Πως απέφυγε ο Δένδιας την παγίδα: Αυτό ήταν το plan B για να αποφύγει τον εκβιασμό στη Λιβύη
Έφυγε από τη Λιβύη με την καταδίκη του τουρκολιβυκού μνημονίου στις «αποσκευές» του παρά την παγίδα από τη «συνεργάτη» των Τούρκων, Νάιλα ΜανγκούςΟξύ διπλωματικό επεισόδιο με απρόβλεπτες προεκτάσεις και επιπτώσεις προκάλεσε χθες με τη στάση της η υπό αμφισβήτηση ως και έντονα υποστηριζόμενη/κατευθυνόμενη από την Τουρκία κυβέρνηση της Λιβύης στην Τρίπολη, μέσω της υπουργού Εξωτερικών της βορειοαφρικανικής χώρας, Νάιλα Μανγκούς, σε βάρος του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, που επρόκειτο να μεταβεί για λίγες ώρες σε προγραμματισμένη επίσκεψη σε Τρίπολη και Βεγγάζη.
Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αμπντουλχαμίτ Ντμπέιμπα, στοχεύοντας σε «παγίδευση» της χώρας μας, έστειλε την ΥΠΕΞ να συναντήσει το Νίκο Δένδια στο αεροδρόμιο Μίτιγκα της Λιβύης, με βασικό στόχο μέσω της παρουσίας της (και του Ελληνα ομολόγου της) να τύχει νομιμοποίησης (από την ελληνική πλευρά).
Υπενθυμίζεται ότι θέση της Αθήνας, με την οποία ευθυγραμμίζεται και η Αίγυπτος, είναι η πως η θητεία της κυβέρνησης της Τρίπολης έχει λήξει και δεν έχει τη νομιμοποίηση να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες που δεσμεύουν το μέλλον της χώρας, αλλά αντίθετα η μοναδική αποστολή της είναι να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, κάτι που συνεχώς μεταθέτει χρονικά.
Το Plan B
Το πρωί της Πέμπτης όμως η ελληνική διπλωματική αποστολή βρέθηκε μπροστά σε μια κακοστημένη παράσταση από εκείνους που υπέγραψαν το παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο. «Η παγίδα είχε στηθεί και η Άγκυρα περίμενε από τον Νίκο Δένδια να πέσει μέσα». Όμως αυτό δεν συνέβη.
Τότε, το plan B τέθηκε σε εφαρμογή και παρά την ταλαιπωρία και τα προσκόμματα της Τρίπολης ξαναβρέθηκε στον αέρα και έφτασε στον αρχικό προορισμό του που ήταν η Βεγγάζη.
Η Ελλάδα θέλει να έχει συνομιλίες με τη Λιβύη, ξεκαθάρισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στη Βεγγάζη, «αλλά με την κυβέρνηση η οποία θα προκύψει από τις εκλογές και θα εκπροσωπεί την πραγματική βούληση του λαού της Λιβύης», όπως τόνισε.
«Με αυτή την κυβέρνηση, η Ελλάδα πράγματι θα αρχίσει συνομιλίες και πιστεύω θα καταλήξουμε και σχετικά γρήγορα, γιατί το θέμα είναι μάλλον καθαρό», σημείωσε ο κ. Δένδιας και πρόσθεσε: «Η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Λιβύης έχει υποχρέωση να συνεργαστεί απόλυτα, ώστε να οδηγηθεί η χώρα σε γρήγορες εκλογές».
Οπως ανέφερε ο κ. Δένδιας, η επίσκεψη στη Λιβύη, όπως ήταν προγραμματισμένο, ξεκίνησε από την Τρίπολη, όπου επρόκειτο να συναντηθεί με τον πρόεδρο Μένφι. «Ομως η υπουργός Εξωτερικών της υπηρεσιακής κυβέρνησης προσπάθησε να μου επιβάλει με την παρουσία της στο αεροδρόμιο να συναντηθώ μαζί της, με αποτέλεσμα να διακόψω το ταξίδι μου στην Τρίπολη και να πετάξω στη Βεγγάζη, όπου ακολουθήθηκε το πρόγραμμα», σημείωσε.
Όπως μας μετέφεραν διπλωματικές πηγές, το κλίμα με όλους όσους συναντήθηκε στην Βεγγάζη ο Νίκος Δένδιας ήταν πολύ καλό με τους Προέδρους επιτροπών της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, οι οποίοι είναι και οι μόνοι εκλεγμένοι από τον λαό, να καταδικάζουν το τουρκολιβυκό μνημόνιο του 2019 αλλά και του 2022 ξεκαθαρίζοντας μάλιστα ότι η Βουλή δεν πρόκειται να το κυρώσει.
Το ίδιο και με τον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος μίλησε με σκληρά λόγια για την παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη και άφησε να εννοηθεί ότι αν δεν γίνουν εκλογές ως τον Ιανουάριο θα πρέπει να ληφθούν άλλες δράσεις.
«Γεια σας και αντίο»
«Κανείς δεν μπορεί να αναγκάσει να συναντήσει κανέναν, ειδικά στη διπλωματία». Με αυτές τις λέξεις συνόψισε ελληνική διπλωματική πηγή τα όσα συνέβησαν στο αεροδρόμιο της Τρίπολης της Λιβύης με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια να αρνείται να αποβιβαστεί από το κυβερνητικό αεροσκάφος που τον μετέφερε στην 4η σε μέγεθος χώρα της Αφρικής.
Σύμφωνα με την ανάγνωση του Politico η διπλωματική αυτή ανατροπή «πιθανότατα θα επιδεινώσει ακόμα περισσότερο τις ήδη τεταμένες σχέσεις της Ελλάδας με την κυβέρνηση της Τρίπολης». Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι στις επαφές που είχε στη Βεγγάζη ο Νίκος Δένδιας δήλωσε ότι η Ελλάδα «θα αρχίσει συνομιλίες οριοθέτησης ΑΟΖ με την κυβέρνηση της Λιβύης που θα προκύψει από τις εκλογές». Φρόντισε, δε, να υπενθυμίσει ότι «η Υπηρεσιακή Κυβέρνηση της Λιβύης μία υποχρέωση έχει: να οδηγηθεί σύντομα η Λιβύη σε εκλογές, κάτι που δεν το πράττει».
Ζητάει και τα ρέστα το ΥΠΕΞ της Λιβύης
Εν τω μεταξύ θρασεία απάντηση στο επεισόδιο με τον εκβιασμό σε βάρος του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκου Δένδια, κατά την επίσκεψή του στη Λιβύη εξέδωσε το ΥΠΕΞ της χώρας με αναρτήσεις στον λογαριασμό του στο Twitter.
To υπουργείο Εξωτερικών της μεταβατικής κυβέρνησης της Λιβύης, την οποία η Αθήνα δεν αναγνωρίζει, κατηγορεί τον Νίκο Δένδια ότι «υιοθετεί προσβλητικές θέσεις απέναντι στα συμφέροντα της χώρας, οι οποίες αντανακλώνται στις ανισοβαρείς δηλώσεις του όσον αφορά την κυριαρχία της Λιβύης και το δικαίωμά της να εκπληρώσει τις προσδοκίες του λαού της».
Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr