ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΚΕ Εύβοιας: Ένας χρόνος μετά τις καταστροφικές πλημμύρες σε Ληλάντιο και Μεσσάπια

ΚΚΕ Εύβοιας: Ένας χρόνος μετά τις καταστροφικές πλημμύρες σε Ληλάντιο και Μεσσάπια
Τι αναφέρει η Τομεακή Επιτροπή του ΚΚΕ Εύβοιας στην ανακοίνωση που εξέδωσε

Ένας χρόνος μετά τις καταστροφικές πλημμύρες σε Ληλάντιο και Μεσσάπια η Τομεακή Επιτροπή ΚΚΕ Εύβοιας αναφέρει τα παρακάτω:


»Ήταν μία από τις μέρες που οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους βιώνουν με απίστευτα βίαιο τρόπο την καταστροφή που προκαλεί ο καπιταλιστικός τρόπος ανάπτυξης. 8 άνθρωποι νεκροί, οι κόποι μιας ζωής παραδομένοι στο νερό και στη λάσπη και υποδομές κατεστραμμένες. Το νερό παρέσυρε ανεξέλεγκτα ό,τι έβρισκε μπροστά του, εξαιτίας των εγκληματικών ελλείψεων σε πρόληψη και αντιπλημμυρική προστασία.

Και αν ακούστηκαν πολλά από την κυβέρνηση και τους κάθε λογής αρμόδιους, για τα «ακραία καιρικά φαινόμενα» και την «απρόβλεπτη πλημμύρα», δεν είναι σε καμία περίπτωση ικανά να κρύψουν την πραγματική αιτία, την πηγή του κακού. Σήμερα, ένα χρόνο μετά, οι κάτοικοι που δίνουν τη μάχη για να επουλώσουν τις πληγές τους, είναι οι αδιάψευστοι μάρτυρες ότι προτεραιότητα του αστικού κράτους δεν είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της λαϊκής περιουσίας, αλλά των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων.

Οι κάτοικοι αγωνίζονται να αποκαταστήσουν ό,τι μπορούν

βασιζόμενοι στις δικές τους δυνάμεις

Εξ αρχής οι εξαγγελίες της κυβέρνησης δεν ανταποκρίνονταν στις ανάγκες των πληγέντων. Ανακοίνωσαν επιδόματα – ψίχουλα στις πληγείσες κύριες οικίες, αποκλείοντας τις Β’, δηλαδή το 1/3 από αυτές. Οι δηλώσεις για πλήρη αποκατάσταση της παραγωγικής δραστηριότητας του πρωτογενούς τομέα, ήταν τουλάχιστον υποκριτικές από τη στιγμή που ομολογούσαν ότι οι αποζημιώσεις δε θα περιλαμβάνουν το 100% των καταστροφών. Δεκάδες επαγγελματίες αποζημιώθηκαν ελάχιστα με ένα εφάπαξ επίδομα από το κράτος. Ο κανονισμός του «Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ» απέκλεισε την αποζημίωση ιδιωτών, δηλαδή λαϊκών νοικοκυριών, μικρομεσαίων αγροτών και αυτοαπασχολούμενων.

Εμπαιγμός από Κυβέρνηση – Περιφέρεια

Και οι Δήμοι έχουν ευθύνη

Τα χρονοδιαγράμματα που εξήγγειλαν κυβέρνηση και περιφέρεια για την έναρξη των αντιπλημμυρικών έργων ήταν κούφια λόγια. Έστησαν φιέστα με την υποδοχή του Πρωθυπουργού στη Χαλκίδα δίνοντας συγχαρητήρια ο ένας στον άλλον για την “άριστη συνεργασία” κράτους και τοπικής αυτοδιοίκησης στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κακοκαιρίας “Θάλεια”. Όμως στις αρχές Ιούνη, 10 μήνες μετά τις πλημμύρες, η Περιφέρεια έστειλε στο Δήμο Χαλκιδέων μία “μελέτη” για αντιπλημμυρικά στο Λήλαντα που ήταν από το 2005, δηλαδή πριν και από την προηγούμενη μεγάλη πλημμύρα του 2009.

“Γραφειοκρατία” -όπως επικαλούνται- στα αντιπλημμυρικά έργα

Τα ολοκληρωμένα αντιπλημμυρικά έργα, σε όλο το μήκος των ποταμών,  αντιμετωπίζονται ως κόστος. Γι αυτό και 11 μήνες μετά δεν έχουν γίνει επικαιροποιήσεις στις μελέτες του Λήλαντα και του Μεσσάπιου. Περιφέρεια και Δήμοι εφαρμόζουν τις κατευθύνσεις ΕΕ και κυβερνήσεων, δεν υλοποιούν τα αντιπλημμυρικά έργα μια δεκαπενταετία, γιατί σύμφωνα με τη λογική του “κόστους – όφελους” της ΕΕ και των κυβερνήσεων “είναι πιο αποδοτικό να αποζημιώνεις την περιουσία του φτωχού παρά να κάνεις προληπτικά αντιπλημμυρικά έργα”.

Ταχύτητα στα επενδυτικά σχέδια

Δόθηκε προτεραιότητα σε έργα που θα συμφέρουν το κεφάλαιο, όπως είναι οι παρακάμψεις Αμάρυνθου και Ψαχνών, βλέπε επίσκεψη πρωθυπουργού στη Χαλκίδα και συνάντηση Δημάρχου Χαλκιδέων με Υπουργό Υποδομών. Ούτε καν για τις γκρεμισμένες γέφυρες σε Φύλλα και Ψαχνά δεν έχουν αρχίσει εργασίες ένα χρόνο μετά. Οι πόροι του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027 για την Περιφέρεια Στερεάς ανέρχονται στα 403.288.795 ευρώ. Όμως τα κονδύλια αυτά “δεν κατευθύνονται για προστασία από τις φυσικές καταστροφές”, απάντησε ο αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας. Τα δις του Ταμείου Ανάκαμψης, επίσης, με βάση την κατεύθυνση της ΕΕ και της κυβέρνησης προορίζονται για να τα ξεκοκαλίσουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι της “Πράσινης ανάπτυξης” και της “ψηφιακής οικονομίας”.

Ο λαός της Εύβοιας να μην το βάλει κάτω!

Η πείρα ενός χρόνου δείχνει πως μόνο η οργανωμένη δράση των πληγέντων και η αλληλεγγύη των υπόλοιπων εργαζομένων μπορεί να επιβάλει μέτρα ανακούφισης, όπως η απαλλαγή από λογαριασμούς νερού και η αποζημίωση βοηθητικών χώρων.

Ένα χρόνο μετά δεν έχει γίνει κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας! Σήμερα επιβάλλεται η ένταση της πάλης για τη μαζική διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων που έχουν τεθεί από τις επιτροπές αγώνα των κατοίκων των πληγέντων περιοχών.

Σήμερα η επιστήμη και η τεχνολογία δίνει τη δυνατότητα στον άνθρωπο να βρεθούν λύσεις έτσι ώστε ούτε να πνίγεται σε μία καταιγίδα, ούτε να καίγεται σε μία φωτιά. Η ολοκληρωμένη προστασία της ζωής, της ασφάλειας και της περιουσίας των λαϊκών οικογενειών, προϋποθέτει τη σύγκρουση με τις αιτίες που μας έφεραν ως εδώ, προϋποθέτει ένα άλλο δρόμο ανάπτυξης που θα έχει στο επίκεντρο τις κοινωνικές ανάγκες και όχι τα κέρδη των λίγων.

Καλούμε τους εργαζόμενους, το λαό της Εύβοιας, να δυναμώσει αποφασιστικά την πάλη του. Αποφασιστικά να παλέψει διεκδικώντας:

  • Να αποζημιωθούν στο σύνολο τους όλες οι ζημιές που καταγράφονται από τις πλημμύρες που έπληξαν το νομό στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Να είναι αποκλειστική μέριμνα και ευθύνη του κράτους η οργάνωση της πολιτικής προστασίας με καθορισμένους ρόλους για όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και κρατικά όργανα.
  • Να υλοποιηθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπλημμυρικής προστασίας με άμεση εκκίνηση όλων των απαραίτητων έργων».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr