Μητσοτάκης: Aυτά είναι τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε για τους αγρότες
«Δεν φοβηθήκαμε να βγούμε στο πεδίο, να μιλήσουμε με τους πληγέντες, να αντιμετωπίσουμε και την οργή τους» είπε.«Η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το πετρέλαιο επεκτείνεται και το 2024», εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής μιλώντας στην «ώρα του πρωθυπουργού», στο πλαίσιο των κινήσεων στήριξης του αγροτικού κόσμου της χώρας που δρομολογεί η κυβέρνηση.
«Το μέτρο έρχεται σε συνεννόηση με το ΥΠΟΙΚ καθώς η οικονομία πάει καλά» επισήμανε.
Νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι δεν σύρθηκε η κυβέρνηση στη Βουλή ως αποτέλεσμα της ερώτησης του κ. Χαρίτση, αλλά είναι η τρίτη φορά που βρίσκεται στη Βουλή για την αποκατάσταση των πληγέντων της Θεσσαλίας.
Χαρακτηριστικά, σημείωσε: «Είναι μια ευκαιρία η ερώτηση για να δούμε συνολικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας».
Αρχικά τόνισε ότι επιλέγει την προσέγγιση από την ένταση, ενώ μίλησε για δύο προτεραιότητες, ήτοι:
- Στήριξη των κατοίκων για να συνεχίσουν τη ζωή και τις δραστηριότητές τους
- Ανακατασκευή των υποδομών που διέλυσε η ορμή του νερού
Ο ίδιος μίλησε για «μια άσκηση χρονοβόρα και κοστοβόρα, για την οποία θα απαιτηθούν κονδύλια 3,3 δισ. σε βάθος τετραετίας». Είπε ότι οι αποζημιώσεις θα φτάσουν πιθανώς σε ύψος το 1 δισ. ευρώ.
Ακόμη, έκανε λόγο για την επανεγκατάσταση των χωριών Μεταμόρφωση και Βλοχός Καρδίτσας.
Για τα σχολεία της περιοχής, είπε ότι θα έχουν πλήρως αποκατασταθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο, με δωρεά των Ελλήνων εφοπλιστών. Επισήμανε ότι «δεν υπάρχει σήμερα μαθητής στη Θεσσαλία που να μην παρακολουθεί μαθήματα».
«Δεν φοβηθήκαμε να βγούμε στο πεδίο, να μιλήσουμε με τους πληγέντες, να αντιμετωπίσουμε και την οργή τους» είπε.
Για τις αιτήσεις αποζημιώσεων, είπε ότι από 28.000 αιτήσεις λείπουν βασικά δικαιολογητικά, ενώ υπενθύμισε τις αυτοψίες σε υποδομές, ούτως ώστε να αποκατασταθούν.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι τα έργα μετά την κακοκαιρία «Ιανός» άντεξαν στην κακοκαιρία “Daniel”. «Είναι σημαντικό να πάψουν να αναπαράγονται ψέματα» παρατήρησε, ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη μόνιμης αποκατάστασης όλων των υποδομών.
Για τη χρηματοδότηση των 3,3 δισ. ευρώ, υπενθύμισε ότι διαπραγματεύτηκε μεγαλύτερη ευελιξία από το νέο ΕΣΠΑ. Πρόσθεσε ότι ο ενιαίος φορέας διαχείρισης υδάτων θα έρθει στη Βουλή εντός του μήνα και ζήτησε τη στήριξη όλης της αντιπολίτευσης για τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση,
Μέχρι το τέλος του μήνα, είπε, ότι θα παραδοθεί το πόρισμα των Ολλανδών εμπειρογνωμόνων για την «επόμενη μέρα» στη Θεσσαλία.
Ανάμεσα σε άλλα, τόνισε ακόμη:
«Θα ήταν ευχής έργον αν σήμερα καταλήγαμε σε κάποιες κοινές θέσεις για την αναγέννηση της Θεσσαλίας. Απαιτεί ρεαλισμό και συντονισμό φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης. Κυρίως όμως απαιτεί πόρους και συνέπεια (…) Βιώσαμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Η πολιτεία ήταν μεν παρούσα με επάρκεια και αυταπάρνηση απέναντι στον άνισο πόλεμο με την κλιματική κρίση, έγιναν λάθη που αναγνωρίστηκαν (…)».
Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr