Μητσοτάκης: Βλέπουμε το «τέλος του τούνελ» στην κρίση της πανδημίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Βλέπουμε το «τέλος του τούνελ» στην κρίση της πανδημίας

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης του Κυριάκου Μητσοτάκη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ. Γιατί λήφθηκε η απόφαση για το σκληρό lockdown στην Αττική. “Θα ανοίγουμε και θα κλείνουμε αν χρειαστεί”. “Μέχρι τέλος Μαρτίου θα έχουν γίνει 1.700.000 εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού”.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε την πρώτη του συνέντευξη μετά την απόφαση για το σκληρό lockdown στην Αττική, λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης του κορονοϊούεκφράζοντας ωστόσο την αισιοδοξία του ότι πλησιάζοντας προς το Πάσχα, θα φτάνουμε στο τέλος αυτής της… περιπέτειας. Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι “αν χρειαστεί, θα ανοίγουμε και θα κλείνουμε”, ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα νέου μνημονίου και παραδέχθηκε ότι ήταν λάθος του η εικόνα από την Ικαρία που βγήκε προς τα έξω, καθώς αδίκησε τις προθέσεις του και πλήγωσε τους πολίτες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, λέγοντας χαρακτηριστικά πως δεν… επηρεάζεται από τις εξάρσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τόνισε πως δεν υπάρχει καμία συζήτηση για αποστρατικοποίηση νησιών και γκρίζες ζώνες.

Η συνέντευξη του Πρωθυπουργού

“Αυτό που μας ανησύχησε ήταν η αύξηση των νοσηλειών στην Αττική. Αυτή η επιδημία έχει την τάση να ξεφεύγει από τον έλεγχο πολύ γρήγορα. Προτίμησα να πάρω δραστικά μέτρα για να απαλλαγούμε από αυτά πιο γρήγορα”, είπε αρχικά ο Πρωθυπουργός.

Και συνέχισε: “Δεν βλέπουμε απλά το φως στην άκρη του τούνελ, αλλά βλέπουμε το τέλος του τούνελ”.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι πρέπει να γίνονται αυστηροί έλεγχοι στους χώρους εργασίας. “Ο βαθμός συμμόρφωσης των πολιτών στα μέτρα είναι πολύ καλύτερος από άλλες χώρες”.

“Τα επιδημιολογικά δεδομένα επέτρεπαν το άνοιγμα του λιανεμπορίου, οπότε δεν θεωρώ ότι ήταν λάθος το άνοιγμα του”, είπε στη συνέχεια.

“Θα ανοίγουμε και θα κλείνουμε, αν χρειαστεί”

“Μακάρι να μην χρειαστεί να ξανακλείσουμε και οι δυόμιση εβδομάδες να είναι αρκετές για την Αττική. Θα εξετάσουμε αύριο με τους ειδικούς τα δεδομένα στη Θεσσαλονίκη. Οι τρεις εβδομάδες που λειτούργησε το λιανεμπόριο ήταν πολύ σημαντικές. Θα ανοίγουμε και θα κλείνουμε, αν χρειαστεί”, είπε, ερωτηθείς για τον χαρακτηρισμό “βεντάλια” που χρησιμοποίησε για τα μέτρα.

Για την πίεση στο ΕΣΥ, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι υπάρχει πρόβλημα στα Περιφερειακά Νοσοκομεία, αλλά “κάναμε το καλύτερο που μπορούσαμε”.

“Τράβηξα… αυτιά υπουργών”

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις υπουργών που… μπέρδευαν τους πολίτες, ο Πρωθυπουργός απάντησε: “Οποιοδήποτε μήνυμα δεν είναι συνεπές ή είναι αυτοαναιρούμενο δημιουργεί πρόβλημα. Θέλω να είμαι σαφής: αν υπήρξαν τέτοια φαινόμενα στο παρελθόν, που υπήρξαν, θα διορθωθούν. Διορθώνονται. Οι υπουργοί έχουν υποχρέωση να υπηρετούν την κεντρική γραμμή. Στην τελευταία απόφαση υπήρχε διχογνωμία. Και η απόφαση φτάνει σε μένα και αυτή την απόφαση πρέπει να υπηρετούν οι υπουργοί. Πιστεύω ότι από εδώ και πέρα θα δείτε μεγαλύτερη συμμόρφωση και ίσως λιγότερες παρουσίες”.

Οι εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι κοντά στο Πάσχα “θα φτάνουμε στο τέλος αυτής της περιπέτειας”.

Ο σάλος με την Ικαρία

“Δεν νομίζω ότι το λέει κανείς εκδρομή αναψυχής. Θα δεχθώ απόλυτα ότι η εικόνα πλήγωσε τους πολίτες και αδίκησε τους λόγους της επίσκεψης. Συνεπώς σημαίνει ότι κάτι έγινε λάθος. Και δεν θα επαναληφθεί. Αλλά δεν γίνεται να παίρνει το θέμα της διαστάσεις που πήρε, την ώρα που η αξιωματική αντιπολίτευση καλούσε σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Καταλαβαίνω γιατί ενοχλήθηκε ο κόσμος. Αλλά από αυτό μέχρι αυτή την τεράστια βαβούρα, αν η μόνη κριτική που μπορεί να μας ασκήσει η αντιπολίτευση είναι για την ταράτσα στην Ικαρία, σημαίνει ότι κάνουμε κάτι καλά. Είμαι ανοιχτός στην κριτική, αλλά δεν πρόκειται να φτάσουμε στο άλλο άκρο. Δεν πρόκειται να δεχτώ από κανέναν ότι ο Μητσοτάκης πήγε διακοπές”.

Κεφάλαιο “οικονομία”

“Πρόβλημα δανεισμού και χρηματοδότησης των αναγκών μας δεν έχουμε και δεν θα έχουμε”, είπε αμέσως μετά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκαθαρίζοντας πως “δεν υπάρχει κανένα ζήτημα νέου μνημονίου”.

“Είμαι πολύ αισιόδοξος για την επόμενη μέρα της οικονομίας, αλλά θα πρέπει να κρατήσουμε τις επιχειρήσεις ζωντανές και να τις στηρίξουμε”.

Ο τουρισμός

“Από το Ισραήλ μπορεί να έχουμε τουρισμό από τον Απρίλιο. Όσο προχωρούν οι εμβολιασμοί, θα είναι πιο εύκολο. Ο τουρισμός θα είναι σε καλύτερα επίπεδα από το 2020…”.

Η τραγωδία στο Μάτι

“Το Μάτι δεν θα το ξεχάσουμε ποτέ. Ήταν μία από αυτές τις τραγωδίες που μας σημάδεψε. Η Δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλειά της, παρακολουθώ τις εξελίξεις, δεν μπορώ να παρέμβω. Αλλά, γίνεται μία σοβαρή δουλειά για την αποκατάσταση της περιοχής και επενδύουμε στην Πολιτική Προστασία που είναι πλέον η μέρα με τη νύχτα. Φυσικές καταστροφές θα έχουμε. Αλλά να είμαστε πολύ πιο έτοιμοι. Ήταν αφόρητος ο κυνισμός στην πολιτική και υπηρεσιακή διαχείριση”.

Τα ελληνοτουρκικά

“Είδα τις δηλώσεις Ερντογάν. Όποιος οξύνει δεν έχει το δίκιο με το μέρος του. Εμείς μένουμε στις θέσεις μας. Υπάρχει πλαίσιο για την Κύπρο, διζωνική, δικοινοτική Ομοσπονδία. Έχω ξαναδεί εξάρσεις του Ερντογάν. Εύχομαι η σημερινή έξαρση, να ήταν έξαρση της στιγμής. Έχουμε την Ευρώπη με το μέρος μας. Δεν υπάρχει καμία συζήτηση για αποστρατικοποίηση και γκρίζες ζώνες. Έχουμε περάσει πολλές εντάσεις με την Τουρκία.

Ξέρουμε να υπερασπιζόμαστε το δίκαιό μας. Έχουμε αποδείξει στην πράξη ότι μπορούμε να κάνουμε συμφωνίες αμοιβαία επωφελείς με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο. Ταυτόχρονα, έχουμε αποδείξει κιόλας ότι υπερασπιζόμαστε είτε τα σύνορά μας στον Έβρο είτε ενισχύουμε την αποτρεπτική μας δυνατότητα, χωρίς να ρωτήσουμε και να πάρουμε την άδεια κανενός.

Εγώ θέλω πάντα να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο. Δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω ότι Ελλάδα και Τουρκία είμαστε γείτονες, είμαστε «καταδικασμένοι» να ζούμε μαζί. Έχουμε περάσει από πολλές εντάσεις και από πολλές τρικυμίες, καλές, κακές περιόδους. Νομίζω ότι πρέπει να αφήσουμε το κακό 2020 πίσω μας και να δούμε πώς το 2021 μπορούμε να επενδύσουμε σε μία πιο θετική ατζέντα, να συζητήσουμε με ειλικρίνεια το βασικό θέμα το οποίο μας χωρίζει.

Αποτελεί επιτυχία -πιστεύω- και για την Ελλάδα και μία ένδειξη ωριμότητας της ελληνικής κοινής γνώμης το γεγονός ότι λέμε ξεκάθαρα ότι αν διαφωνούμε για το θέμα αυτό να πάμε στο Διεθνές Δικαστήριο. Όταν πάει κανείς σε ένα Διεθνές Δικαστήριο ξέρει ότι μπορεί να μην πετύχει το μέγιστο των διεκδικήσεών του. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Όμως το λέμε και το εννοούμε γιατί πιστεύουμε ότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Και αποδείξαμε ότι μπορούμε τέτοιες συμφωνίες να τις κάνουμε, όπως κάναμε με την Αίγυπτο, όπως κάναμε με την Ιταλία. Με την Αίγυπτο ήταν πολύ πιο δύσκολη, πιο σύνθετη”.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι “υπήρχαν στιγμές μεγάλης έντασης, ειδικά τον Αύγουστο, ανησυχίας, απόλυτης επαγρύπνησης. Αλλά όχι, δεν θα σας έλεγα ότι φτάσαμε ένα βήμα πριν από το επεισόδιο. Νομίζω ότι υπήρχε η ωριμότητα, όταν το θερμόμετρο χτύπησε κατακόκκινο, να κάνουμε ένα βήμα πίσω. Όχι να κάνουμε εμείς, να κάνουν όλοι οι εμπλεκόμενοι ένα βήμα πίσω”.

Για τη δήλωση Ερντογάν “Μητσοτάκη τώρα θα γνωρίσεις τους τρελούς Τούρκους”, σχολίασε: “Τους τρελούς Τούρκους τους ανέφερε κι εχθές. μιλώντας για τον Πρόεδρο Macron. Τα έχουμε ξαναδεί αυτά. Η τρέλα δεν μας οδηγεί πουθενά. Η Ελλάδα δεν δέχεται απειλές, δεν απειλείται, δεν εκβιάζεται από κανέναν. Θεωρώ ότι ήταν μία ρητορική έξαρση της στιγμής, εξάλλου τα έχω ξανακούσει αυτά, τα «Δεν θα μιλήσουμε» και μετά, «Θα μιλήσουμε» και μετά «Μπορεί να μιλήσουμε» και κάποια στιγμή θα μιλήσουμε, δεν έχω καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Αλλά αμφιβάλλω ότι αυτή τη στιγμή οι συνθήκες είναι ακόμα ώριμες για μια τέτοια συνάντηση”.

Η επόμενη μέρα

Ερωτηθείς τι είναι αυτό που τον αγχώνει περισσότερο στη σημερινή Ελλάδα και αν νιώθει άτυχος καθώς εκλέχθηκε με άλλο πρόγραμμα, αλλά κλήθηκε να διαχειριστεί άλλες καταστάσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε:

“Όπως ξέρετε, τα γεγονότα δεν τα καθορίζουμε. Από την άλλη, ήταν μία δοκιμασία προσωπική για εμένα, μία δοκιμασία και για τη χώρα, όλες αυτές οι απανωτές και ενίοτε ταυτόχρονες κρίσεις.

Νομίζω ότι τις διαχειριστήκαμε καλά, και την εθνική κρίση και την κρίση του προσφυγικού και την πανδημία και τις οικονομικές επιπτώσεις και τις φυσικές καταστροφές. Ναι, πράγματι, στο 2020 έπεσαν πολλά μαζί. Πιστεύω όμως ότι βγαίνουμε με μία αίσθηση αυτοπεποίθησης.

Και είναι ενδιαφέρον, δεν μου αρέσει, δεν ασχολούμαι πολύ με τις δημοσκοπήσεις, αλλά μου έκανε εντύπωση μία ερώτηση που είδα εάν είμαστε αισιόδοξοι ή απαισιόδοξοι. Εν μέσω όλης αυτής της πρωτοφανούς κρίσης η πλειοψηφία των Ελλήνων, περισσότεροι είναι αισιόδοξοι από ό,τι είναι απαισιόδοξοι. Το κρατώ αυτό. Και μέσα στην ανθρώπινη τραγωδία της πανδημίας, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι άνθρωποι πολλοί -σχεδόν 6.000- έχουν χάσει τη ζωή τους και κάθε απώλεια είναι μία τραγωδία, μέσα από αυτή την τραγωδία ανακαλύψαμε πράγματα για τον εαυτό μας. Επαναξιολογήσαμε προτεραιότητες, είδαμε ενδεχομένως τα μικρά πράγματα τα οποία κάνουν τη διαφορά.

Είμαι σίγουρος ότι και εσείς περάσατε από αυτή την εσωτερική διαδικασία. Αυτά είναι σημαντικά για την επόμενη ημέρα. Είναι σημαντικό να περάσουμε σε έναν άλλο τρόπο ενδεχομένως ζωής, οικονομικού μοντέλου, όπου τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδος -που δεν είναι μόνο αυτό που θα αποκαλούσαμε ο «άκρατος καταναλωτισμός» αλλά η ποιότητα των ανθρώπινων σχέσεων, το φως, ο ήλιος που έχουμε, η ομορφιά του τοπίου μας, η προστασία του φυσικού και του πολιτιστικού περιβάλλοντος- όλα αυτά ξαφνικά αποκτούν μία ξεχωριστή σημασία και πρέπει να τα αξιοποιήσουμε. Να τα αξιοποιήσουμε και οικονομικά αλλά και για να αισθανθούμε εμείς οι ίδιοι καλύτεροι, πιο ευτυχισμένοι την επόμενη ημέρα.

Άρα άτυχος-τυχερός θα έλεγα από μίας πλευράς, γιατί νομίζω ότι μερικές φορές μπορείς να κάνεις μεγάλες αλλαγές όταν δεν έχεις μεγάλες κρίσεις, αλλά όταν έχεις μεγάλες κρίσεις οφείλεις να τις εκμεταλλευτείς για να κάνεις μεγάλες αλλαγές. Και έχω πρόθεση να κάνουμε αυτές τις μεγάλες αλλαγές στην πατρίδα μας.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr