Η μάχη κατά της πανδημίας είναι μία μάχη που απαιτεί από τους πολίτες να «μένουν σπίτι», επιδεικνύοντας τον μέγιστο βαθμό συλλογικής ευθύνης και από την Πολιτεία να είναι παρούσα στην ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και στην αντιμετώπιση των συνεπειών αυτής της υγειονομικής κρίσης σε εργασία και οικονομία.
Όπως κάθε κρίση, έτσι και αυτή, που είναι μια υγειονομική κρίση, χτυπά με μεγαλύτερη ένταση τους πιο αδύνατους βιολογικά (ηλικιωμένους, χρόνιους ασθενείς), αλλά και οικονομικά (μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους, πολύ μικρές επιχειρήσεις).
Στην Εύβοια η εικόνα δεν διαφέρει πολύ από τηνυπόλοιπη χώρα. Οι πολίτες στη συντριπτική τους πλειοψηφία πειθαρχούν στα μέτρα περιορισμού της πανδημίας, αλλά η Πολιτεία οφείλει να βελτιώσει τα αντανακλαστικά της στην ενίσχυση του ΕΣΥ και του κοινωνικού κράτους γενικότερα, ειδικά σε μια περίοδο που υπάρχει απόθεμα στα δημόσια ταμεία, έχουν χαλαρώσει οι δημοσιονομικοί περιορισμοί σε επίπεδο Ε.Ε., και συγκεντρώνει ευρεία κοινωνική και πολιτική συναίνεση η ανάγκη και ο στόχος ενίσχυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Συνεπώς:
Δεν μπορεί να συνεχίζεται η ανεπάρκεια των μέσων ατομικής προστασίας (απλές και ειδικές μάσκες, γάντια, γυαλιά, αντισηπτικά υγρά, ποδιές, στολές κλπ) των εργαζομένων στα νοσοκομεία και στις υπόλοιπες δημόσιες δομές υγείας. Σε αυτή την μάχη πρέπει να προστατευθεί το προσωπικό του ΕΣΥ (και ιδιαιτέρως το υγειονομικό προσωπικό πρώτης επαφής σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας, περιφερειακά ιατρεία,ΤΟΜΥ, ΕΚΑΒ, εργαστήρια) καθώς και οι συμβεβλημένο γιατροί με τον ΕΟΠΥΥ
Είναι κραυγαλέα πλέον η έλλειψη σχεδιασμού για μόνιμες προσλήψεις και η τακτική στελέχωσης του ΕΣΥκαι του ΕΚΑΒ με προσωπικό «μιας χρήσης» για τις ανάγκες της πανδημίας και μόνο. Η προοπτική μόνιμων θέσεων αποτελεί και ένα σήμα, ένα κίνητρο, ειδικά για το ιατρικό προσωπικό που έχει δείξει μειωμένη ανταπόκριση στο κάλεσμα του Υπουργείου Υγείας. Σε κάθε περίπτωση οι άνθρωποι που προστρέχουν αυτήν την δύσκολη περίοδο στην ενίσχυση του ΕΣΥ πρέπει με κάθε τρόπο να παραμείνουν στο σύστημα υγείας. Στην περιοχή της Εύβοιας με τις αυξημένες ανάγκες του νέου Νοσοκομείου Χαλκίδας, και την υποστελέχωση άλλων δομών του νησιού είναι ευκαιρία η πανδημία να αφήσει μία παρακαταθήκη σε ανθρώπινο δυναμικό για το ΕΣΥ.
Πρέπει άλλωστε να επιταχυνθεί ο βηματισμός ως προς τη λειτουργία του νέου Νοσοκομείου Χαλκίδας, τώρα είναι περισσότερο από ποτέ κρίσιμο να λειτουργήσει, προσθέτοντας σημαντικό αριθμό κλινών ΜΕΘ (μονάδας εντατικής θεραπείας) στο σύστημα υγείας.
Είναι λάθος σε αυτή τη φάση η μη ενσωμάτωση των δημόσιων δομών ΠΦΥ (Κέντρα Υγείας, ΤΟΜΥ, Περιφερειακά Ιατρεία) στο συνολικό σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Μεταξύ του «Μένουμε Σπίτι» και του νοσοκομείου υπάρχουν ενδιάμεσα επίπεδα φροντίδας που με την κατάλληλη προετοιμασία και αναδιοργάνωση πρέπει να ενεργοποιηθούν. Είναι αυτονόητο ότι η διαδικασία κάλυψης των μόνιμων θέσεων ιατρικού προσωπικού για τα Κέντρα Υγείας της Εύβοιας, που έχει ξεκινήσει εδώ και 14 μήνες, πρέπει να επιτέλους να ολοκληρωθεί και να επαναπροκηρυχθούν άμεσα, σε υψηλότερες βαθμίδες, όλες οι άγονες θέσεις.
Είναι επείγουσα ανάγκη να αναπτυχθούν υπηρεσίες κατ’ οίκον φροντίδας ευπαθών ομάδων, χρονίως πασχόντων, ηλικιωμένων και ανθρώπων με προβλήματα ψυχικής υγείας που χρειάζονται συστηματική παρακολούθηση και ολοκληρωμένη φροντίδα, αξιοποιώντας τις ομάδες υγείας των ΤΟΜΥ και των άλλων δομών του ΕΣΥ και υπηρεσιών της τοπικής αυτοδιοίκησης. Υπάρχουν επεξεργασμένο και εγκεκριμένο από τον Π.Ο.Υ. (Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας) σχέδιο για την ενεργοποίηση ενός ευρύτατου δικτύου Κινητών Μονάδων ΠΦΥ και Ψυχικής Υγείας. Τα περιστατικά συμπολιτών μας που πέθαναν αδιάγνωστοι και αβοήθητοι στα σπίτια τους, ήταν μια τραγική προειδοποίηση.
Είναι επίσης απαράδεκτη η έλλειψη στοιχειώδους και στοχευμένης μέριμνας και φροντίδας, ανεπάρκειας μέσων προστασίας και τήρησης στοιχειωδών κανόνων υγιεινής για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού,όπως είναι οι φιλοξενούμενοι σε γηροκομεία ή προνοιακά ιδρύματα, οι Ρομά, οι άστεγοι, οι πρόσφυγες-μετανάστες στις δομές φιλοξενίας, οι φυλακισμένοι, οι τοξικοεξαρτημένοι, που ζουν σε συνθήκες μαζικής διαβίωσης και συγχρωτισμού
Είναι επίσης προβληματική η συνεχιζόμενη ανεπάρκεια των διαγνωστικών tests για το δωρεάν διαγνωστικό έλεγχο της λοίμωξης από κοροναϊό. Απαιτείται να τεθεί υπό τον κεντρικό έλεγχο του Υπουργείου Υγείας η διαχείριση των εργαστηριακών ελέγχων που σχετίζονται με την πανδημία, με αποτύπωση των δυνατοτήτων του Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα και τη δημιουργία κοινών κανόνων και κριτηρίων για τη διενέργεια τους.
Χρειάζεται επίσης ειδική μέριμνα από την κυβέρνηση για τους ελευθεροεπαγγελματίες υγειονομικούς (κλινικούς και εργαστηριακούς γιατρούς, οδοντιάτρους, κλπ ) και για τη δυνατότητα τους να συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, επικουρικά προς το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, έχοντας στη διάθεση τους επαρκή μέσα ατομικής προστασίας. Σε αυτή τη μάχη δεν περισσεύει κανείς.
Προφανώς βιώνουμε μία πρωτόγνωρη κατάσταση κατά την οποία οφείλουμε να μείνουμε ψύχραιμοι, τηρώντας αυστηρά τις οδηγίες των δημόσιων αρχών. Οφείλουμε επίσης να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη. «Υιοθετούμε» τους γείτονες που μας χρειάζονται, στεκόμαστε αλληλέγγυοι σε κάθε συνάνθρωπο μας. Εμείς στηρίζουμε την καμπάνια «Αλληλεγγύη για Όλους» και σας καλούμε να μάθετε και να κάνετε περισσότερα (www.solidarity4all.gr & στο 210 3801921).
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr