορεί να είναι βιώσιμο, το ονομάζουμε μάλιστα βιώσιμο καθαρισμό».

«20 δις ετησίως θέλουμε για να καθαρίζουμε τα ελληνικά δάση. Φαντάζεστε πόσο ωραίο θα είναι αυτά να μην κοστίζουν καθόλου και όχι μόνο να μην κοστίζουν, αλλά να προσφέρουν και θέσεις εργασίας;» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπένος.

Σε 1 ώρα και 10 λεπτά η διαδρομή Χαλκίδα-Ιστιαία

Όσο αφορά στην σημαντική παρέμβαση που έχει να κάνει με τον νέο οδικό άξονα στην περιοχή, ο κ. Μπένος σημείωσε ότι η Επιτροπή βρίσκεται σε καθημερινή διαβούλευση με το υπουργείο Υποδομών, πρόκειται να ανατεθεί η οριστική μελέτη της χάραξης του νέου δρόμου τις επόμενες εβδομάδες. «Αυτό σημαίνει ότι ο δρόμος από 2,5 ώρες- 3 παρά τέταρτο που είναι σήμερα από τη Χαλκίδα στην Ιστιαία, θα γίνει μία ώρα και δέκα λεπτά και με γεωμετρικά χαρακτηριστικά όπως είναι η περιφερειακή του Υμηττού» προσέθεσε.

Επιπλέον αναφέρθηκε στο όραμά του για την ολιστική λειτουργία των ΚΕΠ, επισημαίνοντας πως ό,τι εφαρμόζεται είναι πιλοτικό και θα μετά θα διαδοθεί σε όλη τη χώρα. «Τα ΚΕΠ λοιπόν που ονειρεύτηκα λειτουργούσαν ως υποκαταστήματα του κράτους, όπως οι τράπεζες. Δηλαδή ο πολίτης εμφανίζεται μόνο μία φορά. Ας υποθέσουμε ότι εμφανίζεται ένα νέο παιδί που θέλει να ανοίξει συνεργείο αυτοκινήτων και θέλει δέκα δικαιολογητικά. Τα δικαιολογητικά αυτά τα μαζεύει το κράτος, το ΚΕΠ δηλαδή και όχι ο πολίτης. Προβλέπεται ότι αν δεν γίνει σε μια προκαθορισμένη προθεσμία η ολοκλήρωση της υπόθεσής του, τότε πραγματικά θα παίρνει αποζημίωση από το κράτος» τόνισε ο κ. Μπένος.

Αναφορικά τέλος με το ζήτημα της πράσινης ανάπτυξης, ο κ. Μπένος έκανε λόγο για μια ενεργειακή κοινότητα που θα παράγει φθηνή ενέργεια, ένα νέο μοντέλο σε σχέση με ό,τι έχει γνωρίσει η χώρα μας ως σήμερα. «Αυτοπαραγωγή και αυτοκατανάλωση, είναι οι λέξεις κλειδιά. Το κάνει το ΚΑΠΕ με την ΕΕΤΑΑ, που είναι ο επιστημονικός βραχίονας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και με χρηματοδότηση από την Κεντρική Ένωση των Δήμων και ακριβώς θα είναι ένα μοντέλο το οποίο θα διαδοθεί μετά σε όλη τη χώρα» υπογράμμισε ο κ. Μπένος.

Πηγή: ertnews.gr

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr