Κακοκαιρία – Θεσσαλία: Έρχονται αλλαγές στην πολιτική προστασία και ανασχηματισμός – Βαρύ το κλίμα για δύο υπουργούς
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κακοκαιρία – Θεσσαλία: Έρχονται αλλαγές στην πολιτική προστασία και ανασχηματισμός – Βαρύ το κλίμα για δύο υπουργούς

Πριν από την παρουσία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ το ερχόμενο Σαββατοκύριακο ή το αργότερο, μετά την πρώτη φάση της διαχείρισης και την επιστροφή του από τις ΗΠΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δρομολογεί αλλαγές στην κυβέρνηση

Πριν από την παρουσία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ το ερχόμενο Σαββατοκύριακο ή το αργότερο, μετά την πρώτη φάση της διαχείρισης και την επιστροφή του από τις ΗΠΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δρομολογεί αλλαγές στην κυβέρνηση και διορθώσεις στη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού, μετά τις καταστροφές από την κακοκαιρία στην Θεσσαλία.

Δυόμισι μήνες μετά την επανεκλογή της ΝΔ στη διακυβέρνηση της χώρας, οι αστοχίες και τα κενά που αναδείχτηκαν στις πυρκαγιές, την πρόσφατη τραγωδία στον Πειραιά και τώρα στις πλημμύρες από την κακοκαιρία στην Θεσσαλία, ωθούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε πρωτοβουλίες σε δύο τομείς:

Πρώτον σε παρεμβάσεις στην πολιτική προστασία – με αναδιάρθρωση του υπηρεσιακού σχεδιασμού, πρόσληψη ειδικών επιστημόνων και νέο πλαίσιο για την συμμετοχή του στρατού στις έκτακτες ανάγκες

Δεύτερον σε διορθωτικές κινήσεις στη σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Βαρύ το κλίμα στο Μαξίμου για Κικίλια και Βαρβιτσιώτη

Η χθεσινή απουσία του υπουργού Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης Βασίλη Κικίλια από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Λάρισα και την εξαγγελία των μέτρων στήριξης, προκάλεσε πολλές συζητήσεις και “στοιχήματα” ότι ο ανασχηματισμός είναι προ των πυλών.

Το γεγονός ότι το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας εκπροσώπησαν οι δύο υφυπουργοί, κ.κ. Τριαντόπουλος και Τούρνας, και όχι και ο πολιτικός τους προϊστάμενος, είναι ενδεικτικό του άσχημου κλίματος που υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου για τον κ. Κικίλια.

Βαρύ αντίστοιχα είναι και το κλίμα και για τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο, στον οποίο πολλοί χρεώνουν αστοχίες, από την εποχή της φωτιάς που έκαψε μέρος της αεροπορικής βάσης στην Αγχίαλο του Βόλου, έως και στην αργοπορία στην παρέμβαση του στρατού στις καταστροφικές πλημμύρες.

Σε επίπεδο υπουργών, στο “στόχαστρο” βρίσκεται και ο υπουργός Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης με αφορμή την πρωτοφανή τραγωδία στο λιμάνι του Πειραιά με τον άδικο θάνατο του 36χρονου Αντώνη Καρυώτη και τις ατυχείς δηλώσεις του που ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων.

Πληροφορίες αναφέρουν δε, ότι ήδη έχει… αποφασιστεί και ποιος θα είναι ο διάδοχος του.

Απαντήσεις για όλα δεσμεύεται ο Πρωθυπουργός

Για απαντήσεις για όλα, παρέπεμψε ο Πρωθυπουργός το Σαββατοκύριακο, στη συμπρωτεύουσα, στο πλαίσιο της παρουσίας του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Πολλοί είναι αυτοί που στοιχηματίζουν ότι ως το Σάββατο, θα έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της διαχείρισης της κρίσης σε κάθε επίπεδο, και όσον αφορά στον συντονισμό για τη στήριξη των πλημμυροπαθών αλλά και σε… πολιτικό επίπεδο, με τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

“Αυτές οι δύο κινήσεις είναι αλληλένδετες. Οι ευθύνες πρέπει να προσωποποιηθούν” εκτιμά, μιλώντας στο newsit.gr “γαλάζιο” στέλεχος, δηλώνοντας εξαιρετικά ανήσυχο για τις κοινωνικές αντιδράσεις γύρω από την διαχείριση της πρωτοφανούς θεομηνίας από το κράτος.

Στο Στρασβούργο την Τρίτη ο Πρωθυπουργός, ζητά ευρωπαϊκή βοήθεια

“Θέλω να γνωρίζουν όσες και όσοι συμπολίτες μας είδαν τις περιουσίες τους, είτε να καταστρέφονται, είτε να παθαίνουν μεγάλες ζημιές, ότι το κράτος θα είναι δίπλα τους και θα είναι δίπλα τους γρήγορα” διεμήνυσε χθες ο Πρωθυπουργός από τη Λάρισα, κάνοντας γνωστό ότι την Τρίτη θα μεταβεί στο Στρασβούργο, επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου, για συνάντηση με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

“Θα χρειαστούμε και την αρωγή της Ευρώπης” τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος επιδιώκει να εξεταστούν όλοι οι πιθανοί τρόποι με τους οποίους θα βοηθήσουν οι Βρυξέλλες τη χώρα μας για αυτή την καταστροφή, η οποία, θα τονίσει, ό,τι συνδέεται άμεσα με την κλιματική κρίση και απαιτεί η Ευρώπη “να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων”.

Ειδικό Ταμείο συγκροτεί η κυβέρνηση

Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα Ειδικό Ταμείο με εθνικούς πόρους, αρωγή από την Ε.Ε. (με κονδύλια από ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης κ.α.) αλλά και δάνεια με ευνοϊκούς όρους από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, με διττό σκοπό: να προωθηθούν άμεσα οι αποζημιώσεις στους πληγέντες και να ξεκινήσουν το συντομότερο οι παρεμβάσεις στα έργα υποδομής.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις το ύψος των κονδυλίων που απαιτούνται αγγίζουν τα 2 δισ. ευρώ.

Πηγή: newsit.gr

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr