Με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών ολοκληρώνεται σήμερα η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας στην κυβέρνηση, που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με ονομαστική ψηφοφορία επί της πρότασης, η οποία, για να γίνει δεκτή πρέπει να εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.
Σκληρή κόντρα αναμένεται για ακόμη μια φορά στη Βουλή, με τους Κυριάκο Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα να έρχονται πρόσωπο με πρόσωπο και να αντιπαρατίθενται για το «καυτό» ζήτημα των παρακολουθήσεων, που έχει ανεβάσει το πολιτικό θερμόμετρο και οδήγησε τον ΣΥΡΙΖΑ στην κατάθεση πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.
Η σημερινή (27/1) συζήτηση λογίζεται από πολλούς ως ένας «πρόλογος» της προεκλογικής περιόδου, η οποία έχει άτυπα ανοίξει εδώ και μερικές εβδομάδες.
Ο πρωθυπουργός αναμένεται κατά την τοποθέτησή του να εξαπολύσει δριμεία επίθεση εναντίον του Αλέξη Τσίπρα.
Μια «πρόγευση» των όσων θα πει στη Βουλή έδωσε ήδη, άλλωστε, από την Κρήτη, όπου σημείωσε δηκτικά:
«Μας είπε ο κ. Τσίπρας “υπάρχουν δικασταί εις τας Αθήνας”. Ναι. Αλλά δικάζουν τον κ. Παππά και τον κ. Παπαγγελόπουλο».
Στο Μαξίμου φαίνεται πως εκτιμούν ότι η κοινοβουλευτική συζήτηση αποτελεί μια ευκαιρία για πολιτικές συγκρίσεις για μια σειρά από σημαντικά θέματα, όπως η οικονομία, η εξωτερική πολιτική και το μεταναστευτικό.
Έτσι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να προχωρήσει σε μια σύγκριση μεταξύ των όσων έγιναν κατά τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και των πεπραγμένων της κυβέρνησής του.
Παράλληλα, αναμένεται να υπογραμμίσει πως η Νέα Δημοκρατία αποτελεί παράγοντα σταθερότητας για την επόμενη ημέρα, θέτοντας το δίλημμα των εκλογών ενώ θα κατηγορήσει την αξιωματική αντιπολίτευση για δημιουργία «κλίματος τοξικότητας», λίγο καιρό πριν από τις κάλπες.
Αναφορικά με το θέμα των υποκλοπών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται, κατά πληροφορίες, να επαναλάβει πως η κυβέρνηση μετά από τις αποκαλύψεις για την παρακολούθηση του κινητού του Νίκου Ανδρουλάκη ανέλαβε την πολιτική ευθύνη και προχώρησε σε αλλαγές στη λειτουργία της ΕΥΠ.
Θα πετάξει δε το… γάντι στον Αλέξη Τσίπρα, ζητώντας του να επιβεβαιώσει ότι επί των ημερών του δεν υπήρξαν άρσεις απορρήτου κρατικών λειτουργών αλλά και πολιτικών.
Μάλιστα, δεν αποκλείεται να καλέσει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία να πάρει θέση για τις παρακολουθήσεις του ΚΚΕ το 2016.
Την ίδια ώρα, ακολουθώντας στο δρόμο που «χάραξαν» και κορυφαία στελέχη της Νέας Δημοκρατίας τις προηγούμενες ημέρες, αναμένεται να εξαπολύσει «πυρά» εναντίον του προέδρου της ΑΔΑΕ, Χρήστου Ράμμου ενώ παράλληλα θα ζητήσει από τον Αλέξη Τσίπρα να δώσει απαντήσεις για τις σχέσεις του με τον πρόεδρο της Αρχής.
Σκληρό «ροκ» και από τον Αλέξη Τσίπρα
Σε υψηλούς τόνους αναμένεται να πραγματοποιηθεί και η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος θα ζητήσει ξεκάθαρες απαντήσεις από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την παρακολούθηση των έξι προσώπων που κατονόμασε την Τετάρτη στη Βουλή.
Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να… πετάξει τη μπάλα στην εξέδρα και πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφεύγει να τοποθετηθεί στο ζήτημα των παρακολουθήσεων, για το οποίο άλλωστε κατατέθηκε και η πρόταση δυσπιστίας.
Έτσι, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να ζητήσει από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απολογηθεί για τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του και την παρακολούθηση υπουργών, δημοσιογράφων και στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.
Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε αναφέρει χαρακτηριστικά άλλωστε ότι «μετά από έξι μήνες θεσμικής αντιμετώπισης του σκανδάλου των υποκλοπών θα έχουμε κορύφωση με το υπέρτατο θεσμικό όπλο, λίγους μήνες πριν τις εκλογές».
Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με ονομαστική ψηφοφορία επί της πρότασης, η οποία, για να γίνει δεκτή πρέπει να εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.
ΑΠΕ-EVIMA
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr