Στο Δημοτικό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στις 23/6/2020οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης, Κώστας Κέκης και Κώστας Καρτελιάς, ξαναέφεραν ως θέμα την πρόταση με τίτλο : « Βήματα που θα πρέπει να γίνουν για την Αναβάθμιση των Π.Κ. Κύμης και Π.Κ. Αλιβερίου ». Αξίζει να αναφερθεί ότι από της 11 Μάιου 2020 έχει κατατεθεί αυτή η πρόταση προς συζήτηση.
Έχουν διανυθεί τρεις μήνες αντιπυρικής περιόδου και καθυστερημένα γίνεται η κατανομή του χρηματικού πόσου για τον καθαρισμό τις αγροτικής οδοποιίας.
Με δεδομένο ότι ο Δήμος Κύμης Αλιβερίου είναι ένας από τους μεγαλύτερους Δήμους τα προβλήματα πυρασφάλειας είναι ιδιαίτερα οξυμένα τόσο στην πρόληψη, που έχει περάσει από το 1998 στους Δήμους, όσο και στην κτιριακή υποδομή των εγκαταστάσεων των Π.Κ. Κλιμακίων του Δήμου.
Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Κώστας Κέκης ανέλυσε διεξοδικά τα προβλήματα και ζήτησε να γίνουν οι απαραίτητες επισκευαστικές εργασίες του κτιρίου στο Π.Κ. Κύμης και να υλοποιηθεί η μετεγκατάσταση του Π.Κ. Αλιβερίου με σχεδιασμό για κατασκευή σύγχρονων εγκαταστάσεων, προκειμένου να διασφαλιστεί στο ακέραιο η διαβίωση, η υγεία και ασφάλεια των υπάλληλων και να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των Κλιμακίων ενόψει και του κορονοϊού Covid-19.
Για την καλυτέρευση των αναγκών της πυροπροστασίας αυτό θα επιτευχθεί, μόνο όταν απαιτηθεί και διεκδικηθεί η αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού, η πρόσληψη σε πυροσβεστική και δασαρχείο μόνιμου προσωπικού. Εκφρασμένη άποψη μας είναι ότι θα πρέπει να απορριφθεί η επιλογή για την κατάργηση των δύοΠυροσβεστικών Κλιμακίων και την ίδρυση μιας υπηρεσίας, όπως έγινε και τα προηγούμενα χρόνια στο Δήμο μας.
Επίσης επισημάνθηκε ότι ο εθελοντισμός, οι εθελοντικές ομάδες που δραστηριοποιούνται στο δήμο θα πρέπει να λειτουργούν επικουρικά και όχι να καλύπτουν τις ελλείψεις του Π.Σ. και του κρατικού μηχανισμού. Αντίθετα, οι κυβερνητικές πολιτικές τον προωθούν γιατί στην ουσία είναι τζάμπα εργασία. Στην ίδια ρότα και οι δωρεές από ιδιώτες μπορεί να ανακουφίζουν τα προβλήματα αλλά δεν δίνουν οριστική λύση.
Μπροστά στην ζοφερή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και ενόψει της εφαρμογής του Ν 4662/20 που μετακυλύει ακομη περισσότερες αρμοδιότητες στην τοπική αυτοδιοίκηση, το αποτέλεσμα ήταν να παρθεί ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. για την αναβάθμιση των Κλιμακίων και ζήτησε από το προεδρείο η πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης να κοινοποιηθεί στα Υπουργεία Εσωτερικών & Προστασίας του Πολίτη καθώς και στο Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος.
Η Λαϊκή Συσπείρωση καλεί όλους τους Δημότες να συστρατευτούν με τις θέσεις της για συνεχιστεί ο αγώνας µε στόχο την επίτευξη της πραγματικής αναδιοργάνωσης – αναβάθμισης που έχει ανάγκη ο Δήμος μας.
Ακολουθεί ολόκληρη η τοποθέτηση:
« Κύριοι του Συμβουλίου
Η Λαϊκή Συσπείρωση καταθέτει ολοκληρωμένη πρόταση για την αναβάθμιση της πυροπροστασίας του Δήμου μας. Όπως είναι γνωστό σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 2 του ν. 2612/1998 ( Φ.Ε.Κ. Α΄112/25-05-1998 ) και της παρ. 6 του άρθρου 94 του N.3852/2010 ( Φ.Ε.Κ. Α΄ 87/07-06-2010 ), η παραχώρηση ακίνητων για την στέγαση των 118 Πυροσβεστικών Κλιμακίων δηλαδή του 37% του συνόλου των πυροσβεστικών δομών της χώρας η μίσθωσή τους, αποτελεί αρμοδιότητα των δημοτικών αρχών και όχι του κεντρικού κράτους.
Σας παραθέτουμε προβλήματα όπως αυτά καταγράφθηκαν μέσα από διάλογο με τους υπαλλήλους των Π.Κ. και την κατ’ ιδίαν αντίληψη. Τα κυριότερα ξεκινώντας από το Π.Κ. Αλιβερίου και συνεχίζοντας στο Π.Κ. Κύμης είναι τα εξής:
( κοντέινερ) εδώ και 8 χρόνια, με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία και ασφάλεια των υπαλλήλων, αφού χωρίς ερκοντίσιον δεν μπορούν να σταθούν με ότι καιρικές συνθήκες και να έχει.
Σας ζητάμε να απαιτήσετε στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων σας και να ψηφίσετε την πρόταση μας ώστε να υλοποιηθούν όλες οι απαραίτητες επισκευαστικές εργασίες του κτιρίου στο Π.Κ. Κύμης και να υλοποιηθεί η μετεγκατάσταση του Π.Κ. Αλιβερίου, προκειμένου να διασφαλιστεί στο ακέραιο η διαβίωση, η υγεία και ασφάλεια των υπάλληλων και να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των Κλιμακίων ενόψει και του κορονοϊού Covid-19.
Διεκδικώντας την λύση των προβλημάτων με κεντρική χρηματοδότηση και όχι αυξάνοντας τα δημοτικά τέλη, η περνώντας δάνειο από τις τράπεζες η μέσο Σ.Δ.Ι.Τ. Η κίνηση αυτή κρίνεται επιτακτική όσο ποτέ άλλοτε για την πυρασφάλεια του Δήμου μας και είναι το πρώτο βήμα.
Το δεύτερο βήμα συμφώνα με τις εκτιμήσεις τις Λαϊκής Συσπείρωσης όσον αφορά τα Πυροσβεστικά Κλιμάκια Κύμης και Αλιβερίου είναι η αναβάθμισης τους και η αναγκαιότητα να προωθηθούν σε Δ΄ Τάξεως και Γ΄ Τάξεως Σταθμούς αντίστοιχα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ανάγκες και των δυο κλιμακίων είναι αυξημένες, λόγο της μεγάλης γεωγραφικής θέσης που έχουν στο χώρο ευθύνη τους και την αύξηση του όγκου των συμβάντων που καλούνται να ανταπεξέρθουν. Η μη αναγνωρισμένη βιομηχανική περιοχή του Αλιβερίου και η μελλοντική αξιοποίηση του λιμανιού της Κύμης, η αύξηση του εναλλακτικού τουρισμού (πεζοπορία αναρρίχηση) η δημιουργία της παγκόσμιας πίστας αναρριχητών στα Μανίκια, δημιουργούν τις προϋποθέσεις αυτήν της αναβάθμισης.
Για την καλυτέρευση των αναγκών της πυροπροστασίας αυτό θα επιτευχθεί, μόνο όταν απαιτηθεί και διεκδικηθεί
Στην Εύβοια κάθε χρόνος που περνάει η κατάσταση, γίνετε ολοένα και ποιο τραγική, ο απολογισμός των καμένων δασικών εκτάσεων των τροχαίων ατυχήματα με την λήξη της αντιπυρικής περιόδου, είναι ολοένα και μεγαλύτερος.
Οι μειώσεις των κονδυλίων έχουν ξεκινήσει από το 1998 ακόμα, χρονιά κατά την οποία η μεταφορά των αρμοδιοτήτων της Δασοπυρόσβεσης, που ήταν αποκλειστική ευθύνη του Δασαρχείου, πέρασε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και βαπτίστηκε αναδιοργάνωση. Το αποτέλεσμα να διαχωριστεί η πρόληψη από την καταστολή, με την πρόληψη να είναι πλέον ευθύνη των Δήμων, δηλαδή ( ο καθαρισμός των αγροτικών δασικών δρόμων, η δημιουργία αντιπυρικών ζωνών).
Εκφρασμένη εκτίμηση μας αποτελεί άλλωστε ότι αυτή η πολιτική επιλογή της ανάθεσης από το 1998 αρμοδιοτήτων στους δήμους, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, έγινε στα πλαίσια της προεργασίας για την πλήρη ανάθεση αρμοδιοτήτων σε αυτούς, όπως προβλέπεται και από τον Νόμο 4029/2011, με ότι συνεπάγεται αυτό για την πυρασφάλεια των αστικών και όχι μόνο περιοχών της χώρας. Γεγονός για το οποίο από το 1998 έχουμε εκφράσει την κάθετη αντίθεση μας και όπως αποδείχτηκε στην πράξη επί μία 20ετία, ευθύνεται για την συνολικότερη υποβάθμιση των υποδομών των Π.Κ. της χώρας, η οποία εντείνεται συνεχώς και λόγο του οικονομικού αδιεξόδου που αντιμετωπίζουν οι δημοτικές αρχές συνέπεια της μνημονιακήςλιτότητας που έχει επιβληθεί.
Σαν αποτέλεσμα της υποβάθμισης σε όλους τους τομείς έρχεται και η συγχώνευση που μεθοδεύεται προσεκτικά, με τον Ν. 4249/2014 που αφορά την αναδιοργάνωση του Π.Σ. που προτείνει το κλείσιμο Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και Κλιμακίων με Υπουργική απόφαση.
Έχουν μόλις δύο χρόνια περάσει από την τελευταία προσπάθεια που έγινε το 2018 για αυτόν τον σκοπό στα κλιμάκια Κύμης και Αλιβερίου. Η νομοθεσία υπάρχει είναι λοιπόν κυβερνητική επιλογή εάν το όμορο Π.Κ. Κύμης οδηγηθεί σε μελλοντικό κλείσιμο εάν προτιμηθεί μόνο η αναβάθμιση του Π.Κ. Αλιβερίου και το αντίστροφο.
Ο πρόσφατος Ν.4662/20 « Εθνικός Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων, Αναδιάρθρωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, Αναβάθμιση Εθελοντισμού Πολιτικής Προστασίας, Αναδιοργάνωση του Πυροσβεστικού Σώματος και άλλες διατάξεις » περιλαμβάνει μεγαλύτερη εμπλοκή των Δήμων και των Περιφερειών της χώρας, σε θέματα οργάνωσης, συντονισμού και κάλυψης αναγκών σε υποδομές, των δημόσιων υπηρεσιών που εμπλέκονται άμεσα στην Πολιτική Προστασία. Το κράτος απαλλάσσεται και από τις συγκεκριμένες υποχρεώσεις του και οι πολίτες επιβαρύνονται με νέα αύξηση φόρων και δημοτικών τελών.
Αξιοσημείωτο είναι όταν καταργηθεί οποιασδήποτε πυροσβεστική υπηρεσία ή κλιμάκιο ταυτόχρονα μειώνεται και το αίσθηµαασφάλειας των πολιτών των περιοχών αυτών, που θα στερηθούν το στοιχειώδες δικαίωµα της πυρασφάλειας καθώς και των άλλων παροχών που προσφέρει το Πυροσβεστικό Σώµα.
Με δεδομένο τον φετινό αντιπυρικό σχεδιασμό και την ίδρυση τον ( 85 ) ογδόντα πέντε εποχικών Κλιμακίων σε όλη την Ελλάδα που πιστεύουμε ότι έγινε για καθαρά λόγους εντυπωσιασμού δεν θα εξυπηρετήσει την λειτουργία του Π.Σ. γιατί θα επιφέρει την διασπορά δυνάμεων από τα ήδη ελλειμματικά Κλιμάκια και την καταπόνηση του προσωπικού. Δείχνει την τάση που θα επικρατήσει και θα διαμορφωθεί για την πυρασφάλεια του Δήμου μας αλλά και της χώρας γενικότερα.
Για την Εύβοια θα δημιουργηθούν ( 8 ) οκτώ εποχικά κλιμάκια και ο Δήμος μας δεν έχει συμπεριλήφθη σε αυτών των σχεδιασμό, σας ενημερώσαμε με την παρέμβαση μας στις 4/4/2020 Θέμα: « Κατανομή εποχικού προσωπικού μετά από την Προκήρυξη του Υπουργείου προστασίας του πολίτη ». Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κλιμάκια του Δήμου μας έρχονται στις πρώτες θέσεις σε συμβάντα.
Η Λαϊκή Συσπείρωσή θα συνεχίσει τον αγώνα µε στόχο:
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr