Εύβοια: Πολιτικός καυγάς πάνω από καμμένα και πλημμυρισμένα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εύβοια: Πολιτικός καυγάς πάνω από καμμένα και πλημμυρισμένα

Μεγάλοι οι χρόνοι διαγωνισμών μελετών και δημοπράτησης έργων αλλά και υλοποίησης και παράδοσής τους στη χώρα μας, σημειώνει και το ΤΕΕ

Σε πολιτική διαμάχη εξελίσσεται η επαναλαμβανόμενη τραγωδία της Εύβοιας, η οποία σε διάστημα 2 μηνών επλήγη από πρωτοφανείς πυρκαγιές και καταστροφικές πλημμύρες.

Για ρεκόρ απομάκρυνσης και απόληψης των ιστάμενων και επικίνδυνων καμμένων κορμών μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου από τις καμμένες περιοχές της Εύβοιας έκανε λόγο ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας μιλώντας σήμερα Δευτέρα στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου στη Βουλή.

Είχαν προηγηθεί αιτιάσεις βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί καθυστερημένων αντιδράσεων, με αφορμή τις οποίες ο κ. Σκρέκας υπενθύμισε ότι σε περιπτώσεις πυρκαγιών επί της διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ, υπήρξαν μεγάλες καθυστερήσεις. Κι όλα αυτά την ώρα που οι πολίτες στην Εύβοια μετρούν ακόμα τις πληγές τους από τα δυο φαινόμενα που χτύπησαν ανελέητα την περιοχή, με το δεύτερο, αυτό της πλημμύρας, να θεωρείται βέβαια αναμενόμενο ύστερα από την καλοκαιρινή πύρινη λαίλαπα που κατέκαψε εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα στο βόρειο τμήμα του νομού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, που παρουσιάστηκαν και στη Βουλή, μέσα σε διάστημα λίγων ημερών, εκατοντάδες δασεργάτες από τους Δασικούς Συνεταιρισμούς και τους Αναγκαστικούς Δασικούς Συνεταιρισμούς της περιοχής ξεκίνησαν την απόληψη της καμένης παρόδιας βλάστησης. Παράλληλα έως τις 2 Σεπτεμβρίου ολοκληρώθηκε η εκπόνηση της αναγνωριστικής μελέτης για όλη την καμένη περιοχή, για τον προσδιορισμό και ιεράρχηση των αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων.

Ειδικά για την περιοχή της Βόρειας Εύβοιας, οι Δασικές Υπηρεσίες ανέλαβαν την εκπόνηση των μελετών των αντιπλημμυρικών έργων και στη συνέχεια την υλοποίησή τους, δίχως να εμπλέξουν τις κατά περίπτωση αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία.

Με ταχύτατες διαδικασίες, όπως επισημαίνει το υπουργείο, εξασφαλίστηκε και η απαραίτητη χρηματοδότηση για τη στήριξη των Δασικών Συνεταιρισμών της περιοχής. Στις 9 Σεπτεμβρίου εγκρίθηκαν πιστώσεις ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ για τα Δασαρχεία Λίμνης και Ιστιαίας, ενώ μέσω του νεοσύστατου θεσμού του «Αναδόχου Αποκατάστασης και Αναδάσωσης» εξασφαλίστηκαν κονδύλια άνω των 2,3 εκατομμυρίων ευρώ για τη χρηματοδότηση αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων σε τρεις κρίσιμες υδρολογικές λεκάνες της περιοχής.

Συνολικά, στις πυρόπληκτες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας εργάζονται 16 Δασικοί Συνεταιρισμοί από διαφορετικές περιοχές της χώρας, με περισσότερους από 700 δασεργάτες για την υλοποίηση έργων αποκατάστασης και προστασίας. Έως τώρα έχουν ολοκληρωθεί οι εξής εργασίες:

  • 34.000 μέτρα κορμοδεμάτων.
  • 1.000 μέτρα κλαδοπλεγμάτων.
  • 2.000 μέτρα σανιδότοιχων.
  • 700 μέτρα κορμοφραγμάτων.

Παράλληλα, συνεχίζεται η εκπόνηση των μελετών αντιδιαβρωτικών – αντιπλημμυρικών έργων με βάση την ιεράρχηση των περιοχών σύμφωνα με την αναγνωριστική μελέτη. Μέχρι την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου, είχαν ολοκληρωθεί από τα οικεία Δασαρχεία και εγκριθεί από τη Διεύθυνση Δασών Ευβοίας πέντε μελέτες αντιδιαβρωτικών και μία αντιπλημμυρικών έργων για εκτάσεις που υπάγονται στο Δασαρχείο Λίμνης. Αντίστοιχα, έχουν ολοκληρωθεί και εγκριθεί τρεις μελέτες αντιδιαβρωτικών και μία αντιπλημμυρικών για περιοχές που υπάγονται στο Δασαρχείο Ιστιαίας.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr