Στο επίκεντρο της συνάντησης θα είναι η ενέργεια και ο συντονισμός μιας ενιαίας θέσης ενόψει του κρίσιμου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα, δήλωσαν την Πέμπτη ιταλικές κυβερνητικές πηγές.
Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Pedro Sanchez, θα συναντηθεί με τους ομολόγους του από την Ιταλία, Mario Draghi και την Πορτογαλία, Antonio Costa ενώ ο Έλληνας Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει μέσω τηλεδιάσκεψης λόγω του ότι βρέθηκε θετικός στην COVID-19, επιβεβαίωσαν οι πηγές, όπως μεταδίδει η Euractiv. Η κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία θα είναι επίσης στην ημερήσια διάταξη.
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Κάναμε ένα σημαντικό βήμα προς τη διαμόρφωση, μιας ευρωπαϊκής απάντησης στη δραματική αύξηση της τιμής της ενέργειας. Συμμετείχα μέσω τηλεδιάσκεψης εξαιτίας της ασθένειάς μου. Όμως αυτό δεν εμπόδισε καθόλου τη συζήτση για ένα ζήτημα κορυφαίας σημασίας για την οικονομία και την κοινωνική συνοχή. Μιλώ για τις συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και τις ανατιμήσεις διεθνώς. Κυρίως τις εξωφρενικές ανατιμήσεις στην ενέργεια. Κοινή μας πεποίθηση είναι πως η αντιμετώπιση τέτοιας πρόκλησης που αφορά τα πιο φτωχά στρώματα απαιτεί κοινή ευρωπαϊκή απάντηση. Δράσεις που θα προφυλάσσουν την κοινωνία τουλάχιστον μέχρι τον τερματισμό του πολέμου. Οι λύσεις δεν μπορεί να είναι μόνο εθνικές. Κάθε χώρα έχει δρομολογήσει το δικό της π΄ρόγραμμα για στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών.
Επαναλαμβάνω αυτό που είπαν και οι υπόλοιποι. Δεν αρκούν οι εθνικές πρωτοβουλίες. Προτείνουμε σε πρώτη φάση εναρμονισμένες πολιτικές παρεμβάσεις απέναντι σε κερδοσκοπικές τάσεις. Οι αγορές, όλοι πιστεύουμε στις ελεύθερες αγορές, αλλά πρέπει να ακολουθούν τους νόμους προσφοράς και ζήτησης αλλιώς έρχεται παρέμβαση. Τέτοια παρέμβαση εισηγούμαστε οι τέσσερις χώρες. Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να υπάρξουν αποφάσεις άμεσα, να δράσουμε υπέρ της Ευρώπης και των Ευρωπαίων. Δεν γίνεται να απαντάμε μαζί στη Ρωσία και όχι στην οικονομία. Πρόκειται για κίνδυνο που απειλεί την ανάκαμψη. Είναι νάρκη στην ευρωπαϊκή ιδέα, μπορεί να ξυπνήσει τον εφιάλτη του λαϊκισμού. Δεν πρέπει να δούμε τα ίδια φαινόμενα
Συμφωνήσαμε ότι το κείμενο που πιστεύουμε ότι θα εγκρίνουμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι φιλόδοξο. Τα γεγονότα στην Ουκρανία δείχνουν την ανάγκη ισχυρής ΕΕ, συνεργασίας με το ΝΑΤΟ, ζητήματα που θα μας απασχολήσουν έντονα. Όπως και η αύξηση των εθνικών αμυντικών προϋπολογισμών. Γίνονται για κοινό, ουσιαστικό ευρωπαϊκό σκοπό. Θέλω να εκφράσω δημόσια τον αποτροπιασμό μου για ΄όσα συμβάινουν σήμερα στη Μαριούπολη».
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr