Κυριάκος Μητσοτάκης από την 85η ΔΕΘ: «Η χώρα δεν θα ξανακλείσει»
Τα νέα μέτρα για το σύνολο της κοινωνίας παρουσίασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στο πλαίσιο της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης η οποία εγκαινιάστηκε σήμερα.Από το πρωί του Σαββάτου (11.09), ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και το κυβερνητικό επιτελείο κινούνται σε ρυθμούς ΔΕΘ. Στις 20:00 του Σαββάτου (11.09), ο πρωθυπουργός παρουσίασε κατά την ομιλία του στα εγκαίνια της 85ης ΔΕΘ στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, το σχέδιο της κυβέρνησης για την κοινωνία.
Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη
«Προτεραιότητα οι νέοι, οικονομία για όλους»
«Νέες και νέοι φέτος είστε στην πρώτη σειρά γιατί είστε προτεραιότητα για την πατρίδα, είστε η γενιά που δοκιμάστηκε πολύ το τελευταίο χρονικό διάστημα, με το άγχος ότι θα ζήσετε μία ζωή χειρότερη από αυτήν των γονιών σας. Όμως, καμία χώρα δεν έχει μέλλον αν τα νέα παιδιά αισθάνονται ότι ο δρόμος τελικά θα κρύβει ευκαιρίες για λίγους και παγίδες για πολλούς. Η νέα Ελλάδα χρειάζεται νέους πρωταγωνιστές και αυτοί είστε εσείς», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο στο πλαίσιο της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
«Εδώ ανακοίνωσα πέρυσι την αγορά των 18 Ραφάλ που σύντομα θα γίνουν 24. Φέτος βρίσκομαι και πάλι εδώ για να ενώσω και να δώσω προοπτική, για να περιγράψω το σχέδιο μας για την Ελλάδα που αλλάζει, βαδίζει μπροστά και κοιτάζει ψηλά. Για να παρουσιάσω τα ακόμα περισσότερα που μπορούμε να επιτύχουμε μαζί από το 2022 και μετά. Η φετινή έκθεση καθοριστικός σταθμός επανεκκίνησης και σημείο αφετηρίας μίας συναρπαστικής δεκαετίας»,επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Δεσμεύτηκα προσωπικά πως κανείς δεν θα αντιμετωπίσει μόνος αυτήν τη θύελλα και με δίκαιο τρόπο κάναμε πράξη αυτήν μας τη δέσμευση. Δίπλα στην προστασία του εισοδήματος προστίθεται η ρεαλιστική ελπίδα βελτίωσης του», σημείωσε περαιτέρω.
Από το 3,6 στο 5,9% η ανάπτυξη της οικονομίας
«Μόλις την περασμένη Τρίτη ανακοινώθηκε ότι το ΑΕΠ σημείωσε άλμα 16,2%. Γι’ αυτό και σήμερα είμαι σε θέση να εξαγγείλω την αναθεώρηση του στόχου ανάπτυξης της οικονομίας από το 3,6 στο 5,9%», ανέφερε από τη ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός. Διαμήνυσε πως η ανάπτυξη είναι για όλους και κανείς δεν θα μείνει πίσω, προσθέτοντας πως «ενώ εν μέσω πανδημίας εκτυλίχθηκε ένα γιγάντιο πρόγραμμα προστασίας της εργασίας, δεν σταματήσαμε τις μεταρρυθμίσεις».
Μόλις χθες ανακοινώθηκε η πώληση του μειοψηφικού πακέτου του ΔΕΔΔΗΕ για 2,1 δισ. ευρώ, σημείωσε ο πρωθυπουργός και τόνισε: «Μας εξέπληξε όλους το ύψος του τιμήματος. Όλα αυτά αποτυπώνουν την εμπιστοσύνη των ξένων θεσμικών επενδυτών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας».
Έτοιμο το Μετρό Θεσσαλονίκης το 2023
Επίσης, ανέφερε πως το τεράστιο έργο της ανάπλασης του Ελληνικού ξεκίνησε, ο ΒΟΑΚ χαρίζει 35.000 νέες θέσεις εργασίας, το Μετρό Θεσσαλονίκης θα είναι έτοιμο στα τέλη του 2023 και ότι στην Αθήνα η γραμμή 4 του Μετρό θα εξυπηρετεί περί το ένα εκατομμύριο επιβάτες όταν ολοκληρωθεί.
«Το είπαμε το κάναμε, η Ελλάδα αλλάζει, αυτός είναι ο απολογισμός της προηγούμενης διετίας, και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε, μαθαίνοντας από τα λάθη μας με γνώμονα την αλήθεια, κάνοντας, όπου και όταν πρέπει και την αυτοκριτική μας.Πλουσιότερη Ελλάδα σημαίνει πλουσιότεροι Έλληνες. Και σε αυτόν τον δρόμο συναντιόμαστε με τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία της προόδου. Μιλώ για την μεγάλη πλειονότητα των πολιτών που απορρίπτει την αχρείαστη πόλωση. Αυτή που αναγνωρίζει στην ευθύνη την άλλη όψη της ελευθερίας. Η ατομική επιτυχία δεν μπορεί να οδηγεί στην αμετροέπεια και την αλαζονεία. Θα βαδίζουμε πάντα μπροστά και θα κοιτάμε ψηλά» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Τα μέτρα για τους νέους – Επίδομα πρόσληψης 1.200 ευρώ
Αναφερόμενος στους νέους ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε πως θα παλέψει για ένα καλύτερο αύριο και εισηγήθηκε ένα ειδικό πλαίσιο δράσης για τη νεολαία, το οποίο θα συζητηθεί απευθείας με τους νέους.
Η πρώτη πρωτοβουλία, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη αφορά στους νέους που θα προσληφθούν για πρώτη φορά, οι οποίοι θα λάβουν επίδομα 1.200 ευρώ, «νέοι έως 29 ετών που προσλαμβάνονται για πρώτη φορά θα ενισχύονται από την πολιτεία για 6 μήνες με 1.200 ευρώ. Τα 600 θα κατευθύνονται στον εργοδότη και τα υπόλοιπα απευθείας στους νέους».
Παράλληλα ανακοίνωσε πως από το 2022 οι επιδοτούμενες θέσεις εργασίας αυξάνονται από τις 100.000 στις 150.000, ενώ το φοιτητικό επίδομα επεκτείνεται και για τους 28.000 σπουδαστές των δημοσίων ΙΕΚ.
Επίσης, εξήγγειλε πως από τον Ιανουάριο του 2022 μηδενίζονται τα τέλη κινητής επικοινωνίας και τα τέλη για τα δεδομένα, ενώ από το 2022 καθιερώνεται μόνιμα η ψηφιακή κάρτα νέων. «Αυτή η κάρτα θα συνδυάζει την ψυχαγωγία των νέων αλλά και την εργασιακή τους κατάρτιση», είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Τα μέτρα και οι φοροελαφρύνσεις
Παράλληλα ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε μείωση ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων.
Ιδιώτες και επιχειρήσεις θα πληρώνουν τέλη 10% κινητής τηλεφωνίας από το 2022, ανέφερε ακόμα ο πρωθυπουργός και προσέθεσε: «Από 1/1 καταργείται ο φόρος στις γονικές παροχές και δωρεές έως 800.000 ευρώ. Μία ακόμη επιβάρυνση γίνεται παρελθόν. Η απαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης θα ισχύσει και για το 2022 για τον ιδιωτικό τομέα, το ίδιο και η μείωση κατά 3% των ασφαλιστικών εισφορών. Στις επιχειρήσεις ο φόρος πέφτει στο 22% και μάλιστα σε μόνιμη βάση. Μειώνεται αμέσως στο μισό ο φόρος για τη συγκέντρωση κεφαλαίου. Καθιερώνουμε υπερεκπτώσεις για πράσινο κεφάλαιο. Μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που συγχωνεύονται στο εξής θα φορολογούνται με μόνο 15,5%. Το μέτρο θα ισχύσει για τρία χρόνια, είναι σημαντικό να ισχυροποιηθούν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις».
«Μειωμένος ΦΠΑ του 13% και στα γυμναστήρια και τις σχολές χορού. Επεκτείνεται για ακόμη 3 μήνες το επιτυχημένο πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ. Θα παρουσιάσουμε το ολοκληρωμένο μας σχέδιο για τον ΕΝΦΙΑ στη συζήτηση του προϋπολογισμού. Τα περισσότερα νοικοκυριά θα πληρώσουν το 2022 μικρότερο ΕΝΦΙΑ από το 2021» τόνισε περαιτέρω.
«Τον Δεκέμβριο σε όλους τους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα καταβάλλουμε το διπλάσιο ποσό από αυτό που θα λάμβαναν κανονικά. Μια πράξη ανακούφισης πριν τις γιορτές σε αυτούς που το έχουν περισσότερο ανάγκη», συνέχισε.
Τα μέτρα για τις ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά και στο ρεύμα
Αναφορικά με τις ανατιμήσεις ο Πρωθυπουργός αναλύοντας το σχέδιο της κυβέρνησης, «αυτά είναι τα δεδομένα που απλώνουν την πρώτη ασπίδα προστασίας στις ανατιμήσεις, παγκόσμιο φαινόμενο, που ελπίζω να αποδειχθεί παροδικό στις συνέπειες του. Σίγουρα δεν θα μείνουμε παρατηρητές, τρεις θα είναι οι απαντήσεις μας: στοχευμένα μέτρα χαμηλού ΦΠΑ σε καφέ και μεταφορές, δεύτερον αυστηρότατη τήρηση του νόμου περί ανταγωνισμού και αισχροκέρδειας, τρίτον η παροχή κρατικής στήριξης απέναντι σε ανατιμήσεις που επηρεάζουν κάθε νοικοκυριό».
Ειδικά στο θέμα της αύξησης του ηλεκτρικού ρεύματος, ο Πρωθυπουργός είπες πως, «η Ελλάδα συγκροτεί ταμείο ενεργειακής μετάβασης, όπου θα διατεθούν 150 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό σημαίνει πρακτικά πως θα απομειωθούν ή και θα εξαφανιστούν οι αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Η επιλογή αυτή δείχνει πως η κυβέρνηση ξέρει και μπορεί να απαντά σε κάθε πρόκληση. Και ότι η ΔΕΗ έχει την δύναμη να προστατεύσει τους πελάτες της.Η επιδότηση θα αφορά σε πρώτη φάση έως το τέλος του έτους. Θα αφορά και επιχειρήσεις που λειτουργούν με ρεύμα χαμηλής τάσης».
Δείτε περισσότερα εδώ
Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr