Έχει περάσει ένας και πλέον χρόνος από την πλημμύρα του Αυγούστου του 2020, στους ποταμούς Λήλαντα και Μεσσάπιο στην Εύβοια που κόστισε τη ζωή σε 8 ανθρώπους και προκάλεσε καταστροφές σε εκατοντάδες σπίτια, αυτοκίνητα, μικρές-μεσαίες επιχειρήσεις και χωράφια/αγροκτήματα.
Η τραγωδία αυτή οφείλεται στην αντιλαϊκή πολιτική που ευθύνεται για τη χρόνια έλλειψη έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, όπως και στην έλλειψη άμεσου σχεδίου για τη διάσωση των ανθρώπινων ζωών. Οι ευθύνες της τωρινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων και διαχρονικά των Περιφερειακών και Δημοτικών αρχών, είναι μεγάλες.
Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Πέρασαν 12 χρόνια από την πλημμύρα του 2009, στο Ληλάντιο πεδίο, μεσολάβησαν πυρκαγιές, η έλλειψη αντιπλημμυρικής υποδομής οδήγησε στη νέα πλημμύρα το 2020, με οδυνηρά αποτελέσματα.
Σήμερα παραμένουν τα ίδια προβλήματα. Μπήκε το Φθινόπωρο του 2021 και δεν έχει ληφθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο για τη θωράκιση των πληγέντων περιοχών, δεν έχουν προχωρήσει καν οι αναγκαίες παρεμβάσεις οριοθέτησης και διευθέτησης (από τον ορεινό όγκο μέχρι τη θάλασσα) των ρεμάτων των δύο ποταμών.
Τα χρονοδιαγράμματα που εξήγγειλαν η κυβέρνηση και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για την έναρξη των αντιπλημμυρικών έργων αποδείχθηκαν “κούφια λόγια”.
Όπως πληροφορηθήκαμε, στις αρχές του Ιουνίου, 10 μήνες μετά τις πλημμύρες, παρουσιάστηκε στο Δήμο Χαλκιδέων μία “μελέτη” για αντιπλημμυρικά στο Λήλαντα ποταμό που είχε εκπονηθεί το 2005, δηλαδή πριν και από την προηγούμενη μεγάλη πλημμύρα του 2009.
Το παιχνίδι της μετάθεσης ευθυνών από την κυβέρνηση στην περιφέρεια και στους δήμους και το αντίστροφο χρησιμοποιείται ως μέσο παραπλάνησης του λαού.
Η αποκατάσταση στη γκρεμισμένη γέφυρα των Φύλλων καθυστέρησε δραματικά και τίθεται το ερώτημα πότε θα αρχίσει η ανέγερση της νέας γέφυρας. Οι κάτοικοι περιμένουν από το Σεπτέμβριο του 2020, παράλληλα κινδυνεύουν η ζωή και οι περιουσίες τους.
Οι κυβερνήσεις και η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζουν τις ανάγκες του λαού ως κόστος. Δίνονται τεράστια ποσά στα μεγάλα συμφέροντα, στους οικονομικούς ομίλους για να αυξήσουν την κερδοφορία τους. Αυτή την πολιτική πλήρωσαν οι πλημμυροπαθείς και οι πυρόπληκτοι της Εύβοιας, αυτή η πολιτική βρίσκεται πίσω από τη δραματική καθυστέρηση της πραγματοποίησης των κατάλληλων έργων στο Λήλαντα και το Μεσσάπιο ποταμό.
Οι κάτοικοι αγωνίζονται ακόμα να αποκαταστήσουν τις ζημιές, βασιζόμενοι στις δικές τους δυνάμεις, έχουν υποστεί μεγάλη οικονομική ζημιά. Οι αρχικές εξαγγελίες της κυβέρνησης δεν ανταποκρίνονταν στις ανάγκες των πληγέντων. Ανακοινώθηκαν επιδόματα – ψίχουλα για τις πληγείσες κύριες οικίες, αποκλείοντας τις δεύτερες κατοικίες. Οι δηλώσεις για πλήρη αποκατάσταση της αγροτικής παραγωγής ήταν τουλάχιστον ανεπαρκείς, οι αποζημιώσεις δε περιελάμβαναν το 100% των καταστροφών. Στους αγρότες δόθηκαν αποζημιώσεις για τη σοδειά που έχασαν, μόνο για τα στρέμματα που ήταν ασφαλισμένα στον ΕΛΓΑ. Δεν έχουν αποζημιωθεί ακόμη για έγγειο κεφάλαιο, εξοπλισμό και εγκαταστάσεις, για να δοθεί η όποια αποζημίωση ζητούνται κατάθεση φωτογραφιών από τα κτήματα και αποδεικτικά αγοράς των μηχανημάτων (που μπορεί να μην υπάρχουν αν καταστράφηκαν στην πλημμύρα), ζητούνται αποδεικτικά επισκευής για ζημιές που μπορεί να μην επισκευάστηκαν ελλείψει εισοδήματος φέτος. Δεκάδες επαγγελματίες αποζημιώθηκαν ελάχιστα με ένα εφάπαξ επίδομα από το κράτος.
Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί, τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για:
· Την επείγουσα πραγματοποίηση των έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης από τις πηγές ως τις εκβολές των ποταμών Λήλαντα και Μεσσάπιο;
· Την ανέγερση της γέφυρας των Φύλλων;
· Την άμεση καταβολή των επιδομάτων έκτακτης ανάγκης σε όσους αποκλείστηκαν και την αποζημίωση όλων στο 100% της ζημιάς που έχουν υποστεί;
Οι Βουλευτές
Μαρίνος Γιώργος
Μανωλάκου Διαμάντω
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr