Καραμανλής- Βουλή: Nα μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας για τη σύγκρουση τρένων στα Τέμπη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καραμανλής- Βουλή: Nα μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας για τη σύγκρουση τρένων στα Τέμπη

Όπως τόνισε εκ νέου, ανέλαβε την ευθύνη που του «αναλογεί» και ζήτησε να μιλήσουν όλοι στη γλώσσα της αλήθειας, μακριά από μικροκομματικές σκοπιμότητες

Ο Κώστας Καραμανλής μίλησε στη Βουλή, για πρώτη φορά μετά την σιδηροδρομική τραγωδία με την σύγκρουση των δύο τρένων στα Τέμπη, που στοίχισε τη ζωή σε 57 συνανθρώπους μας και συγκεκριμένα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

Όπως τόνισε εκ νέου, ανέλαβε την ευθύνη που του «αναλογεί» και ζήτησε να μιλήσουν όλοι στη γλώσσα της αλήθειας, μακριά από μικροκομματικές σκοπιμότητες

Ο τέως υπουργός, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Συγκλόνισε τη χώρα η τραγωδία των Τεμπών. Δεν πρέπει να ξεχαστεί. Όσοι βρισκόμαστε εδώ έχουμε απέναντι τις οικογένειες των θυμάτων αλλά και την κοινωνία, να αναλάβουμε ο καθένας τις ευθύνες του, να αφήσουμε έξω από αυτό το θέμα τις μικροκομματικές σκοπιμότητες. Όσα πω θα έχουν τεκμηρίωση, δεν πρέπει να κάνουμε επιλεκτική επιλογή εγγράφων. Η επιλογή του χρόνου και του χώρου σηματοδοτεί την προσωπική και πολιτική μου ηθική. Εδώ έγινε η πρώτη τοποθέτησή μου, στη Βουλή, ήταν επιλογή μου. Ελάχιστοι μίλησαν με πυξίδα την αλήθεια. Ξεκαθαρίζω ότι λίγες ώρες μετά την τραγωδία παραιτήθηκα γιατί στον τομέα πολιτικής μου εποπτείας συνέβη μια ανείπωτη τραγωδία. Ούτε είχα ούτε έχω κάποια εξάρτηση από κυβερνητική θέση. Έμαθα να είμαι πιστός στο καθήκον. Παραιτήθηκα κόντρα στην πολιτική πεπατημένη. Δεν ζήτησα παραιτήσεις υφισταμένων. Η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης θα μείνει κενό γράμμα αν δεν συνοδευτεί από αναζήτηση ευθυνών σε όλο το εύρος, ποια λάθη, παραλείψεις σημειώθηκαν, τι θα γίνει για να μην υπάρξει άλλη τραγωδία. Χρέος μας είναι να φωτιστεί η αλήθεια και σε αυτό θέλω να συμβάλω σήμερα. Σας παραθέτω τα πρωτόκολλα της σύμβασης 717. Παραδόθηκε λειτουργικά μόνο το 18%». Συνεχίζοντας, υπογράμμισε ότι το 2019, πριν από τη φωτιά, δεν ήταν πλήρως λειτουργικό το σύστημα τηλεδιοίκησης στη Λάρισα.

Ωστόσο, στην τραγωδία των Τεμπών, όπως είπε ο πρώην υπουργός- ο σταθμάρχης μπορούσε να χαράξει τη διαδρομή ηλεκτρονικά, αλλά δεν το έκανε.

«Ακόμη κι αν είχε ολοκληρωθεί το ETCS θα είχε αποφευχθεί, αυτό δεν ισχύει», είπε.

«Από τη στιγμή που ο σταθμάρχης επέλεξε να χαράξει τη διαδρομή χειροκίνητα, όποιο σύστημα κι αν λειτουργούσε, δεν θα είχε αποτρέψει το ατύχημα, όφειλε να είχε χαράξει ηλεκτρονικά την πορεία, όπως είχαν κάνει οι υπόλοιποι νωρίτερα. Ενώ είχε ξεχάσει και σε λάθος θέση τα κλειδιά», τόνισε ο κ. Καραμανλής.

Ολα τα συστήματα ακόμα και τα πιο άρτια καταλήγουν στους ανθρώπους τα χειρίζονται ή όπως στην περίπτωση εδώ στους ανθρώπους που επιλέγουν να μην τα χειρίζονται, συμπλήρωσε.

«Δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα ότι στο σταθμό Λάρισας δεν υπήρχε τηλεδιοίκηση, χρησιμοποιήθηκε στις 22:12 της 28ης Φεβρουαρίου, ήταν σε λειτουργία μία ώρα πριν το δυστύχημα. Το σύστημα τηλεδιοίκησης αποδεικνύεται και από το μαύρο κουτί», πρόσθεσε ο κ. Καραμανλής.

Ο κ. Καραμανλής υποστήριξε ότι «δικλείδα ασφαλείας» ήταν οι δύο σταθμάρχες που θα έπρεπε να είναι μαζί με τον νέο σταθμάρχη στη Λάρισα.

Ακόμη υποστήριξε πως «δικλείδα ασφαλείας» ήταν και τα 12 λεπτά που μπορούσε να δει στον πίνακα ότι το τρένο ήταν σε λάθος πορεία,

«Ομως δυστυχώς ούτε αυτό το είδε»., συνόψισε.

«Όλοι οφείλουμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Ποτέ στη ζωή μου δεν κρύφτηκα», δήλωσε ο τέως υπουργός Μεταφορών.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr