Συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο μετά από αίτημα της Λαϊκής Συσπείρωσης το πρόβλημα της ύδρευσης στο δήμο.
Η Λαϊκή Συσπείρωση Κύμης Αλιβερίου έφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο το «διαχρονικό πρόβλημα με την ύδρευση στον δήμο» το οποίο και συζητήθηκε κατόπιν του σχετικού αιτήματος της παράταξης.
Διαβάστε την παρέμβαση:
«Σήμερα, όμως, υπάρχει η δυνατότητα για ένα πραγματικά σύγχρονο σχέδιο αξιοποίησης των υδάτινων πόρων, χωρίς επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων! Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό και συμπερασματικά βγήκε από την χθεσινή ζήτηση είναι ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη και είναι ασυμβίβαστη με καθαρό, φθηνό και επαρκές νερό! Στον 21ο αιώνα, με την τεχνολογία να έχει κάνει τεράστια άλματα, αντιμετωπίζουμε ακόμα βασικά προβλήματα όπως της υδροδότησης, που θα μπορούσαν να έχουν λυθεί και να έχουν βελτιώσει ουσιαστικά το επίπεδο διαβίωσης. Ζούμε σε ένα νησί που παράγει κάθε χρόνο τεράστιο πλούτο αλλά την ίδια στιγμή οι υποδομές (και) της ύδρευσης και η ποιότητα του νερού παραμένουν πολύ πίσω από τις ανάγκες μας.
Προϋπόθεση για να ανοίξει ο δρόμος για φιλολαϊκή διαχείριση του νερού είναι η ανάπτυξη αγώνων που θα στοχεύουν στη συνολική ανατροπή της πολιτικής εμπορευματοποίησης του νερού, της πολιτικής που επιτρέπει την επιχειρηματική δράση με κριτήριο το κέρδος, τόσο από ιδιωτικούς ομίλους όσο και από δημοτικές και δημόσιες επιχειρήσεις. Σε αυτό το δρόμο μπορούν σήμερα να διεκδικηθούν και να επιτευχθούν κάτω από τη λαϊκή πίεση ορισμένες λύσεις στα φλέγοντα προβλήματα της υδροδότησης».
Ακολουθεί ολόκληρη η τοποθέτηση του Κ. Κέκη.
«Το νερό νεράκι λένε κυριολεκτικά πολλά χωριά σε όλες τις δημοτικές ενότητες. Για την κατάσταση αυτή ασφαλώς και φέτος “δεν φταίει το κακό το ριζικό μας”. Η περιοχή μας, σε ό,τι αφορά το νερό, είναι προικισμένη από τη φύση όσο λίγες. Θυμίζουμε ότι η κεντρική Εύβοια είναι σε υψηλή θέση σε βροχοπτώσεις σε όλη την Ελλάδα και διαθέτει ποταμιά και πηγές ικανές να υδροδοτήσουν όλο το νησί.
Παρόλα αυτά στην Κύμη, στην κεντρική πλατιά, δεν είχε νερό για 4 ημέρες οι καταστηματάρχες ωρύονται όπως και πριν ένα μηνά αντίστοιχο πρόβλημα υπήρχε και στα Κριεζά. Η απαράδεκτη κατάσταση που βιώνουμε και το 2022 από την μη ύπαρξη νερού όπως και χιλιάδες κάτοικοι και επισκέπτες του Δήμου μας είναι το αποτέλεσμα μιας διαχρονικής πολιτικής. Μιας πολιτικής που έχει την υπογραφή όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων δεκαετιών και των διορισμένων ή εκλεγμένων τους στελεχών ως νομάρχες, περιφερειάρχες και δήμαρχος. Από το κάδρο των υπευθύνων δεν απουσιάζει φυσικά και ο σημερινός δήμαρχος και ο προηγούμενος δήμαρχος του Δήμου Κύμης Αλιβερίου οι οποίοι έχουν διαχειριστεί πάνω από 30 χρόνια το θέμα του νερού.
Το “έργο” όλων των παραπάνω είναι:
- οι ανεπαρκείς και μη λειτουργικές υποδομές
- το πεπαλαιωμένο δίκτυο με τις τεράστιες διαρροές,
- η έλλειψη προσωπικού στην ύδρευση,
- η μη αξιοποίηση των φυσικών αποθεμάτων νερού.
Παρά τα διαπιστωμένα προβλήματα έχουμε δει κατά το παρελθόν και ελπίζω να μην γίνει και σήμερα ο σημερινός δήμαρχος να ρίχνει την ευθύνη στον προηγούμενο και να συνεχίζετε το γαϊτανάκι των ευθυνών αναμεταξύ σας.
Πίσω από την αναποτελεσματικότητα που οδηγεί στο να ξεροσταλιάζουμε υπάρχει ένα τεράστιο παιχνίδι συμφερόντων και αυτό θα πρέπει να αναδειχτεί στο οποίο εμπλέκονται πολιτικές δυνάμεις, εταιρείες που εμπορεύονται το νερό, κατασκευαστικοί όμιλοι και ενδιαφερόμενοι διαχειριστές έργων ύδρευσης. Απώτερος στόχος της συνειδητής όξυνσης της “δυσκολίας” εξασφάλισης από το κεντρικό και τοπικό κράτος του νερού είναι το να πλασαριστεί ως “ώριμο φρούτο σωτηρίας” η ιδιωτικοποίηση του. Μια τέτοια προοπτική έχει πολλούς “μνηστήρες” τόσο για την κατασκευή όσο και τη λειτουργία του όποιου έργου.
Το κύριο, βέβαια, σήμερα είναι ότι ως Δήμος βρισκόμαστε σε μια ιδιότυπη κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Μπορεί να μην το έχει συνειδητοποιήσει η δημοτική αρχή αλλά χιλιάδες άνθρωποι υποφέρουν από την έλλειψη του νερού. Είναι λοιπόν επιτακτικό να υπάρξουν άμεσες ενέργειες αντιμετώπισης της κατάστασης και δεν λεμέ ότι δεν γίνονται τεράστιες προσπάθειες από το προσωπικό που πάντα δίνει το καλύτερο εαυτό του για επισκευές βλαβών, προμήθεια ανταλλακτικών ή μηχανημάτων, μεταφορά νερού, εξασφάλιση εργατοτεχνιτών κλπ. Δεν ζητάμε από τη δημοτική αρχή τίποτα περισσότερο από τα αυτονόητα.
Άποψή μας είναι, ωστόσο, πως και τα προβλήματα του νερού αναδεικνύουν την ανάγκη αλλαγής της υφιστάμενης πολιτικής κατάστασης. Είναι σαφές πως δεν πρόκειται να “πιούμε νερό” όσο “ποτίζεται” η αντιλαϊκή πολιτική που έχει περικόψει την χρηματοδότηση του κράτους για το νερό και η δημοσιά επιχείρηση νερού (ΔΕΥΑ Κ-Α) λειτουργεί με ιδιωτικά κριτήρια και περιμένει από τα τιμολόγια των πολίτων να καλύψει τις ανάγκες τις.
Κατά τη διάρκεια των περσινών καλοκαιρινών μηνών και ειδικά τον Αύγουστο η υδροδότηση στην περιοχή της Παραλία Κύμης ήταν ιδιαίτερα ελλιπής. Η τουριστική περιοχή αντιμετωπίζει την απαράδεκτη αυτή κατάσταση εδώ και χρόνια. Συνεχείς διακοπές νερού για το μεγαλύτερο μέρος του χωριού. Ιδιαίτερα για τις περιοχές Στέρνα και Φαλάργιο, οι μόνιμοι κάτοικοι αλλά και οι λουόμενοι, που κατέκλυσαν στην κυριολεξία την περιοχή πέρσι για τις διακοπές τους, δεν είχαν νερό για ολόκληρο το μήνα, με αποτέλεσμα να είναι έντονες οι διαμαρτυρίες τους. Παρατηρούμε με ιδιαίτερη ανησυχία ότι τα θέματα που αφορούν το χωριό αντιμετωπίζονται με αδράνεια και ολιγωρία από τους ιθύνοντες.
Για το λόγο αυτό ζητάμε να απαντηθούν τα κάτωθι ερωτήματα:
– Πως θα διασφαλίσετε την ύδρευση στην Παραλία της Κύμης και στην Κύμη; Ποιος επιβλέπει το δίκτυο, αντλίες, βλάβες; κλπ.
– Τι προτίθεστε να κάνετε με τον καθαρισμό των δεξαμενών και πότε;
– Υπάρχει σχεδιασμός για την σταδιακή αντικατάσταση των σωληνώσεων σε βάθος τετραετίας με χρονοδιάγραμμα εργασιών;.
– Γίνονται οι μετρήσεις της ποιότητας και της υγειονομικής κατάστασης του νερού; Από ποιον γίνονται; Κοινοποιούνται, έστω και διαδικτυακά, ώστε να μπορούν να βλέπουν όλοι την κατάσταση του;
– Έχει σχεδιαστεί μελέτη για την αποχέτευση στην Παραλία Κύμης η οποία είναι επιβεβλημένη και λόγω των πολλών καταστημάτων που πληρώνουν μεγάλα ποσά για να αδειάζουν τους βόθρους;.
– Αν προτίθεστε να αποζημιώσετε τις επιχειρήσεις της παράλιας στην Κύμη και τους δημότες για την μεταφορά των λυμάτων στο βιολογικό του Αλιβερίου.
– Αν προτίθεστε να αποζημιώσετε τις επιχειρήσεις και τους δημότες που κατά την περσινή περίοδο πλήρωσαν από την τσέπη τους ιδιωτικές υδροφόρες για να ανταπεξέλθουν στην έλλειψη νερού.
Θεωρούμε ότι κανένα πρόβλημα δεν πρόκειται να λυθεί εάν η αγανάκτηση δεν έχει στόχο την διεκδίκηση και ανατροπή της διαχείρισης του νερού που θα βάλει μπροστά τις ανάγκες του λαού και τα δικαιώματά του».
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr