Νέα μέτρα για την επανεκκίνηση της εστίασης ζητά ο Θ. Ζεμπίλης από Χ. Σταϊκούρα και Α. Γεωργιάδη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα μέτρα για την επανεκκίνηση της εστίασης ζητά ο Θ. Ζεμπίλης από Χ. Σταϊκούρα και Α. Γεωργιάδη

Νέα μέτρα για την επανεκκίνηση της εστίασης ζητά ο Θ. Ζεμπίλης από Χ. Σταϊκούρα και Α. Γεωργιάδη

Επανασχεδιασμό των κριτηρίων ένταξης στο Πρόγραμμα «Επανεκκίνηση της Εστίασης» και νέα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο χώρο της εστίασης ζητά ο Βουλευτής Ευβοίας κ. Θανάσης Ζεμπίλης με Ερώτησή του προς τους συναρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα και Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη. Ο κ. Ζεμπίλης, παραθέτοντας στατιστικά στοιχεία για τον κλάδο της εστίασης στην Εύβοια, τονίζει ότι με τις υφιστάμενες προϋποθέσεις του προγράμματος ενδέχεται να αποκλειστούν πολλές επιχειρήσεις από την ενίσχυση και αποτελεί επιτακτική ανάγκη να γίνουν διορθώσεις. Πιο συγκεκριμένα, η από 13/4/2021 Ερώτησή του έχει ως εξής:  

«Το πρόγραμμα για την «Επανεκκίνηση της Εστίασης», προϋπολογισμού 330 εκατομμυρίων ευρώ, είναι μία σωστή πρωτοβουλία της κυβέρνησης, η οποία καλύπτει το δίκαιο αίτημα για κλαδικά και στοχευμένα μέτρα για την ανακούφιση των επαγγελματικών κλάδων που επλήγησαν από την πανδημία. Ωστόσο, ο σχεδιασμός του προγράμματος περιλαμβάνει δύο κριτήρια, που ενδέχεται να αποκλείσουν χιλιάδες επιχειρήσεις από την ενίσχυση. Έτσι, οι συγκεκριμένες προϋποθέσεις που τίθενται για ένταξη στο πρόγραμμα καλύπτουν κυρίως τις τουριστικές περιοχές και όχι το σύνολο των καταστημάτων. Πιο συγκεκριμένα:  

Το διάστημα της μείωσης τζίρου κατά 30% για το 2020 περιλαμβάνει και μήνες (Ιανουάριο και Φεβρουάριο) κανονικής λειτουργίας των καταστημάτων.  
Δεν υπάρχει πρόβλεψη για τα υποκαταστήματα με το ίδιο ΑΦΜ κατά τα έτη 2019 και 2020, που αυξάνουν τον συνολικό τζίρο και δεν απεικονίζουν την πραγματική μείωση εσόδων της επιχείρησης.    

Ενδεικτικά για την Εύβοια, όπου δραστηριοποιούνται 2.032 επιχειρήσεις στην εστίαση, σύμφωνα με τα στοιχεία του Φεβρουαρίου 2021 της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ο τζίρος το 2019 διαμορφώθηκε στα 85.888.968 ΕΥΡΩ και το 2020 ο τζίρος ήταν 69.885.546 ΕΥΡΩ, καταγράφοντας πτώση της τάξης -18,6%. Βάσει αυτών των στοιχείων, η πλειοψηφία των επιχειρήσεων εστίασης ενδέχεται να μείνει εκτός προγράμματος, με τον κίνδυνο να οδηγηθούν στο λουκέτο, δεδομένου ότι αδυνατούν να αντλήσουν πόρους για να επανεκκινήσουν την δραστηριότητά τους, η οποία έχει τεθεί αναγκαστικά εκτός λειτουργίας για 6 μήνες.  

Ο επανασχεδιασμός των κριτηρίων ένταξης κρίνεται αναγκαίος, ώστε να αποφευχθεί το σενάριο αδυναμίας επανεκκίνησης που θα οδηγήσει σε σπιράλ λουκέτων τόσο στους άμεσα, όσο και στους έμμεσα εμπλεκόμενους στην εστίαση. Έτσι, η πτώση τζίρου κατά 30% πρέπει να αφορά αποκλειστικά το διάστημα της πανδημίας. Δηλαδή, το διάστημα από 1/4/2020 έως και 31/12/2020 ή αν πρέπει να συγκριθεί ως ημερολογιακό έτος, το διάστημα από 1/4/2020 έως και 1/4/2021. Ακόμη, πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για εξαίρεση των τζίρων των υποκαταστημάτων στο συνολικό τζίρο, ώστε να γίνει διακριτή η πραγματική μείωση τζίρου στο κεντρικό κατάστημα.

Σύμφωνα με υπόμνημα της «Estiasi Greece” προς τον Πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, υπογραμμίζεται ότι περίπου 40.000 επιχειρήσεις θα μείνουν εκτός προγράμματος βάσει των προϋποθέσεων ένταξης που έχουν τεθεί. Βασική αιτία είναι το γεγονός ότι το κριτήριο της πτώσης του τζίρου στα επίπεδα του 30% αφορά κυρίως τις τουριστικές περιοχές. Όπως, επίσης, υπογραμμίζεται με βάση το κριτήριο πτώσης του τζίρου στο 12μηνο και όχι στο 9μηνο της πανδημίας, θα μείνουν αναξιοποίητα δεκάδες εκατομμύρια ΕΥΡΩ από το σύνολο των 330 εκατομμυρίων ΕΥΡΩ.  

Βάσει των ανωτέρω, ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί:    

Θα υπάρξει μέριμνα ώστε να επανασχεδιαστεί το κριτήριο της πτώσης του τζίρου των καταστημάτων , με αναφορά στο 9μηνο της πανδημίας, ώστε να ενταχθούν περισσότερες επιχειρήσεις στο πρόγραμμα;        
Εξετάζεται το ενδεχόμενο για δεύτερο κύκλο πρόσκλησης στο ίδιο πρόγραμμα για όσες επιχειρήσεις δεν θα ενταχθούν στον πρώτο κύκλο, διορθώνοντας τις όποιες αστοχίες και μειώνοντας το ποσοστό πτώσης του τζίρου από το -30% στο -20%;
Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα για όσες επιχειρήσεις δεν ενταχθούν στο πρόγραμμα να ενισχυθούν με την μορφή αυξημένης αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ανάλογα με την αριθμό των εργαζομένων που απασχολούν;».  

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr