Επιστολή στον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη απέστειλε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μαρκόπουλος, σχετικά με την κατάσταση των υγειονομικών μονάδων της Στερεάς Ελλάδας και τα προβλήματα που υπάρχουν.
«Η επιστολή μου αφορά την κατάσταση στις δομές Υγείας στους 5 νομούς της Στερεάς Ελλάδας και η πρωτοβουλία μου προκύπτει μέσα από την εκτίμηση στο πρόσωπό σου αλλά και την παράλληλη πορεία μας.
Η επιλογή μου να διεκδικήσω την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας μαζί με την ιατρική μου ιδιότητα, επιβάλλουν το ουσιαστικό μου ενδιαφέρον για το ζήτημα Υγείας στην Στερεά.
Έχουμε 8 Νοσοκομεία και 25 Κέντρα Υγείας για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες της Δημόσιας Υγείας και ενώ η κτιριακή κατάσταση στα Νοσοκομεία είναι καλή, αλλά λιγότερα καλή στα Κέντρα Υγείας, το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Οι επενδύσεις της πολιτείας σε εξοπλισμό και αναλώσιμα δεν μπορεί να φέρουν αποτελέσματα αν δεν υπάρχει το ανάλογο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Από τα 25 Κέντρα Υγείας, εργαστηριακές εξετάσεις και ακτινολογικές διαγνώσεις για τα επείγοντα τουλάχιστον περιστατικά δεν πραγματοποιούνται ούτε στα μισά, με αποτέλεσμα τα πάντα να πραγματοποιούνται σε 2-3 ώρες αργότερα σε κάποιο Νοσοκομείο, ανάλογα με τις αποστάσεις κάτι που συχνά είναι μοιραίο ή πάντως αυξάνει την θνησιμότητα και νοσηρότητα. Ιδιαίτερα για ορεινές/ημιορεινές περιοχές αυτό είναι ιδιαιτέρως σοβαρό (πχ. Αμφίκλεια, Δομοκός, Ιστιαία, φραγκίστα, Λιδωρίκι κλπ.) Επίσης η πολιτική αποσπάσεων προσωπικού από τα Κέντρα Υγείας προς τα Νοσοκομεία για κάλυψη αναγκών είναι μία ακόμα επιδείνωση των καταστάσεων που οι πολίτες αντιμετωπίζουν.
Στα Νοσοκομεία η κατάσταση είναι η εξής:
1) Κανένα δεν είναι πλήρες τραυματολογικό κέντρο ώστε να αντιμετωπίζει τα σοβαρά σύνθετα ζητήματα επομένως αυτό σημαίνει μετακινήσεις προς Αθήνα και Λάρισα.
2) Υπάρχουν σοβαρότατες ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό και πολλές κλινικές χωρίς διευθυντές με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό διοικητικά και επιστημονικά. Οι γιατροί συχνά αδυνατούν να συμπληρώσουν εφημερίες, με αποτέλεσμα να υπάρχουν είτε κενά κάλυψης ειδικότητας, είτε γιατροί που εργάζονται πάνω από 80 ή 90 ώρες/εβδομάδα, είτε βέβαια χωρίς άδεια ή κενά Σαββατοκύριακα. Σημειώνω ιδιαιτέρως την τεράστια έλλειψη αναισθησιολόγων σε όλα ανεξαιρέτως τα Νοσοκομεία που προκαλεί κυριολεκτικά «έμφραγμα» στον χειρουργικό τομέα.
3) Τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών πρακτικά απουσιάζουν ή λειτουργούν υπό μεγάλη πίεση χωρίς ανάλογο προσωπικό (κάτω του 60%).
4) Υπάρχει σοβαρή υστέρηση του ενδιαφέροντος της 5ης ΥΠΕ προς την Στερεά σε σχέση με την σπουδή στα ζητήματα της Θεσσαλίας. Δεν επιθυμώ να μπω σε λεπτομέρειες τις οποίες είμαι βέβαιος ότι το Υπουργείο σας γνωρίζει.
5) Η δομή του ΕΚΑΒ χρειάζεται περισσότερους σταθμούς ώστε να είναι πιο αποτελεσματικό και σίγουρα περισσότερο προσωπικό. Η διασπορά στάθμευσης ασθενοφόρων βοηθά την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη μεταφορά του επείγοντος στο οποίο ο χρόνος είναι κρίσιμος παράγων.
6) Το Νοσηλευτικό προσωπικό αυξήθηκε ευτυχώς λόγω αναγκών covid διότι χωρίς αυτή την αύξηση η κατάσταση θα ήταν εκρηκτική. Ωστόσο απαιτείται και άλλο προσωπικό μαζί βέβαια με την δέσμευση μονιμοποίησης των διετών συμβάσεων που έφερε η πανδημία.
Ωστόσο μπαίνοντας στην τουριστική περίοδο, που ευτυχώς αναμένεται ισχυρή, κάνω έκκληση και ζητώ άμεση προκήρυξη θέσεων με ταχείες διαδικασίες των κενών θέσεων στα Νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας, ώστε να μειωθεί η μεταφορά νοσηλευομένων ασθενών από την Στερεά σε Νοσοκομεία της Αθήνας, η οποία προσεγγίζει το 25-30% όσων επισκέπτονται τα ΤΕΠ των Νοσοκομείων και χρειάζονται νοσηλεία.
Η επιστολή μου επιθυμώ να εκληφθεί σαν συμβολή σε μία καλύτερη ποιότητα παροχής Υγείας για τον πολίτη. Ελπίζω να τύχει ανάλογης προσοχής».
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr