Παρέμβαση Θ. Ζεμπίλη στη Βουλή για έγκριση του νέου Οργανισμού και στελέχωση του Νοσοκομείου Χαλκίδας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέμβαση Θ. Ζεμπίλη στη Βουλή για έγκριση του νέου Οργανισμού και στελέχωση του Νοσοκομείου Χαλκίδας

Ο βουλευτής καταθέτει σχετική αναφορά του Συλλόγου Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Χαλκίδας

Με σημερινή Αναφορά του προς τον Υπουργό Υγείας, κ. Βασίλη Κικίλια, ο Βουλευτής Ευβοίας Θανάσης Ζεμπίλης φέρνει στη Βουλή το θέμα της στελέχωσης του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκίδας, καθώς και την έγκριση του νέου οργανισμού.

Συγκεκριμένα, ο Βουλευτής Ευβοίας στην από 14/7/2021 Αναφορά του προς τον αρμόδιο Υπουργό καταθέτει σχετική αναφορά του Συλλόγου Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Χαλκίδας, η οποία υπογραμμίζει τα κάτωθι:

“Στη σύσκεψη φορέων στις 21 Οκτωβρίου με θέμα “το Νέο Νοσοκομείο”, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Συλλόγου Εργαζομένων, εκθέσαμε αναλυτικά την κατάσταση που επικρατούσε στο παλιό νοσοκομείο, με τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό. Το παλαιό κτίριο λειτουργούσε οριακά, με 290 κενές οργανικές θέσεις και με τις μεγαλύτερες ελλείψεις να παρατηρούνται στη Νοσηλευτική Διεύθυνση. Εκφράσαμε τους φόβους μας ότι αν δεν υπάρξει πολιτική στήριξη, για να γίνει Τροποποίηση του Οργανισμού και μόνιμες προσλήψεις προσωπικού δεν θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε πλήρως το νέο, τριπλάσιο σε χώρους και τμήματα, κτίριο.  

Παρόλα αυτά ήρθαμε τον Ιούλιο του 2020 στο νέο κτίριο, χωρίς να έχει γίνει μελέτη των τμημάτων που θέλουμε να λειτουργήσουν και χωρίς την ανάλογη στελέχωση. Λειτουργούμε, δηλαδή, ένα νέο νοσοκομείο με Οργανισμό που ήταν κατασκευασμένος να λειτουργήσει ένα νοσοκομείο 10 χρόνια πριν, με συγκεκριμένες δυνατότητες σε ανάπτυξη κλινών και τμημάτων.

Η μικρή Τροποποίηση του Οργανισμού του 2012, που έγινε στη συνέχεια, ήρθα να προσθέσει επιπλέον προβλήματα, χωρίς την παράλληλη επίλυσή τους. Γιατί ουσιαστικά προστέθηκαν νέα τμήματα, χωρίς να υπάρξει μέριμνα πρόσληψης του απαραίτητου προσωπικού, για τη λειτουργία τους.

Σήμερα από τις 658 οργανικές θέσεις που περιλαμβάνει ο “προβληματικός” οργανισμός του 2012, καλύπτονται μόνο οι 396, ενώ οι υπόλοιπες 262 καλύπτονται προσωρινά με συμβάσεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Επαναλαμβάνουμε ότι το προσωπικό που έχει προσληφθεί μέχρι σήμερα στο νοσοκομείο, με συμβάσεις, μαζί με τους μόνιμους επαρκεί για να καλύψει τα τμήματα που περιλαμβάνονται στον Οργανισμό του 2012 και που είχαν αναπτυχθεί στο παλιό νοσοκομείο. Δεν επαρκεί για το νέο νοσοκομείο.

Τα νέα δεδομένα που δημιουργήθηκαν από τη μετεγκατάσταση στο νέο νοσοκομείο, αλλά και από την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι τα κάτωθι:

Τα 12 τακτικά ιατρεία του παλιού, έγιναν πάνω από 35 στο νέο.


Λειτούργησαν, ΕΚΤΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ τα τμήματα:

Τμήμα Ενδοσκοπήσεων
Τμήμα Ημερήσιας Νοσηλείας με 14 κλίνες
Αποστείρωση


Επίσης, αναπτύχθηκαν και λειτουργούν:

Ογκολογικό – Αιματολογικό με 15 κλίνες (από 5 που είχαν στο παλιό νοσοκομείο)
Μονάδα στεφανιαίας νόσου, στο Καρδιολογικό Τμήμα, η οποία δεν φαίνεται στον οργανισμό του 2012. Με αποτέλεσμα, το ελάχιστο προσωπικό να γίνεται λάστιχο μεταξύ κλινικής και μονάδας. Κανονικά η μονάδα οφείλει να έχει διαφορετικό προσωπικό από την Καρδιολογική Κλινική.



Λόγω της πανδημίας αναπτύχθηκαν και λειτουργούν τα πιο κάτω τμήματα, με μετακινήσεις προσωπικού από τμήματα του νοσοκομείου:

ΜΕΘ Covid με 12 κλίνες
2 Κλινικές covid με 58 κλίνες, για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ενώ από τον περασμένο μήνα λειτουργεί η μία με δύναμη 27 κλίνες
Εμβολιαστικό κέντρο στο ισόγειο


Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι για να λειτουργήσουν:

Οι 6 αίθουσας του χειρουργείου απαιτούνται τουλάχιστον 26 νοσηλευτές στο χειρ/ο, 16 στο αναισθησιολογικό, 4 β. Θαλάμων, 6 τραυματιοφορείς και 3 καθαρίστριες. Σήμερα έχουμε 17 (μαζί με την προϊσταμένη) στο χειρουργείο, 11 στο αναισθησιολογικό, 1β. θαλάμου και 3 τραυματιοφορείς. Οπότε λειτουργούν καθημερινά 3 αίθουσες (η μία για οφθαλμολογικά περιστατικά)
Για τμήματα με δύναμη 48 κλίνες, όπως η παθολογική, απαιτούνται τουλάχιστον 36 άτομα νοσηλευτικό, ενώ σήμερα έχουμε 27 νοσηλευτές
Για τμήματα 36 κλινών, όπως η χειρουργική απαιτούνται τουλάχιστον 25 άτομα νοσηλευτικό, ενώ σήμερα έχουμε 13 (μαζί με την προϊσταμένη)
Επίσης, στην Καρδιολογική, όπου λειτουργεί μονάδα Στεφανιαίας νόσου με 5 κλίνες και κλινική με 21 κλίνες θα έπρεπε να είχαμε τουλάχιστον 10 νοσηλευτές στη μονάδα και 15 στην κλινική. Σήμερα για μονάδα και κλινική έχουμε 15 άτομα (μαζί με την προϊσταμένη).
Για 12 κλίνες στη ΜΕΘ απαιτούνται τουλάχιστον 40 νοσηλευτές, ενώ έχουμε 28 νοσηλευτές (μαζί με την προϊσταμένη).
Για τα ΤΕΠ με 8 εξεταστικές κλίνες, με ανάπτυξη επιπλέον κλινών όταν απαιτείται και παράλληλα η ΜΒΝ, με 6 κλίνες, δεν επαρκούν οι 33 νοσηλευτές του προγράμματος, οι οποίοι κάλυπταν και τα επείγοντα του Covid 19.


Κάτι αντίστοιχο ισχύει για όλα τα νοσηλευτικά τμήματα. Το νοσηλευτικό προσωπικό δεν επαρκεί να καλύψει τα τμήματα, εργάζεται σε συνεχόμενες βάρδιες, με διπλοβάρδιες (πρωί και νύχτα μέσα σε ένα 24ωρο), έχει πολλά οφειλόμενα ρεπό που προέρχονται από υπερεργασία ή υπερωρία, πολλές ημέρες κανονική άδεια του 2020 και όλη του 2021. Δεν τηρείται η κείμενη νομοθεσία για τις βάρδιες.


Συνοψίζοντας: Συνολικά από τα 354 άτομα που ανήκουν στη Νοσηλευτική υπηρεσία, τα 195 είναι μόνιμα και τα 121 με συμβάσεις. Δηλαδή η Νοσηλευτική έχει περίπου 150 κενές οργανικές θέσεις, εκ των οποίων οι 121 είναι καλυμμένες με συμβάσεις και υπολείπονται ακόμα 30 θέσεις κενές.



Επίσης:

Στα πλυντήρια εργάζονται 4 άτομα για τον ιαματισμό κλινικών, χειρουργείων και προσωπικού (πλύση, σιδέρωμα και διανομή ιματισμού στα τμήματα). Επιβάλλεται η πρόσληψη 4 πλυντριών – 1 ράπτριας – 1 ιματιοφύλακα. Πρόσφατα στο συγκεκριμένο τμήμα είχαμε και το εργατικό ατύχημα.
Το προσωπικό στην καθαριότητα είναι 36 άτομα (τα οποία καλύπτουν εκτός από το νοσοκομείο το ΚΕΦΙΑΠ, το ΚΨΥ και τον ξενώνα), ενώ στο παλιό ΓΝΧ ήταν 29, τη στιγμή που το νέο κτίριο είναι 3 φορές μεγαλύτερο σε χώρους και τμήματα.  
Στη φύλαξη από 8 στο παλιό έχουμε 12 στο νέο κτίριο.
Στη Διατροφή 9 τραπεζοκόμοι και 4 μάγειρες είναι λίγοι για να καλύψουν τις ανάγκες.
Το τεχνικό προσωπικό δεν επαρκεί να καλύψει τις ανάγκες του νέου κτιρίου, καθώς και να λειτουργήσει τα εξειδικευμένα τμήματα (πχ τμήμα αυτόματου ελέγχου). Ακόμα και η αποστείρωση αντιμετωπίζει πρόβλημα, γιατί δεν έχουμε κλιβανιστή για την απογευματινή βάρδια.

Στην Ιατρική Υπηρεσία έχουμε 108 οργανικές θέσεις ιατρών, εκ των οποίων είναι καλυμμένες οι 80 με μόνιμους και έχουμε 19 επικουρικούς.

Υπάρχουν ελλείψεις σε όλα τα τμήματα του νοσοκομείου και σε όλες τις ειδικότητες με αποτέλεσμα να μην κινούνται γρήγορα τα περιστατικά από τη στιγμή εισόδου στα επείγοντα, ή στην παραμονή του στην κλινική και τη διενέργεια των εξετάσεων που απαιτούνται.

Όλες αυτές οι τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό έχουν ως αποτέλεσμα την εντατικοποίηση της εργασίας, την εξουθένωση των εργαζομένων, βάζοντας έτσι σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλειά τους, ενώ δεν διασφαλίζουν την προσδοκώμενη ποιότητα νοσηλείας στους πολίτες.

Ζητάμε, για άλλη μια φορά, να κάνετε τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε το νέο νοσοκομείο να στελεχωθεί με το απαραίτητο προσωπικό, για την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία του, ανταποκρινόμενο στις προσδοκίες του λαού της Εύβοιας”.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr